Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 16 juni 2014, 2014-0000084526, houdende wijziging van het bedrag van de tegemoetkoming arbeidsongeschikten, genoemd in de artikelen VI tot en met IX van de Wet van 6 juni 2014 tot afschaffing van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de compensatie voor het verplicht eigen risico, de fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten en de tegemoetkoming specifieke zorgkosten en wijziging van de grondslag van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten (Stb. 259) voor het jaar 2014 en enkele technische wijzigingen in de Regeling Wfsv

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel X van de Wet van 6 juni 2014 tot afschaffing van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de compensatie voor het verplicht eigen risico, de fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten en de tegemoetkoming specifieke zorgkosten en wijziging van de grondslag van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten (Stb. 259) en artikel 122 van de Wet financiering sociale verzekeringen;

Besluit:

ARTIKEL I

In het tweede lid van de in te voegen artikelen opgenomen in de artikelen VI tot en met IX van de Wet van 6 juni 2014 tot afschaffing van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de compensatie voor het verplicht eigen risico, de fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten en de tegemoetkoming specifieke zorgkosten en wijziging van de grondslag van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten (Stb. 259) wordt ‘€ 342,–’ vervangen door: € 348,–.

ARTIKEL II

De Regeling Wfsv wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5.29a, derde lid, onder c, wordt ‘artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten’ vervangen door: de artikelen 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten, zoals dat luidde op 31 december 2013, 63a van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, 65l van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, 67i van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en 3:75 van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten.

B

In artikel 5.29b, onder c, wordt ‘artikel 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten’ vervangen door: de artikelen 10 van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten, zoals dat luidde op 31 december 2013, 63a van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, 65l van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, 67i van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en 3:75 van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking op de dag na de datum van inwerkingtreding van de artikelen I, onderdelen E, F en G, V, onderdeel A, VI tot en met XII, en XVI, zesde lid, van de Wet van 6 juni 2014 tot afschaffing van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de compensatie voor het verplicht eigen risico, de fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten en de tegemoetkoming specifieke zorgkosten en wijziging van de grondslag van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten (Stb. 259) en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 16 juni 2014

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Met de inwerkingtreding van de Wet van 16 juni 2014 tot afschaffing van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten, de compensatie voor het verplicht eigen risico, de fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten en de tegemoetkoming specifieke zorgkosten en wijziging van de grondslag van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten (Stb. 259) (hierna: de wijzigingswet) is de regeling van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014 overgebracht van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) naar de vier arbeidsongeschiktheidswetten, te weten de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten. In wijzigingsopdrachten in de artikelen VI tot en met IX van de wijzigingswet zijn bedragen voor de tegemoetkoming opgenomen die gelijk zijn aan het bedrag van de tegemoetkoming arbeidsongeschikten voor het jaar 2013. Op grond van artikel X van de wijzigingswet kan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze bedragen met ingang van 1 januari 2014 eenmalig vervangen door een ander bedrag dat wordt berekend overeenkomstig de tabelcorrectiefactor, bedoeld in artikel 10.2 van de Wet inkomstenbelasting 2001. Deze tabelcorrectiefactor bedraagt voor het kalenderjaar 2014 1,7%, hetgeen heeft geleid tot verhoging van de tegemoetkoming van € 342,00 naar € 348,00 per kalenderjaar. Genoemde bedragen worden aangepast met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2014.

Artikel II ziet op een technische wijziging in verband met verwijzingen naar de Wtcg.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven