Logo VlissingenVERKEERSBESLUIT GEMEENTE VLISSINGEN - Verplicht fietspad Duinpoortweg

Besluit

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d van de wegenverkeerswet 1994 (hierna de WVW 1994) is het college van B&W bevoegd om een verkeersbesluit te nemen.

Burgemeester en wethouders hebben besloten de Duinpoortweg, tussen de Strandweg en de Spuikomweg, om te vormen tot een verplicht fietspad.

Aanleiding

De Duinpoortweg, het wegvlak tussen de Strandweg en de Spuikomweg, is momenteel een doodlopende straat met keerlus. In de praktijk wordt deze keerlus gebruikt als gratis parkeerplaats aan de rand van het gebied waar betaald parkeren en vergunningparkeren van kracht is. Ook wordt de Duinpoortweg gebruikt als fietspad. Dit fietspad wordt regelmatig geblokkeerd door geparkeerde auto’s.

Omdat de gemeente de Strandweg reconstrueert en daar een parkeerverbodzone inrichting realiseert, wordt dit deel van de Duinpoortweg meegenomen in het werk. De keerlus wordt verwijderd en de Duinpoortweg wordt omgevormd tot fietspad. Hiermee wordt de fietsroute behouden en het ongewenste parkeren op deze locatie tegen gegaan. Door het behoud van het fietspad kan de brandweer bij calamiteiten gebruik blijven maken van dit deel van de Duinpoortweg.

Op het ontwerp verkeersbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.

Wettelijke grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod onststaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieen weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Motivering

Uit het oogpunt van artikel 2, lid 1 onder c van de WVW 1994 (het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan) is het gewenst om de Duinpoortweg, tussen de Strandweg en de Spuikomweg, om te vormen tot een verplicht fietspad. Door het plaatsen van bord G11 op de kruising Strandweg-Duinpoortweg, en het verwijderen van de keerlus. Dit om de bruikbaarheid van de Duinpoortweg door fietsers te kunnen garanderen en het ongwenst parkeren op de keerlus onmogelijk te maken.

Mogelijk gevolg van deze maatregel is dat de automobilisten die de Duinpoortweg als gratis parkeerterrein gebruikten elders in het woongebied een parkeerplaats zullen zoeken. De parkeerdruk in de Burgemeester van Woelderenlaan en omgeving kan hierdoor toenemen.

Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

is overleg gepleegd met de beleidsmedewerker BABW van de Politie Zeeland, die daartoe is bevoegd krachtens mandaat van de korpschef.

Procedure

Burgemeester en wethouders hebben op deze procedure de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard. Voorafgaand aan dit verkeersbesluit hebben zij een ontwerp-verkeersbesluit genomen, dat van 20-02-2013 tot en met 03-04-2013 in het gemeentehuis ter inzage heeft gelegen. Belanghebbenden konden gedurende deze periode tegen het ontwerpbesluit mondeling of schriftelijk hun zienswijzen kenbaar maken.

Tegen het verkeersbesluit kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Een beroepschrift bij de Rechtbank Zeeland – West-Brabant tegen het verkeersbesluit kan gedurende zes weken na de dag van deze bekendmaking alleen nog worden ingediend door belanghebbenden die hun zienswijze tegen het ontwerp verkeersbesluit hebben ingediend en door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht hun zienswijze tegen het ontwerpbesluit bij burgemeester en wethouders kenbaar hebben gemaakt.

Het beroepschrift richt u aan: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor het behandelen van een beroepschrift wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 165,-- voor natuurlijke personen (individuele personen) en € 310,-- voor niet-natuurlijke personen (zoals verenigingen, stichtingen, B.V.’s)

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Vlissingen,

namens het college

het hoofd van de afdeling Strategie, Beleid en Projecten

drs. J.H. Mulder

15-07-2014

Naar boven