Gemeente Etten-Leur –Verkeersbesluit Markt
Logo Etten-Leur
Burgemeester en wethouders van Etten-Leur,
gelet op
hetgeen ten aanzien van verkeersbesluiten in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (Babw) is bepaald, alsmede op de bepalingen ter zake van de Algemene wet bestuursrecht;
overwegende dat
  • de in dit verkeersbesluit genoemde wegen, wegen zijn als bedoeld in artikel 18, lid 1 onder d. van de Wegenverkeerswet 1994;
  • deze wegen in beheer zijn bij de gemeente Etten-Leur;
  • op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 Babw genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;
het uit een oogpunt van:
  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of de functie van objecten of gebieden.
gewenst is om:
Verkeersmaatregelen te nemen op en rond de Markt.
Motivering
Door een fysieke maatregel wordt het mogelijk om vanuit de Papenstraat linksaf de Markt op te rijden. Dit was voorheen alleen mogelijk door tegen het verkeer in te rijden. Dit gebeurde ook waardoor deze maatregel bij zal dragen aan de verkeersveiligheid. Extra maatregelen zullen de doorstroming in de Papenstraat garanderen.
Voor dit wegvak zijn eerder verkeersbesluiten genomen. Deze verkeersbesluiten blijven van kracht maar dit verkeersbesluit vervangt deels de eerder genomen verkeersbesluiten.
• het verzekeren van de veiligheid op de weg;
Door een fysieke maatregel te treffen wordt het mogelijk om vanuit de Papenstraat linksaf te slaan richting de Markt. Dit gebeurt al regelmatig doordat automobilisten tegen het verkeer in rijden. Door de maatregel verbetert de verkeersveiligheid op dit kruispunt.
Wanneer deze doorsteek ontbreekt is de verwachting dat veel automobilisten tegen de richting in op de Markt rijden. Anders moeten automobilisten ongeveer 500 meter omrijden. Het is aannemelijk dat men eerder 30 meter tegen de richting in rijd.
• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
Door een parkeerverbod in te stellen aan de Noordzijde van de Papenstraat tussen de Markt en Atrechtstraat wordt het mogelijk om tegenliggers zonder uitwijken te passeren. Daarnaast hoeven auto’s niet meer op de stoep te parkeren waardoor de bruikbaarheid van het voetpad gewaarborgd blijft.
• het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of de functie van objecten of gebieden.
Het parkeerverbod zorgt ervoor dat er niet meer op de stoep geparkeerd hoeft te worden. Het parkeren op de stoep tast op dit moment de functie van het voetpad aan.
Belangenafweging
Er zijn geen redenen om aan te nemen dat door bovengenoemde maatregelen belanghebbenden onevenredig worden benadeeld, noch dat door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie ontstaat.
gehoord
Overeenkomstig artikel 24 Babw overleg is gepleegd met verkeersfunctionaris de heer T. van Boxtel namens de korpschef van de eenheid Zeeland-West-Brabant.
besluiten
conform bijgaande en bij dit besluit behorende situatietekening:
  • 1.
    Een parkeerschijf-zone in te voeren doormiddel van het plaatsen van E10 en E11 bebording;
  • 2.
    Het realiseren van een doorsteek op de Markt ter hoogte van de Papenstraat. Het D5 bord wordt hierdoor vervangen voor een D6 bord.
  • 3.
    De betaald parkeren zone te verschuiven door verplaatsen van E10 en E11 bebording;
  • 4.
    Een parkeerverbod in te voeren aan de noordzijde van de Papenstraat tussen de Markt en Atrechtstraat doormiddel van het plaatsen van een E1 bord.
  • 5.
    Dit verkeersbesluit op de gebruikelijke wijze openbaar bekend te maken.
Etten-Leur, 29 juli 2014
Burgemeester en wethouders van Etten-Leur.
De secretaris, De burgemeester,
Mw. B.W. Silvis-de Heer. Mw. H. van Rijnbach-de Groot.
Bijlage
Situatietekening Markt
Mededelingen
Ter inzage legging
Het verkeersbesluit en de daarbij behorende tekening liggen gedurende 6 weken na de openbare bekendmaking voor een ieder ter inzage in het informatiecentrum in de publiekshal van het Stadskantoor.
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan eenieder wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit dient te gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Etten-Leur, Postbus 10.100, 4870 GA Etten-Leur. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt en de gronden van het bezwaar.
Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.
Tegelijk met het bezwaarschrift en gedurende de behandeling daarvan kan bij de voorzieningenrechter (Rechtbank Breda, sector bestuursrecht, Postbus 90.006, 4800 PA Breda) een verzoek om voorlopige voorziening, waaronder schorsing, worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als een bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.
Naar boven