Kennisgeving Onteigeningsplan Dijkverlegging Cortenoever, Rijkswaterstaat

Ontwerp koninklijk besluit tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Brummen voor de uitvoering van het bestemmingsplan Dijkverlegging Cortenoever van de gemeente Brummen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat, ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet, een ontwerp koninklijk besluit met de daaraan ten grondslag liggende stukken ter inzage zal worden gelegd. Het ontwerp koninklijk besluit wijst op verzoek van de Staat onroerende zaken ter onteigening aan die nodig zijn voor de uitvoering van het bestemmingsplan Dijkverlegging Cortenoever.

Het bestemmingsplan voorziet in het kunnen realiseren van een van de maatregelen uit het programma Ruimte voor de Rivier, dat stoelt op de gelijknamige Planologische kernbeslissing (PKB). Deze PKB heeft ten doel om maatregelen te bevorderen die de verwachte veranderingen in het hoogwaterpatroon van de grote rivieren kunnen opvangen door enerzijds verbetering van waterkeringen en anderzijds door het tijdelijk geven van meer ruimte aan piekdebieten gedurende het winter- en voorjaarsseizoen.

Bij het realiseren van een afdoende hoogwaterbescherming is sprake van een complementaire bestuurlijke verhouding tussen Rijks- en decentraal niveau. Hiervan uitgaande, is in het project Dijkverlegging Cortenoever als planologische grondslag gekozen voor een bestemmingsplan van de gemeente Brummen, met daarnaast een leidende rol voor het Rijk op het vlak van de minnelijke verwerving van gronden en het zo nodig voeren van onteigeningsprocedures. Het waterschap Vallei en Veluwe is belast met de uitvoering van werken en werkzaamheden ter uitvoering van de maatregel. Het Rijk financiert de maatregel. Een en ander is vastgelegd in de op 27 september 2012 tussen de toenmalige staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de dijkgraaf van het toenmalige waterschap Veluwe namens het algemeen bestuur van dat waterschap gesloten overeenkomst.

Voor de uitvoering van het bestemmingsplan moeten waterstaatkundige maatregelen worden getroffen voor de verruiming van de rivier de IJssel. Deze maatregelen bestaan uit de aanleg van een nieuwe primaire waterkering, het op twee plaatsen afgraven van de bestaande waterkering voor het maken van instroomopeningen bij hoog water en het verlagen van een kade voor een uitlaat, zodat het water het gebied weer uit kan stromen. Daarnaast wordt het maaiveld tussen de bestaande en de nieuwe waterkering voor een deel afgegraven. Hierdoor kan het gebied Cortenoever worden ingezet voor de waterberging en wordt per saldo meer ruimte aan het rivierbed toegevoegd.

Aan de ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken zijn de bestemmingen Agrarisch-Rivierverruiming (A-RV), Agrarisch-Uiterwaarden (A-UW), Bedrijf (B), Natuur (N), Verkeer (V), Water (WA), Waterkering (WK) en Wonen (W) en de dubbelbestemmingen Waarde-Archeologie (WR-A), Waarde-Archeologie hoog (WR-AH), Waarde-Archeologie middelhoog (WR-AM), Waarde Archeologie laag (WR-AL), Waarde Archeologie zeer hoog (WR-AZH), Waarde-EHS (WR-EHS), Waterstaat-Kade (WS-KD) en Waterstaat-Waterstaatkundige functie (WS-WS) toegekend.

Terinzagelegging

Op de voorbereiding van het koninklijk besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het ontwerp koninklijk besluit en het onteigeningsplan liggen ter inzage op de volgende locaties:

  • gemeentehuis Brummen, Engelenburgerlaan 31 te Brummen (openingstijden staan op de website van de gemeente);

  • Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Griffioenlaan 2 te Utrecht, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Bij de receptie vraagt u naar de afdeling BJV Publiekrecht, toestelnr. 71329 of 71971.

Het ontwerp koninklijk besluit en het onteigeningsplan liggen ter inzage vanaf 14 augustus 2014 tot en met 24 september 2014.

Zienswijzen

Belanghebbenden kunnen gedurende de hiervoor genoemde periode schriftelijk of mondeling hun zienswijzen over het ontwerp koninklijk besluit naar voren brengen. Schriftelijke reacties worden gericht aan Zijne Majesteit de Koning, d.t.v. de Minister van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Afdeling BJV Publiekrecht, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht, onder vermelding van dossiernr. 2014-19.

Voor nadere inlichtingen over de procedure, voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling kenbaar wilt maken of wanneer u het ontwerpbesluit in Utrecht wilt komen inzien, neemt u contact op met Rijkswaterstaat Corporate Dienst, mevrouw S.E.M. Rob-Russel, tel. 06 12097585, b.g.g. 088 7971371.

Hoorzitting

In het kader van deze procedure is een hoorzitting gepland. Voor degenen die in hun zienswijzen te kennen hebben gegeven van de gelegenheid gebruik te willen maken om te worden gehoord, vindt deze hoorzitting plaats op 8 oktober 2014 om 14.00 uur in het gemeentehuis van Brummen, Engelenburgerlaan 31. Hiervoor wordt geen afzonderlijke uitnodiging verzonden.

Naar boven