Vergunning URENCO in verband met een wijziging op de Kernenergiewetvergunning, Ministerie van Economische Zaken

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Op 23 juli 2014 heeft de minister van Economische Zaken een Kernenergiewetvergunning verleend aan URENCO Nederland BV te Almelo in verband met diverse wijzigingen van de inrichting.

Van 24 juli 2014 tot en met 3 september 2014 kan door belanghebbenden bezwaar tegen de vergunning worden gemaakt.

Achtergrond van de vergunning

URENCO Nederland B.V. (verder: URENCO) heeft in Almelo een fabriek voor de productie van licht verrijkt uranium. Om het uranium te verrijken maakt URENCO gebruik van ultracentrifuges. Het licht verrijkt uranium wordt gebruikt als brandstof voor kerncentrales over de gehele wereld. Daarnaast verrijkt URENCO op kleinere schaal stabiele isotopen. Dit zijn niet-radioactieve stoffen. Ziekenhuizen gebruiken ze bijvoorbeeld na bestraling, bij het opsporen van tumoren.

URENCO beschikt voor zijn inrichting over een vergunning op grond van de artikelen 15, onder a en b, en 34 van de Kernenergiewet (Kew). Op 26 maart 2014 heeft URENCO een aanvraag gedaan tot wijziging van deze Kew-vergunning. De wijzigingen houden verband met de optimalisering van de bedrijfsvoering en de uitkomsten van de bij URENCO gehouden stresstest.

Het besluit is bij brief van 23 juli 2014 aan URENCO verzonden.

Procedure

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag is ingevolge artikel 17, vierde lid, van de Kew, hoofdstuk 4, titel 4.1, van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit houdt in dat naar aanleiding van de vergunningaanvraag direct de definitieve vergunning is afgegeven. Voor de vergunde wijzigingen die bouwactiviteiten betreffen, treedt de beschikking in werking overeenkomstig het bepaalde in artikel 20.3, derde lid, van de Wet milieubeheer, derhalve nadat de voor die wijzigingen noodzakelijke omgevingsvergunning is verleend. Voor het overige treedt deze beschikking in werking overeenkomstig het bepaalde in artikel 20.3, eerste lid, van de Wet milieubeheer.

Bezwaar

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen 6 weken na de dag van verzending van dit besluit, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

Nadere informatie

De vergunning en alle hierop betrekking hebbende documenten zijn te downloaden vanaf www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet.

Naar boven