Logo De Friese Meren
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Urkerstraat – Steile Bank, De Friese Meren

Besluit om geen exploitatie plan vast te stellen

Besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder Urkerstraat – Steile Bank

Met ingang van vrijdag 24 januari 2014 ligt het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Urkerstraat – Steile Bank met het bijbehorende raadsbesluit en met de overige bijbehorende stukken gedurende 6 weken ter inzage.

Plangebied bestemmingsplan Urkerstraat – Steile Bank

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied dat ligt aan de Steile Bank en de Urkerstraat in Lemmer. Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door De Rondweg.

Doel

Het bestemmingsplan Urkerstraat – Steile Bank maakt vervangende nieuwbouw van woningen mogelijk. Het bestemmingsplan staat de bouw toe van 14 grondgebonden woningen aan de Urkerstraat en 14 grondgebonden woningen aan de Steile Bank te Lemmer. Lyaemer Wonen realiseert dit project. Met Lyaemer wonen is een overeenkomst gesloten over het verhaal van kosten. Daarom is er geen exploitatieplan vastgesteld.

Inhoud

Het bestemmingsplan bevat:

  • regels voor het bouwen en het gebruik van de grond en de bebouwing.

  • een toelichting

  • een verbeelding (plankaart)

Wijzigingen

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

Wijzigingen naar aanleiding van de ingediende zienswijze van de Gasunie.
  • 1. De veiligheidsafstand rondom het Gasontvangstation wordt opgenomen op de verbeelding met de aanduiding ‘veiligheidszone – bedrijven’. In de regels wordt na artikel 10 een nieuw artikel 11 Algemene aanduidingsregels opgenomen waarin onder 11.1 wordt opgenomen dat ‘Binnen de aanduiding 'veiligheidszone – bedrijven' geen nieuwe beperkt kwetsbare en kwetsbare objecten zijn toegestaan’. De overige bestaande artikelen worden vernummerd.

  • 2. De titel van artikel 3 “Bedrijf – Nutsvoorziening” wordt aangepast naar “Bedrijf-Gasontvangstation”.

  • 3. De belemmeringstrook en de leiding behorende bij de leidingstrook N-501-41 wordt van de verbeelding verwijderd.

  • 4. De aanduiding ‘groen’ achter de woningen aan de Urkerstraat wordt van de verbeelding verwijderd.

  • 5. De in artikel 3.2.2 genoemde bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, wordt verhoogd van 2,5 m naar 3,5 m.

  • 6. Artikel 8.4.1 wordt zodanig aangevuld dat ook het rooien van diepwortelende en/of hoogopgaande beplanting, waaronder bijvoorbeeld rietbeplanting zonder omgevingsvergunning verboden is.

Ambtshalve wijzigingen
  • Aan artikel 7 Wonen wordt een voorwaardelijke verplichting toegevoegd onder 7.2.1 welke luidt als volgt: woningen aan de Urkerstraat mogen uitsluitend worden gerealiseerd, indien zij aan de achterzijde van het erf worden voorzien van een groene afscheiding. Aan artikel 7.4 wordt toegevoegd de volgende bepaling: Tot een met de bestemming strijdig gebruik wordt gerekend het gebruik van de gronden voor de in 7.1 beschreven doeleinden zonder de instandhouding van de groene afscheiding als bedoeld in artikel 7.2.1.

  • De in artikel 7.2.1 onder d genoemde minimum dakhelling wordt verlaagd van 25 naar 20 graden.

  • Het akoestisch onderzoek welke is opgenomen in de bijlage van de toelichting wordt vervangen door een geactualiseerd onderzoek.

  • De grens tussen de bestemmingen Wonen en Groen aan de achterzijde van de Urkerstraat wordt beperkt gewijzigd als gevolg van een kleine verschuiving van de achterpaden.

Inzage

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen kunt u inzien bij:

  • de centrale balie van het gemeentehuis Herema State 1 te Joure,

  • het servicepunt te Balk (Dubbelstraat 1)

  • het servicepunt te Lemmer (Vissersburen 88).

Daarnaast zijn de besluiten te raadplegen op de gemeentelijke website www.defriesemeren.nl . Verder is het plan te raadplegen via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. De planid is NL.IMRO.0082.001300-0004.

Beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van state (postbus 20 019, 2500 EA Den Haag) door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren te brengen;

  • een belanghebbende die bezwaar heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling in het plan heeft aangebracht.

Ook bestaat de mogelijkheid om naast het instellen van beroep, een verzoek te richten tot de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (postbus 20019, 2500 EA Den Haag) om een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking totdat op dit verzoek is beslist.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met Piet Loonstra van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 05 14.

Besluit hogere waarde Wet geluidhinder Urkerstraat – Steile Bank

Met het oog op de bouw van 14 woningen aan de Urkerstraat en 14 woningen aan de Steile Bank heeft het college van B en W op 5 november 2013 een besluit hogere waarde Wet geluidhinder vastgesteld. Dit besluit wijkt niet af van het ontwerpbesluit dat eerder is gepubliceerd.

Inzagetermijn

Het besluit met bijbehorende stukken ligt met ingang van vrijdag 24 januari 2014 gedurende zes weken ter inzage.

Beroep

Gedurende de inzagetermijn kan beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit. Het beroepschrift moet worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit treedt na afloop van de beroepstermijn in werking tenzij voor deze datum beroep is ingesteld en een verzoek om een voorlopige voorziening is gedaan. Het verzoek om voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In dat geval wordt het besluit niet van kracht voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven