Logo Velsen
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan HOV-tracé, Velsen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad van Velsen in zijn vergadering van 5 juni 2014 het bestemmingsplan “HOV-tracé” gewijzigd (idn: NL.IMRO.0453.BP0901HOVTRACE1-R001) heeft vastgesteld. Het ontwerp-bestemmingsplan “HOV-tracé” heeft hieraan voorafgaand vanaf 6 december 2013, gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen. Binnen deze termijn zijn zienswijzen ingediend.

De gemeente werkt samen met de provincie aan de realisatie van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) verbinding van Haarlem naar IJmuiden. Voor de verbinding tussen de Santpoortse Dreef in Santpoort-Noord en de Troelstraweg/Plein 1945 in IJmuiden is een bestemmingsplan opgesteld, aangezien de aanleg van een HOV-tracé op dit gedeelte niet overal rechtstreeks is toegestaan. Een groot gedeelte van het bedoelde tracé, gelegen in Santpoort-Noord, Driehuis en IJmuiden, heeft nu een spoorbestemming. Het bestemmingsplan is een planologische vertaling van de ontwerpen voor de deeltracés 4,5 en 6 die na inspraak door het college zijn vastgesteld.

Naar aanleiding van de zienswijzen is het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Hierna volgt een korte opsomming op hoofdlijnen van de wijzigingen. Paragraaf 3.2 in de toelichting is aangevuld met een tekst over de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Paragraaf 2.2 van de toelichting is vervangen door een tekst over nut en noodzaak. Waar nodig is de juridische planbeschrijving van de toelichting aangepast naar aanleiding van de wijzigingen in de regels.

Op de verbeelding is ter hoogte van de onderdoorgang van de busbaan met het spoor, bij het onderstation van ProRail, de aanduiding ‘specifieke aanduiding – onderhoudsweg’ (sg-ohw) wordt opgenomen. Daartoe is in artikel 3 Groen een nieuw sub b, ten behoeve van een onderhoudsweg opgenomen. In artikel 3.2 is de hoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde gewijzigd tot 2,5 meter (was 3 meter).

In artikel 7 Verkeer – Openbaar vervoer zijn specifieke gebruiksregels opgenomen. Namelijk dat voorafgaand aan het in gebruik nemen van de busbaan trillingsmaatregelen zijn genomen bij vier woningen (Driehuizerkerkweg 140-142 en Groeneweg 82-84) waar de streefwaarde volgens de SRB-B richtlijn voor trillingen wordt overschreden. En dat nieuwe verlichting ter plaatse van de vliegroute Driehuizerkerkweg – oude spoorlijn vleermuisvriendelijk wordt toegepast. En tevens dat de voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder dan wel een vastgestelde hogere waarde niet wordt overschreden.

Artikel 10 Leiding – Gas is aangevuld. De dubbelbestemming Waarde – Archeologie is opgenomen voor het gehele plangebied. Een belemmeringsstrook Leiding – Gas is aan de oostzijde van het plangebied opgenomen.

Krachtens artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, ligt het vastgestelde bestemmingsplan "HOV-tracé" voor een ieder met ingang van 18 juli 2014 ter inzage. Het vastgestelde bestemmingsplan en daarbij behorende stukken zijn in te zien bij de receptie van het stadhuis, Dudokplein 1 te IJmuiden. De receptie is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur en op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur. Een exemplaar van het vastgestelde bestemmingsplan is tevens in te zien bij de centrale bibliotheek te IJmuiden gedurende de gebruikelijke openingstijden. Het bestemmingsplan is ook te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Belanghebbenden die tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, kunnen beroep indienen. Met ingang van de dag nadat het besluit ter inzage is gelegd, kan daartegen binnen zes weken beroep worden ingediend bij de Raad van State.

Voor zover bezwaren bestaan tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen kan door belanghebbenden daartegen eveneens beroep worden ingediend binnen de hier bovengenoemde termijn. Hiervoor is een griffierecht verschuldigd. Het beroepschrift dient in tweevoud te worden gezonden aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Belanghebbenden die beroep hebben ingesteld kunnen verzoeken om een voorlopige voorziening. Indien binnen de termijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven