Logo Waterschap Hollandse DeltaVerkeersbesluit VB2014-03

F ietspad 252 Rondje Putten

deel Spijkenisse - Hekelingen

Gemeente Spijkenisse

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta;

                        overwegende het volgende:

                        Inleiding 

Het waterschap voert op basis van het provinciale fietspadenplan 2008 het project fietsverbinding Spijkenisse – Oud-Beijerland uit.

Het fietspad is beoogd tussen de aansluiting Aaldijk Zanddijk / Kerkhofsdijk (nabij de spaarbekken Beerenplaat) en de Hekelingseweg in de gemeente Spijkenisse.

Het fietspad heeft een sterke recreatieve functie. En vormt een onderdeel van de recreatieve route rond het eiland Putten. De buitendijkse ligging van dit fietspad versterkt deze recreatieve functie.

Gelet op de aansluiting op de veerpont over het Spui zal dit fietspad ook door woon - werk verkeer gebruikt worden.

Het fietspad is namelijk ook onderdeel van het fietsnetwerk van de Stadsregio Rotterdam.

                        Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

De plantoetser van de provincie Z-H heeft tijdens de planvorming van het fietspad F252 door het waterschap Hollandse delta een aantal voorwaarden gesteld aan het fietspad. Dit uit oogpunt van de ligging van een gedeelte van het fietspadtracé in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het betreft een gedeelte van ca. 600mtr. ten opzichte van de totale lengte van het fietspad van 4300mtr. Voor de duidelijkheid krijgt het gehele fietspad dezelfde status als het stuk, gelegen in de ecologische hoofdstructuur. Het fietspad wordt aangewezen als onverplicht fietspad, waarbij het gebruik van bromfietsen niet is toegestaan. Het fietspad zal worden voorzien van borden G13, onverplicht fietspad.

Situering en beheer van de wegen

                        Fietspad F252 is gelegen buiten de bebouwde kom en in beheer en eigendom bij het waterschap.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de executieve manager van de politie Rotterdam-Rijnmond. Deze heeft positief geadviseerd.

                        Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Gelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Delegatie en Mandaatbesluit 2014;

Besluit:

  • Tot het aanbrengen van de borden G13, conform de bij dit besluit behorende tekening;

  • Alle eerder genomen besluiten die met dit besluit in strijd zijn, komen met dit besluit te vervallen;

  • Besluit te publiceren in de Staatscourant;

  • Kennisgeving van dit besluit te geven aan de politie en gemeente Spijkenisse;

                Ridderkerk, 3 juli 2014

                Namens dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta,

    Ir. E. van der Reijden

    lid Directieraad

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een (rechts)persoon wiens belang rechtstreeks bij het projectplan is betrokken, gedurende een periode van zes weken vanaf de dag nadat het verkeersbesluit ter inzage is gelegd, tegen het verkeersbesluit bezwaar instellen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC te Ridderkerk en moet tenminste bevatten:

- naam en adres van de indiener;

- de dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

- de gronden van bezwaar.

Het indienen van bezwaar heeft geen schorsende werking daarom kunt u tevens de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het postadres van deze Voorzieningenrechter is Postbus 50950, 3007 BM Rotterdam.

Voor het doen van een verzoek tot voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Voor de hoogte van de griffierechten kunt u contact opnemen met de Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, onder telefoonnummer 010 297 12 34.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij genoemde Voorzieningenrechter via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening ( DigiD ). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven