Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 3 juli 2014, kenmerk 549236-122502-MC, houdende aanpassing van de regeling bezoldiging en beheerskosten bestuursorganen in verband met het CAK

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 51d van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling bezoldiging en beheerskosten bestuursorganen volksgezondheid 2011 wordt gewijzigd als volgt:

Aan artikel 17 wordt een lid toegevoegd:

  • 6. De accountantscontrole bij het CAK geschiedt in afwijking van het vijfde lid, met inachtneming van een specifiek voor het CAK door de Minister en de zorgautoriteit vastgesteld Protocol Accountantsonderzoek CAK.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

I. Algemeen

Deze regeling strekt tot aanpassing van de Regeling bezoldiging en beheerskosten bestuursorganen volksgezondheid 2011. De aanpassing van deze regeling is van technische aard en maakt het bij de accountantscontrole abusievelijk van toepassing zijn van twee protocollen op het CAK ongedaan.

De financiering van de taken van het CAK vindt enerzijds plaats door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (de Minister) en anderzijds door het Zorginstituut Nederland. De Minister houdt toezicht op de uitgaven voor de beheerskosten en de tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Daarnaast houdt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vanuit haar wettelijke taak toezicht op het CAK voor wat betreft de:

  • a. betalingen en eigen bijdragen in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten;

  • b. eigen bijdragen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning, en

  • c. uitkeringen ter compensatie van het verplichte eigen risico in het kader van de Zorgverzekeringswet).

Vanuit doelmatigheidsoverwegingen hebben de Minister en de NZa – mede op verzoek van het CAK – een gezamenlijk protocol opgesteld voor de externe accountant van het CAK.

Doordat het CAK per 1 januari 2013 onder de Regeling bezoldiging en beheerskosten bestuursorganen volksgezondheid 2011 is gebracht, was het protocol, behorende bij deze regeling, ook van toepassing geworden voor het CAK. Hiermee waren nu feitelijk twee protocollen van toepassing voor het CAK. Dit was vanuit doelmatigheidsoverwegingen niet de bedoeling. Deze regeling verklaart het gezamenlijk protocol van de Minister en de NZa van toepassing in plaats van het protocol behorende bij de Regeling bezoldiging en beheerskosten bestuursorganen volksgezondheid 2011. Op basis van deze regeling geschiedt de accountantscontrole bij het CAK op basis van één protocol.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de burger.

II. Artikelsgewijs

Artikel I

Met deze wijziging wordt verduidelijkt dat de accountantscontrole alleen behoeft te geschieden met inachtneming van een specifiek voor het CAK door de Minister en de NZa vastgesteld protocol. De NZa kan op grond van de artikelen 27 en 31 van de Wet marktordening gezondheidszorg een dergelijk protocol vaststellen.

Artikel II

Voor het verlenen van terugwerkende kracht aan deze regeling geldt het volgende. Door aan deze regeling terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2014 te verlenen, wordt bewerkstelligd dat de accountantscontrole van het CAK over 2013 rechtmatig plaatsvindt op basis van één controleprotocol. Hiermee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten en afgezien van de minimale invoeringstermijn van twee maanden. Dit voorkomt bijzonder nadeel voor het CAK.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven