Logo Gulpen-WittemB&W-besluit

Burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem besluiten:

Onderwerp:

Verkeersbesluit ten behoeve van:

-.Intrekken zone parkeerverbod te Hilleshagerweg Oost tussen Kloosterhof en komgrens

van Mechelen;

-.Instellen parkeerverbod ter hoogte van huisnummers 40 / 44 en 64 / 66 in de Hilleshagerweg

in Mechelen;

-.Wijzigen locaties van 2 bushaltes te Hilleshagerweg;

Bevoegd gezag

Burgemeester en Wethouders hebben besloten dat dit besluit volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is voorbereid. Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem bevoegd een verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen van het besluit

  • 1.dat bewoners parkeerproblemen ondervinden in de Hilleshagerweg Oost. Het betreft het gedeelte tussen Kloosterhof en komgrens Mechelen. Dit ten gevolge van de heringestelde parkeerverbodzone en de parkeervakken ter plaatse.

  • 2.dat de parkeerverbodzone en de parkeervakken in de Hilleshagerweg voortkomen uit het

    Parkeerplan Mechelen 2008 welk de gemeente samen met Arcadis heeft opgesteld. Aanleiding voor de in 2009 genomen maatregel zijn de geparkeerde voertuigen en de geringe breedte van de rijbaan hinderen de doorstroming van het tweerichting verkeer en creëren een onoverzichtelijke verkeershinderlijke situaties ter plaatse.

  • 3.dat het parkeren betreft hier merendeels de voertuigen die toebehoren aan de bezoekers en bewoners. De bewoners beschikken merendeels over parkeergelegenheid op eigen terrein. Echter door de toename van het autobezit en doordat bezoekers en recreanten gebruik maken van de parkeergelegenheid in de straat, is tijdens een bewonersavond ingestemd met het voorstel van de bewoners om de regulering middels een parkeerverbodzone in combinatie met parkeervakken los te laten en enkel 2 passeerstroken te creëren middels een parkeerverbod aangeduid met gele markering.

  • 4.dat op basis van het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer is ingestemd. Echter met de voorwaarde dat uitsluitend aan één zijde geparkeerd wordt en rekeninghoudende met de doorstroming van het verkeer. Om de passeerstroken op een overzichtelijke en veilige locatie te realiseren is het verplaatsen van de 2 bushaltes noodzakelijk.

  • 5.dat uit observaties is gebleken dat er momenteel als geheel een onacceptabel hoge parkeerdruk in de Hilleshagerweg ontstaan is. Verwacht mag worden dat de maatregel zal leiden tot een afname van de parkeerproblemen en er voor bewoners en bezoekers normaliter binnen een acceptabele loopafstand een parkeerplaats beschikbaar zal zijn, waarbij de doorstroming en verkeersveiligheid gewaarborgd blijft.

Formeel kader

Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing en/of verwijdering van de borden E1 of markering en L3 zoals deze zijn opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

Belangenafweging

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

  • 1.het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • 3.het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Het algemene belang van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer gaat voor het individuele belang van een weggebruiker om te kunnen parkeren.

Advisering

Met het doorvoeren van omschreven wijzigingen wil de gemeente Gulpen-Wittem de geschetste verkeerssituaties oplossen. Door de parkeerverbodzone te wijzigen in een 2-tal passeerstroken en de bushaltes te verplaatsen, zal de doorstroming van het verkeer niet belemmerd worden door geparkeerde voertuigen en wordt het zicht bij het aan- en afrijden gewaarborgd.

De doelstelling van het RVV 1990 is dat er zo min mogelijk met geboden en verboden wordt gewerkt. Met het instellen van deze wijzigingen wordt toegemoet gekomen aan deze doelstelling.

Met betrekking tot dit besluit zijn de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) van toepassing.

Alle wegen en/of weggedeelten waarop dit besluit betrekking heeft, zijn gelegen binnen en zijn in beheer bij de gemeente Gulpen-Wittem. Artikel 23 en 25 van het BABW zijn op dit besluit niet van toepassing.

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de aangestelde verkeerscoördinator van de politie Mergelland de heer J. Lemmens. Er is door deze een positief advies afgegeven.

besluiten:

  • 1.door middel van het aanbrengen van een onderbroken gele lijn aan een zijde van de Hilleshagerweg op de wegkant, een parkeerverbod in te stellen tussen huisnummers 40-42 en tussen huisnummers 64-66;

  • 2.intrekken zone parkeerverbod door het verwijderen van borden E01-ZB en E01-ZE te Hilleshagerweg Oost tussen Kloosterhof en komgrens van Mechelen;

  • 3.de bushaltes te Hilleshagerweg nabij huisnummer 17 en nabij huisnummer 56 op te heffen door het verwijderen van het bord L3 van bijlage 1 van het RVV 1990;

  • 4.de bushalte nabij huisnummer 56 opnieuw aan te leggen ter hoogte van huisnummer 40,

door plaatsing van bord L3 van bijlage 1 van het RVV 1990

1.de bushalte nabij huisnummer 17 opnieuw aan te leggen ter hoogte van huisnummer 15,

door plaatsing van bord L3 van bijlage 1 van het RVV 1990

  • 1.een en ander overeenkomstig met de bij dit verkeersbesluit behorende situatietekening “Hilleshagerweg” d.d. 02-04-2014, waarop een en ander is verduidelijkt;

  • 2.te bepalen dat bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door middel van een publicatie in de Staatscourant;

  • 3.te bepalen dat het onderhavige besluit voor belanghebbenden ter inzage wordt gelegd gedurende zes weken met ingang van de dag na de publicatie in het Gemeentehuis van Gulpen-Wittem, tijdens de openingstijden, Willem Vliegenstraat 12, 6271 DA Gulpen.

Beroep

Het besluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van de dag na publicatie

gedurende zes weken voor belanghebbenden tijdens de openingstijden in het gemeentehuis ter

inzage. Tijdens deze termijn kan een belanghebbende op basis van de Algemene wet bestuursrecht tegen bovenstaand besluit een beroepschrift indienen bij de Rechtbank Limburg, Postbus 950, 6040 AZ Roermond. Tevens kan de indiener van het beroepschrift bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg een schriftelijk verzoek om voorlopige voorziening indienen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het beroepschrift c.q. het verzoek om voorlopige voorziening dient te worden ondertekend en dient tenminste de navolgende gegevens te bevatten:

  • 1.naam en adres van de indiener;

  • 2.de dagtekening;

  • 3.een omschrijving van het besluit waartegen het beroep c.q. het verzoek om voorlopige

voorziening is gericht;

4.de gronden voor het beroep of de voorlopige voorziening.

Voor inzage buiten de openingstijden en kunt u contact opnemen met het gemeentehuis te Gulpen.

Tegen betaling kan een exemplaar van het besluit en de daarop betrekking hebbende stukken worden

verstrekt.

Datum effectuering

Het besluit zal direct nadat het verkeersbesluit is bekendgemaakt, worden uitgevoerd.

Indienen zienswijze

Het ONTWERP besluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van de dag na publicatie gedurende zes weken voor belanghebbenden tijdens de openingstijden in het gemeentehuis ter inzage. Tijdens deze termijn kunnen door belanghebbenden overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht, schriftelijk of mondeling zienswijzen worden ingediend. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingediend ter attentie van het college van burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem, Postbus 56, 6270 AB Gulpen. Voor inzage buiten de openingstijden en/of voor het mondeling indienen van zienswijzen tegen een ontwerpbesluit kunt u contact opnemen met het gemeentehuis te Gulpen Tegen betaling kan een exemplaar van het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken worden verstrekt.

Datum effectuering

Na afweging van alle relevante belangen, zoals die onder andere kunnen blijken uit mogelijk ingediende zienswijzen, zal een DEFINITIEF verkeersbesluit worden genomen waartegen beroep bij de Rechtbank Limburg kan worden ingediend. Het besluit zal op zijn vroegst direct nadat het

DEFINITIEVE verkeersbesluit is bekendgemaakt, worden uitgevoerd.

Gulpen-Wittem, 6 mei 2014

Burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem,

de secretaris, de burgemeester,

K.H. Jeurissen drs. A.R.B. van den Tillaar

Bijlage: Hilleshagerweg Oost , 02 - 04 -201 4

Naar boven