Logo HeusdenGemeente Heusden –Realiseren oplaadpunt voor elektrische voertuigen- Laan van Oceanië in Drunen

Ons kenmerk: verkeersbesluit 2014-09

Burgemeester en wethouders van Heusden,

Gelet op:

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge besluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap;

Artikel 15, lid 1 van de WVW, ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

De mandaatregeling van Heusden 2007 en het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden van 28 april 2008 waarbij het nemen van permanente verkeersbesluiten is gemandateerd aan de behandeld ambtenaar.

Overwegende dat:

In de energievisie van de gemeente Heusden is opgenomen dat elektrisch rijden een maatschappelijke ontwikkeling is waar we geen invloed op hebben, maar die we als gemeente wel willen faciliteren ;

De heer Van Bussel uit Drunen een aanvraag heeft ingediend voor het realiseren van een oplaadpunt in de nabijheid van zijn woning;

De aanvrager niet kan parkeren op eigen terrein;

Binnen redelijke loopafstand van Zuid-Australië nog geen oplaadpunt beschikbaar is;

Stichting E-laad geen nieuwe aanvragen voor het plaatsen van laadpalen meer in behandeling neemt;

Er draagvlak is voor het onttrekken van een parkeerplaats in de Laan van Oceanië voor algemeen gebruik ten gunste van het laden van het voertuig van de heer Van Bussel;

Op grond van artikel 15, eerste lid , van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, een verkeersbesluit moet worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

De maatregel geen afbreuk doet aan het verzekeren van de veiligheid op de weg;

De maatregel strekt tot het bevorderen van een doelmatig en zuinig energiegebruik.

M otivatie:

Om het elektrisch vervoer te stimuleren is het college van Heusden op 22 mei 2012 een overeenkomst aangegaan met Stichting E-laad. Niet alleen omdat hiermee medewerking wordt verleend aan het onderzoek van de Stichting naar de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk, maar ook omdat het initiatief past binnen de duurzaamheidsambitie van de gemeente.

Stichting E-laad heeft inmiddels enkele openbare laadpalen geplaatst in de gemeente Heusden. Voor individuele verzoeken van inwoners tot het realiseren van een laadpaal, heeft de gemeente in de zomer van 2012 beleid vastgesteld. Doordat Stichting E-laad in september 2012 echter heeft laten weten geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te nemen, dient ieder verzoek tot het realiseren van een laadpaal apart beoordeeld te worden (in afwachting van nieuw beleid).

Een oplaadpaal beschikt over twee laadpunten. Voor de laadpaal aan de Laan van Oceanië wordt echter maar één parkeerplaats toegewezen voor het gebruik door elektrische voertuigen om de parkeerruimte niet onnodig te belasten.

De heer Van Bussel heeft onderzocht of er draagvlak is in de directe omgeving van de beoogde locatie voor het plaatsen van een laadpaal en het beschikbaar stellen van een parkeerplaats hiervoor. Er wordt immers een parkeerplaats voor algemeen gebruik onttrokken aan de openbare ruimte. Omwonenden hebben laten weten hiertegen geen bezwaar te hebben.

Belangenafweging:

De realisatie van een oplaadpaal is in het belang van het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte gevolgen voor het milieu en het bevorderen van doelmatig/zuinig energiegebruik.

Het beschikbaar stellen van een openbare parkeerplaats ten gunste van een parkeerplaats voor een, nu nog, selecte groep gebruikers wordt vanwege de vele voordelen als acceptabel gezien.

Het reserveren van een bestaande parkeerplaats voor het opladen van elektrische auto’s betekent niet zondermeer dat er sprake zal zijn van extra auto’s die beslag leggen op de bestaande hoeveelheid parkeerplaatsen. Niet alle elektrische auto’s zijn tweede auto’s, maar vervangen veelal een conventionele auto. In die zin is er geen verlies aan parkeerruimte.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaaan.

Gehoord :

Er is advies gevraagd aan de politie Brabant-Noord, district Meierij. De wettelijke verplichting tot het raadplegen van de politie komt voort uit artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. De politie geeft aan geen bezwaar te hebben tegen het aanwijzen van een parkeerplaats aan de Laan van Oceanië in Drunen ten behoeve van het laden van elektrische voertuigen.

nemen gelet op het voorgaande, het volgende

BESLUIT

Eén parkeervak aan de Laan van Oceanië (naast Zuid-Australië 2) in Drunen aan te wijzen als parkeergelegenheid voor elektrische auto’s. Hiertoe zal een bord overeenkomstig model E4 van Bijlage I van het RVV 1990, voorzien van een onderbord met de tekst “alleen voor elektrische voertuigen” worden geplaatst.

Vlijmen, 28 januari 2014

namens het college van Heusden,

Team Ontwerpbureau Openbare Ruimte,

J.J.P.W. van der Borgh

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk en binnen zes weken na de publicatiedatum van dit besluit bij de gemeente Heusden een bezwaarschrift indienen (Postbus 41, 5250 AA Vlijmen). Wilt u het bezwaarschrift ondertekenen en ervoor zorgen dat het in ieder geval de volgende gegevens bevat:

  • -Uw naam en adres;

  • -De datum;

  • -Een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • -Argumenten voor het bezwaar.

U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.heusden.nl/Digitale_balie/E_formulieren. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

Naast het bezwaarschrift kunt u bij de Rechtbank een voorlopige voorziening en/of schorsing van het besluit vragen. Zo kunt u in een dringend geval, in afwachting van de beslissing op het bezwaarschrift, voorlopig mogelijk nadelige gevolgen van het besluit voorkomen.

Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; ook hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijjk kan ook en wel bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven