Verkeersbesluit van de directeur van het openbaar lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied tot intrekking van het Besluit nr  2010/010/CNB, alsmede tot het aanbrengen van de verkeerstekens ‘E.7, F.2 en F.3 aan de kade van het IJ-plein te Amsterdam.

Besluit nr. 2014/068/CNB

De directeur van het openbaar lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied,

gelet op

  • De artikelen 5 en 6 van de Scheepvaartverkeerswet;

  • Artikel 7.04 lid 2 van het Binnenvaartpolitiereglement;

  • Artikel 1 onder b en artikel 5 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer;

  • Artikel 2 onder a van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer;

  • Het mandaatbesluit van 19 maart 2013 van de minister van Infrastructuur en Milieu,

Besluit:

Artikel 1

Met ingang van 30 juni 2014 het Besluit nr. 2014/010/CNB, ‘Aanbrengen verkeerstekens Verboden ligplaats te nemen aan het IJ plein te Amsterdam’ d.d. 7 februari 2014 in te trekken

Artikel 2

Met ingang van 30 juni 2014 te plaatsen:

  • 1. Het aanwijzingsteken E.7 ‘Toestemming te meren aan de zijde van de vaarweg waar het bord is geplaatst’;

  • 2. De richtingsaanduiding F2. ’ Vanaf het aanwijzingssteken E.7 wijzend naar het uiteinde van de kade;

  • 3. De aanvullende aanduiding F3, met de tekst: “Uitsluitend motorvrachtschepen tot 70 meter lengte 7x 24 uur’

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst,

Amsterdam, 30 juni 2014

De minister van Infrastructuur en Milieu, Namens deze: De Directeur-Generaal Rijkswaterstaat, Namens deze: De directeur van het openbaar lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied A.M.C. van Oosten

Beroepsmogelijkheid

Tegen dit verkeersbesluit kan door een belanghebbende, op grond van artikel 6 van de Scheepvaartverkeerswet en op grond van de Algemene wet Bestuursrecht, binnen 6 weken na bekendmaking, schriftelijk beroep worden ingesteld bij de rechtbank. Het beroep moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • de gronden van beroep.

Het beroep kan gericht worden aan:

Rechtbank Amsterdam

Sector Bestuursrecht

Postbus 75850

1070 AW Amsterdam.

TOELICHTING

Het openbaar lichaam Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied (CNB) is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amsterdam, Zaanstad, Velsen en Beverwijk. Voor het bepalen van het nautisch gebruik van het Noordzeekanaalgebied is één uitvoerende instantie aangewezen.

Het Besluit nr. 2014/010/CNB, ‘Aanbrengen verkeerstekens Verboden ligplaats te nemen aan het IJ plein te Amsterdam’ d.d. 7 februari 2014 is destijds genomen naar aanleiding van klachten over overlast van bewoners in het nabijheid van het IJ-plein in Amsterdam Noord. Die overlast bestond onder andere uit luidruchtigheid van passagiers van zeilcharterschepen. Bovendien werd deze ligplaats oneigenlijk gebruikt. Destijds is besloten om tijdelijk een algemeen afmeerverbod op de kade van de IJ-plein in te stellen.

Vanwege een tekort van ligplaatsen voor binnenvaartvrachtschepen in de Amsterdamse haven is besloten de kade aan het IJ-plein uitsluitend vrij te geven voor binnenvaartschepen met een maximale lengte van 70 meter.

De kades in het Noordzeekanaalgebied zijn bestemd voor actieve handels- en passagiersvaart en zijn dienstbaar aan havenactiviteiten. Het gaat in het algemeen om activiteiten als laden of lossen, op- of afstappen van personen, wachten op lading of wachten in het kader van de vaar- en rusttijden. Om die reden is voor het afmeren aan de kade van het IJ-plein een maximale afmeerperiode van 7 dagen opgenomen (aangeven waar dat uit blijkt).

Voordat dit besluit tot stand kwam is overleg gevoerd met de binnenvaartbelangenorganisatie Werkgroep Binnenvaart belangen Amsterdam (WBA). Tevens zijn bewoners in de directe nabijheid van het IJ-plein geïnformeerd.

De WBA alsmede de bewoners in de directe nabijheid van het IJ-plein hebben op het voornemen om dit besluit uit te vaardigen positief gereageerd.

Naar boven