Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 14 juli 2014, 642422-123511-MC, op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg inzake bekostiging extramurale behandeling van zintuiglijk gehandicapten

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Na op 13 mei 2014 schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal als bedoeld in artikel 8 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Kamerstukken II 2013/14, 30 597, nr. 439);

Besluit:

Artikel 1 definities

In deze aanwijzing wordt verstaan onder:

a. zorgautoriteit:

Nederlandse Zorgautoriteit, genoemd in artikel 3 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

b. zintuiglijk gehandicaptenzorg:

zintuiglijk gehandicaptenzorg als bedoeld in artikel 2.5a van het Besluit zorgverzekering;

c. aanwijzing mbi ggz:

Aanwijzing inzake macrobeheersinstrument voor de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg van 28 november 2013 (Stcrt. 2013, 34324).

Artikel 2 prestaties en tarieven

De zorgautoriteit stelt met ingang van 1 januari 2015 prestaties en maximumtarieven vast voor zintuiglijk gehandicaptenzorg.

Artikel 3 macrobeheersbaarheid

  • 1. De zorgautoriteit voert met ingang van 1 januari 2015 voor zorgaanbieders die zintuiglijk gehandicaptenzorg leveren een generiek macrobeheersinstrument in, en hanteert daarbij de systematiek als omschreven in de artikelen 3 tot en met 5 van de aanwijzing mbi ggz.

  • 2. Het bedrag van de macrogrens wordt jaarlijks door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport per brief aan de zorgautoriteit verstrekt.

Van deze aanwijzing wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

In de brief van 13 mei 2014 met kenmerk 370343-120335-CZ ben ik ingegaan op de bekostiging van de zorg voor zintuiglijk gehandicapten in de Zorgverzekeringswet per 1 januari 2015. Deze aanwijzing vloeit hieruit voort, waarbij slechts de onderdelen die verplicht zijn op grond van artikel 59 van de Wet marktordening gezondheidszorg vermeld zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit (verder: zorgautoriteit) kan binnen deze kaders de bekostiging van 2015 en verder nader uitwerken.

Bekostiging en macrobeheersbaarheid

Met deze aanwijzing geef ik de zorgautoriteit de opdracht prestaties en maximumtarieven vast te stellen voor de zintuiglijk gehandicaptenzorg in de Zorgverzekeringswet. De zorgautoriteit mag voorschriften en beperkingen aan het declareren van deze prestaties verbinden.

De uitgaven voor extramurale behandeling van zintuiglijk gehandicapten komen ten laste van het kader zintuiglijk gehandicaptenzorg. Voor dit kader zintuiglijk gehandicaptenzorg zet ik een generiek macrobeheersinstrument als ultimum remedium in. Ter vaststelling van de individuele omzet verstrekken de zorgaanbieders de zorgautoriteit een opgave, op basis waarvan de zorgautoriteit de procentuele aandelen van de omzet van die zorgaanbieder in de totale omzet kan vaststellen. De zorgautoriteit kan die verplichting in een regel vastleggen.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven