Luchtvaartvertoning ballonfestival Grave, Rijkswaterstaat

Datum: 10 juli 2014

Nummer: ILT-2014/34897

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek van de heer P. Noor namens de Stichting Air Experience van 19 juni 2014;

Overwegende dat dit verzoek is getoetst aan het wettelijk kader, gesteld in:

  • artikel 17 van de Luchtvaartwet;

  • artikel 158 van de Regeling Toezicht Luchtvaart;

  • Regeling luchtvaartvertoningen;

  • Artikel 8a.51 van de Wet luchtvaart.

Gezien de verklaring van geen bezwaar van 20 maart 2013, Z/G/12/00373\ UIT/G/13/01563, van de burgemeester van de gemeente Grave;

Gezien de ontheffing van de provincie Noord-Brabant voor het tijdelijk en uitzonderlijk gebruik (TUG) van het terrein door heteluchtballonnen binnen de regels van de Regeling luchtvaartvertoningen;

BESLUIT:

Artikel 1

De vergunning, bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet, wordt verleend aan de Stichting Air Experience, organisator van het ballonfestival Grave. De heer P. Noor, woonachtig te Grave, zal als vertoningsdirecteur optreden.

Artikel 2

  • 1. De vergunning, bedoeld in artikel 1, heeft betrekking op een locatie in de gemeente Grave, geografische positie 51°45'25.00"NB – 005°44'43.00"OL, nader aangegeven op de bij deze beschikking behorende kaart (gemerkt 'bijlage 1').

  • 2. De vergunning geldt op:

    vrijdag 15 augustus 2014 van 18.30 uur tot 22.00 uur LT;

    zaterdag 16 augustus 2014 van 18.30 uur tot 22.00 uur LT.

  • 3. Indien de luchtvaartvertoning niet op de in het tweede lid genoemde data kan worden gehouden, geldt er geen uitwijkdatum.

  • 4. De vluchten worden uitgevoerd volgens de zichtvliegvoorschriften behorende bij de desbetreffende luchtruimclassificatie.

  • 5. De vertoningsdirecteur zorgt ervoor dat voor alle deelnemers een vliegplan wordt ingediend. Voor elke groep ballonnen en voor de groep schermvliegtuigen/MLA’s volstaat een enkel vliegplan. De vertoningsdirecteur draagt na de landing zorg voor het sluiten van de vliegplannen.

  • 6. Tijdens het uitvoeren van de vluchten is er een tweezijdige radioverbinding tot stand gebracht tussen de deelnemers aan de luchtvaartvertoning en de betrokken luchtverkeersleidingsdienst en wordt voortdurend op de aangewezen radiofrequentie geluisterd.

  • 7. De vluchten die plaatsvinden binnen het plaatselijke luchtverkeersleidingsgebied Volkel kunnen alleen worden uitgevoerd, indien er voor aanvang van de vlucht (bij startend verkeer) of voor het binnenvliegen van de CTR per telefoon of R/T een klaring is verkregen van het AOCS NM. Vanwege de Quick Reaction Alert (QRA)-status van de vliegbasis Volkel kan de toestemming door de Supervisor van het AOCS NM geweigerd worden dan wel een eerder afgegeven toestemming ingetrokken worden. Er zal geen klaring worden verleend als de ballonnen richting de ATZ Volkel varen.

  • 8. De display director geeft bij het eerste contact met het AOCS NM het telefoonnummer waarop hij/zij gedurende de luchtvaartvertoning te allen tijde bereikbaar is.

  • 9. Als ballonnen in (meerdere) groepen vertrekken, zal de vertoningsdirecteur van het festival zorg dragen voor het aanwijzen van een leider van de groep. Dat geldt ook voor de groep schermvliegtuigen/MLA’s. Een serie ballonnen die tegelijkertijd of binnen een periode van 5 minuten na elkaar starten, wordt gezien als een groep. Na het verstrijken van deze periode zal een volgende start worden beschouwd als een nieuwe groep met een afzonderlijke leider.

  • 10. Bij het vertrek van de groep(en), onderhoudt de leider van de groep radiocontact met de torenluchtverkeersleider op frequentie 136.075. Alle andere ballonnen in de groep luisteren uit op de frequentie 122.250. Opdrachten en klaringen voor de leider van de groep worden middels de frequentie 122.250 kenbaar gesteld en gelden voor alle ballonnen in de groep tenzij uitdrukkelijk anders opgedragen.

  • 11. Minstens twee uur vóór aanvang van de ballonvaarten geeft de vertoningsdirecteur een overzicht van de deelnemers door aan het AOCS NM (tel.: 0577 458700). Dit overzicht bevat minimaal een opsomming van de registraties van de deelnemers.

  • 12. Ten minste één uur vóór aanvang van de luchtvaartvertoning neemt de vertoningsdirecteur contact op met de Supervisor van het AOCS NM. Aan de voorwaarden van de Supervisor wordt voldaan.

  • 13. 15 minuten vóór de eerste start neemt de vertoningsdirecteur contact op met de dienstdoende luchtverkeersleider van het AOCS NM om startinstructies en eventuele restricties te ontvangen; de vertoningsdirecteur geeft vertragingen van meer dan 15 minuten in de voorziene starttijd onmiddellijk telefonisch door aan de luchtverkeersleider.

  • 14. De vertoningsdirecteur draagt zorg voor het maken van afspraken over het luchtruimgebruik met andere luchtverkeersdiensten indien het aannemelijk is dat de vlucht zich via een van de omliggende luchtverkeersleidingsgebieden zal continueren.

  • 15. Er mogen geen vluchten plaatsvinden buiten de uniforme daglichtperiode – zie GEN 2.7 op www.ais-netherlands.nl.

  • 16. Het vertoningsprogramma met MLA’s en schermvliegtuigen mag niet worden uitgevoerd beneden de minimumvlieghoogte of boven mensenverzamelingen. De minimumvlieghoogte is hierbij de vlieghoogte zoals vermeld in artikel 45 van het Luchtverkeersreglement.

  • 17. Het niet-doorgaan of voortijdig beëindigen van de luchtvaartvertoning wordt door de directeur telefonisch doorgegeven aan de Supervisor van AOCS NM (tel.: 0577 458700), de Inspectie Leefomgeving en Transport (tel.: 070 4563434), de meldkamer van de Nationale Politie, afdeling Luchtvaart (tel.: 020 5025693) en de Operationele Helpdesk van de Luchtverkeersleiding Nederland (tel.: 020 4062201).

Artikel 3

Deelnemers met een categorie B demonstratietoestel als bedoeld in de Regeling luchtvaartvertoningen zijn uitgezonderd van de toepassing van artikel 18 van die regeling.

Artikel 4

De luchtvaartvertoning bestaat uit de onderdelen vermeld in het programmaoverzicht dat als bijlage 2 bij deze beschikking is opgenomen.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking op 15 augustus 2014 en vervalt met ingang van 17 augustus 2014. Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften en beperkingen, genoemd in de artikelen 2 tot en met 4, kan aanleiding zijn de in deze beschikking bedoelde vergunning direct in te trekken.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, M. van Velzen Senior Inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing kunt u hiertegen, op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

BIJLAGE 1:

Kaarten

BIJLAGE 2:

Programma op 15 en 16 augustus 2014

  • Opbouw en opstijging van maximaal 35 heteluchtballonnen.

  • Langsvlucht met maximaal 5 gemotoriseerde schermvliegtuigen/MLA’s.

  • Start en landing met een heteluchtschip.

Naar boven