Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 16 juli 2014, nr. 532215, tot exclusieve opdrachtverlening aan Verispect B.V. inzake de landelijke handhaving van de registratie- en legitimatieplicht als bedoeld in artikel 437 Wetboek van Strafrecht (Besluit opdrachtverlening Verispect B.V. inzake landelijke handhaving artikel 437 Wetboek van Strafrecht)

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Besluit:

Artikel 1

Met uitsluiting van andere ondernemingen wordt Verispect B.V. voor de periode van zes jaar de opdracht verleend om controles uit te voeren inzake de registratie- en legitimatieplicht als bedoeld in artikel 437 Wetboek van Strafrecht.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit opdrachtverlening Verispect B.V. inzake handhaving artikel 437 Wetboek van Strafrecht.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Dit besluit is op 16 juli 2014 bekend gemaakt aan Verispect BV door toezending. Binnen zes weken na toezending van het besluit kan degene die hierdoor in zijn of haar belangen is getroffen, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet door de indiener zijn ondertekend en bevat ten minste zijn naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden waarop het bezwaar rust. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan: de Minister van Veiligheid en Justitie, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Sector Juridische Zaken, Postbus 20301, 2500 EH Den Haag.

TOELICHTING

Op 1 januari 2013 is voor de contante inkoop van koper(legeringen) in aanvulling op de registratieplicht een legitimatieplicht ingevoerd. Deze plicht geldt krachtens artikel 437 van het Wetboek van Strafrecht (Sr.) voor alle opkopers van gebruikte en ongeregelde goederen. De invoering van de legitimatieplicht vormt een van de maatregelen uit Actie Koperslag, waarmee het ministerie van Veiligheid en Justitie, het OM, de politie, ProRail, TenneT, Netbeheer Nederland en de MRF het aantal koperdiefstallen hebben teruggedrongen.

Van de legitimatieplicht gaat een preventief effect uit, omdat deze plicht potentiële dieven afschrikt die onder een gefingeerde naam gestolen koper willen aanbieden. Bovendien vereenvoudigt de legitimatieplicht de snelle opsporing van koperdieven. Voor een secure naleving van de registratie- en legitimatieplicht is intensieve handhaving essentieel. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn in 2013 buitengewoon opsporingsambtenaren van Verispect B.V. hiervoor ingezet.

De handhavingsbevoegdheid van deze opsporingsambtenaren is geregeld bij Categoriaal Besluit van 5 februari 2013 (Stcrt. 2013, 3411). In opdracht van de rijksoverheid treden zij ook al op als toezichtsmedewerker Metrologiewet, toezichtsmedewerker Waarborgwet en handhaver van artikel 240a van het wetboek van Strafrecht.

Het belang van het behoud van de goede resultaten van Actie Koperslag (2011–2013) en de goede bestrijding van heling in het algemeen wordt dermate zwaarwegend geacht dat wordt besloten dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de diensten van Verispect B.V. voor een langere duur zal blijven afnemen. Daarbij is overwogen dat op dit moment geen enkele andere onderneming dan Verispect buitengewoon opsporingsambtenaren ter beschikking kan stellen voor de hier bedoelde handhavingstaak in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het voorgaande houdt in dat de inzet van de buitengewoon opsporingsambtenaren van Verispect B.V. in opdracht van het ministerie voor de handhaving van artikel 437 Sr. – met uitsluiting van andere ondernemingen – wordt gecontinueerd voor de periode 2014–2020.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Naar boven