Logo Waterschap Hollandse DeltaVerkeersbesluit VB2014-04

F i etspad 426 Lindeweg

Gemeente Zwijndrecht

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta;

                        overwegende het volgende:

                        Inleiding 

Het doel van de aanleg van dit fietspad is het verbeteren van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid van de fietsers, evenals het intensiveren van recreatief fietsverkeer.

In het uitvoeringsprogramma van het Fietsplan 20081221 is een fietspad opgenomen langs de Lindeweg te Zwijndrecht tussen de Munnikensteeg en de Devel.

Het beoogde fietspad F426 langs de Lindeweg heeft een lengte van circa 2.500 meter, is vrijliggend en in twee richtingen te berijden voor uitsluitend fietsers, wandelaars, skeelers en skaters.

Bromfietsers zijn niet toegestaan en rijden op de rijbaan voor het autoverkeer.

Het fietspad is geprojecteerd aan de noordzijde van de Lindeweg.

                        Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

Gelet op de beschikbare ruimte van de berm wordt een fietspad gerealiseerd van 3,00m breed. Conform de geldende richtlijnen is dit niet voldoende breed om fietsers en bromfietsers gemengd gebruik van dit fietspad te laten maken. Bovendien wordt met dit fietspad het recreatieve fietsverkeer geïntensiveerd. Daarom wordt het fietspad uitgevoerd als verplicht fietspad door middel van het aanbrengen van een bord G11, alleen fietsers toegestaan. De bromfietsers maken gebruik van de rijbaan.

Situering en beheer van de wegen

                        Fietspad 426 is gelegen buiten de bebouwde kom en in beheer en eigendom bij het waterschap.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de executieve manager van de politie Rotterdam-Rijnmond. Deze heeft een positief advies uitgebracht.

                        Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Gelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Delegatie en Mandaatbesluit 2014;

Besluit:

  • Tot het aanbrengen van de borden G11(begin fietspad) en G12(einde fietspad), aan de oostzijde voorzien van onderbord OB505, conform de bij dit besluit behorende tekening;

  • Alle eerder genomen besluiten die met dit besluit in strijd zijn, komen met dit besluit te vervallen;

  • Besluit te publiceren in de Staatscourant;

  • Kennisgeving van dit besluit te geven aan de politie en gemeente Spijkenisse;

                Ridderkerk, 10 juli 2014

                Namens dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta,

    Ir. E. van der Reijden

    lid Directieraad

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een (rechts)persoon wiens belang rechtstreeks bij het projectplan is betrokken, gedurende een periode van zes weken vanaf de dag nadat het verkeersbesluit ter inzage is gelegd, tegen het verkeersbesluit bezwaar instellen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC te Ridderkerk en moet tenminste bevatten:

- naam en adres van de indiener;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de gronden van bezwaar.

Het indienen van bezwaar heeft geen schorsende werking daarom kunt u tevens de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het postadres van deze Voorzieningenrechter is Postbus 50950, 3007 BM Rotterdam.

Voor het doen van een verzoek tot voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Voor de hoogte van de griffierechten kunt u contact opnemen met de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, onder telefoonnummer 010 297 12 34.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde Voorzieningenrechter via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening ( DigiD ). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven