Gemeente Etten-Leur –Verkeersbesluit Kruispunt Markt-Spoorlaan
Logo Etten-Leur
Burgemeester en wethouders van Etten-Leur,
gelet op
hetgeen ten aanzien van verkeersbesluiten in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (Babw) is bepaald, alsmede op de bepalingen ter zake van de Algemene wet bestuursrecht;
overwegende dat
  • de in dit verkeersbesluit genoemde wegen, wegen zijn als bedoeld in artikel 18, lid 1 onder d. van de Wegenverkeerswet 1994;
  • deze wegen in beheer zijn bij de gemeente Etten-Leur;
  • op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 Babw genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;
het uit een oogpunt van:
  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.
gewenst is om:
Verkeersmaatregelen te nemen op het kruispunt Markt – Spoorlaan.
Motivering
De Hoevenseweg en Spoorlaan zijn gebiedsontsluitingswegen. Doorstroming is bij een gebiedsontsluitingsweg van groot belang. De vormgeving van het kruispunt Markt – Spoorlaan beperkte de doorstroming van het verkeer. Dit is ook negatief voor de verkeersveiligheid. Door de reconstructie wordt de overgang van de Hoevenseweg naar de Spoorlaan aangepast waardoor de doorstroming en verkeersveiligheid verbeterd. Daarmee blijft de aansluiting op de Markt ondergeschikt. Door de reconstructie is het qua vormgeving niet realistisch om de aansluiting op de Kolverniersstraat te handhaven. Deze komt dan ook te vervallen waardoor de veiligheid en doorstroming op het kruispunt verbeterd.
Voor dit wegvak zijn eerder verkeersbesluiten genomen. Deze verkeersbesluiten blijven van kracht maar dit verkeersbesluit vervangt deels de eerder genomen verkeersbesluiten.
• het verzekeren van de veiligheid op de weg;
De aansluiting van de Kolverniersstraat is in de nieuwe situatie niet goed vorm te geven. Deze aansluiting komt daarmee te vervallen om de veiligheid op het kruispunt niet onder druk te zetten. Van de aansluiting Markt wordt een inritconstructie gemaakt om het stromende verkeer makkelijke doorgang te verlenen. Een gelijkwaardig kruispunt is hier niet gewenst vanwege de hoge intensiteiten.
• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
De Hoevenseweg en Spoorlaan zijn bedoeld om veel verkeer af te wikkelen. Door de Markt met een inritconstructie ondergeschikt te maken en de vormgeving van het kruispunt aan te passen zal de doorstroming van de weg gewaarborgd zijn.
Belangenafweging
Er zijn geen redenen om aan te nemen dat door bovengenoemde maatregelen belanghebbenden onevenredig worden benadeeld, noch dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie ontstaat.
gehoord
Overeenkomstig artikel 24 Babw overleg is gepleegd met verkeersfunctionaris de heer T. van Boxtel namens de korpschef van de eenheid Zeeland-West-Brabant.
Besluiten
conform bijgaande en bij dit besluit behorende situatietekening:
  • 1.
    De aansluiting van de Kolverniersstraat op de Markt te laten vervallen voor autoverkeer. Door een fysieke afsluiting blijft deze enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers;
  • 2.
    De voorrangssituatie ongewijzigd te laten maar nu gebruik te maken van een inritconstructie.
  • 3.
    Doorgaand fietsverkeer voorrang te geven op verkeer vanaf of naar de Markt doormiddel van aanbrengen haaientanden en het plaatsen van een B6 bord;
  • 4.
    De toegewezen parkeerplaatsen, van de huisarts, in de Kolverniersstraat te laten vervallen door het verwijderen van E4 borden met onderbord en onderborden plaatsen op de nieuwe parkeerplaatsen in de bocht;
  • 5.
    Dit verkeersbesluit op de gebruikelijke wijze openbaar bekend te maken.
Etten-Leur, 29 juli 2014
Burgemeester en wethouders van Etten-Leur.
De secretaris, De burgemeester,
Mw. B.W. Silvis-de Heer. Mw. H. van Rijnbach-de Groot.
Bijlage
Situatietekening kruispunt Markt – Spoorlaan
Mededelingen
Ter inzage legging
Het verkeersbesluit en de daarbij behorende tekening liggen gedurende 6 weken na de openbare bekendmaking voor een ieder ter inzage in het informatiecentrum in de publiekshal van het Stadskantoor.
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan eenieder wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit dient te gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Etten-Leur, Postbus 10.100, 4870 GA Etten-Leur. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt en de gronden van het bezwaar.
Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.
Tegelijk met het bezwaarschrift en gedurende de behandeling daarvan kan bij de voorzieningenrechter (Rechtbank Breda, sector bestuursrecht, Postbus 90.006, 4800 PA Breda) een verzoek om voorlopige voorziening, waaronder schorsing, worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als een bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.
Naar boven