Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 30 juni 2014, nr. WJZ / 14107466, houdende wijziging van de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs in verband met de opname van een modelcertificaat groen beroepsonderwijs en de toevoeging van een opleidingskwalificatie

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Handelende na overleg met de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Gelet op artikel 7.2.3, tweede lid jo. 7.4.6 van de Wet educatie en beroepsonderwijs, artikel 3 van het Besluit certificaten groen beroepsonderwijs en artikel 8 van het Vleeskuikenbesluit 2010 en artikel 7 en 8 van de Regeling Vleeskuikens;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling certificaten groen beroepsonderwijs wordt gewijzigd als volgt:

A

Aan artikel 1 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. welzijn van vleeskuikens, onderdeel van de kwalificatie Dierenhouder hokdieren, bedoeld in Bijlage 2 van de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2012.

B

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Het model voor de certificaten als bedoeld in artikel 7.2.3 van de Wet educatie en beroepsonderwijs, wordt vastgesteld en ingevuld volgens bijlage 1 bij deze regeling.

  • 2. Het certificaat wordt opgemaakt op een beveiligde papiersoort met de volgende kenmerken:

    • a. een uniek watermerk;

    • b. een blinddruk;

    • c. UV-vezels;

    • d. een vloeiend kleurverloop;

    • e. een microtekst; en

    • f. een beschermlaag die verkleurt bij mechanische of chemische aantasting.

  • 3. Met het papier dat voldoet aan de veiligheidseisen in het tweede lid, als bedoeld in deze regeling wordt gelijkgesteld papier dat ten minste een gelijkwaardig beschermingsniveau biedt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zijn wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 juni 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

BIJLAGE 1 BEHORENDE BIJ ARTIKEL 2 VAN DE REGELING CERTIFICATEN GROEN BEROEPSONDERWIJS

Toelichting bij bijlage 1

Certificeerbare Eenheid

De te hanteren benaming voor een certificeerbare eenheid is de benaming zoals vermeld in artikel 1 van de Regeling certificaten groen beroepsonderwijs.

Kwalificatie

De te hanteren benaming voor een kwalificatie is de benaming zoals vermeld in het Centraal register beroepsonderwijs. Als Crebocode dient te worden vermeld de in Crebo opgenomen code van de betreffende kwalificatie.

Voor iedere certificeerbare eenheid van een kwalificatie die een examenkandidaat behaalt, wordt een apart certificaat uitgegeven, tenzij de certificeerbare eenheid onderdeel is van een afgeronde opleiding. In dat laatste geval worden de behaalde certificeerbare eenheden op het diploma en/of resultatenlijst vermeld conform de Regeling modeldiploma mbo.

Kwalificatiedossier

De te hanteren benaming voor een kwalificatiedossier is de benaming zoals vermeld in het Crebo. Als Crebocode dient te worden vermeld de in Crebo opgenomen code van het betreffende kwalificatiedossier.

Niveau

Het niveau dat moet worden ingevuld, is het niveau van de kwalificatie, bijvoorbeeld mbo-3.

Naam examenkandidaat

Op het certificaat wordt achter de zinsnede ‘De ondergetekenden verklaren dat’ de officiële voornaam en de officiële achternaam van de examenkandidaat opgenomen, zoals deze staan vermeld in de gemeentelijke basisadministratie. De officiële namen worden volledig uitgeschreven.

Geboortedatum en -plaats

Achter ‘geboren’ wordt de geboortedatum vermeld en achter ‘te’ de geboorteplaats, zoals deze staan vermeld in de gemeentelijke basisadministratie. Indien de geboorteplaats buiten Nederland ligt, wordt achter de geboorteplaats het geboorteland vermeld. Indien de geboorteplaats niet bekend is, wordt alleen het geboorteland vermeld.

Naamsvermelding instelling

Achter het woord ‘aan’ wordt steeds de naam van de instelling vermeld. De naam van de instelling is de naam zoals geregistreerd in de Basisregistratie Instellingen (BRIN). Ook wanneer het examen is uitbesteed aan een andere instelling of exameninstelling dient de naam van de onderwijsinstelling waaraan de examenkandidaat is ingeschreven te worden vermeld.

Wettelijke beroepsvereisten

Indien op grond van een andere (wettelijke) regeling dan de WEB een tekstpassage over wettelijke beroepsvereisten vermeld dient te worden op het certificaat, dan is de instelling verplicht om de desbetreffende informatie op het certificaat te vermelden.

Ondertekening

Het waardedocument wordt ondertekend door één of meer leden van de examencommissie en door de examenkandidaat. De handtekeningen moeten feitelijk (met pen) geschreven worden. Een gescande of gekopieerde handtekening is niet toegestaan. In het geval van de examencommissie dienen de functie en de naam van de ondertekenaar(s) te worden vermeld. De termen ‘(handtekening)’, ‘(naam)’ en ‘(functie)’ mogen worden weggelaten.

Boven de ondertekening dienen de plaats en datum waarop de ondertekening van het certificaat door de examencommissie plaatsvindt te worden ingevuld.

Indien de onderwijsinstelling aan een andere instelling de examinering heeft uitbesteed, dan dient de examencommissie van de instelling waaraan is uitbesteed het certificaat te ondertekenen.

Extra informatie

Instellingen hebben de mogelijkheid om extra informatie op het certificaat te plaatsen. Hierbij kan worden gedacht aan de vermelding van bijvoorbeeld de naam van het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven, de leerweg en de naam van het leerbedrijf. Omwille van de herkenbaarheid van certificaten is het van belang terughoudend te zijn bij het opnemen van extra informatie.

TOELICHTING

Algemeen

In deze regeling worden een model en technische veiligheidseisen voor de certificaten groen beroepsonderwijs vastgesteld.

De regeling zorgt voor meer transparantie en eenduidigheid van de certificaten. De opname van een modelcertificaat geeft examenkandidaten de zekerheid dat er voldoende informatie op het certificaat wordt vermeld. Tevens krijgen het bedrijfsleven, de toezichthouders en de uitvoerende organisaties, zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Bureau Erkenningen, beter inzicht in de door de examenkandidaten behaalde certificeerbare eenheden en daardoor ook beter inzicht in het voldoen aan de wettelijke beroepsvereisten. De regeling sluit aan bij de regels die met ingang van 1 januari 2012 in de WEB en in het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB over de examens zijn opgenomen.

De gestelde veiligheidseisen en het model dragen bij aan fraudebestrijding. Het tegengaan van fraude wordt met deze regeling bevorderd door de veiligheidseisen die gesteld worden aan het papier van het certificaat en de eisen die gesteld worden aan de informatie die tenminste moet worden vermeld op dit waardedocument. De veiligheidseisen en het model vergemakkelijken de controle op de echtheid van het certificaat. Het is noodzakelijk dat het waardedocument gedrukt wordt op papier dat voldoet aan de veiligheidseisen om namaak en vervalsing tegen te gaan. De regeling is van toepassing op certificaten die worden uitgereikt vanaf de inwerkingtredingsdatum van deze regeling.

Daarnaast wordt een certificaat verbonden aan het onderdeel welzijn vleeskuikens van de kwalificatie Dierenhouder hokdieren.

Uitvoeringsgevolgen en handhaafbaarheid

De ministeriële regeling is voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidtoets voorgelegd aan DUO en de Inspectie van het Onderwijs. De regeling is door hen uitvoerbaar verklaard. De NVWA en Bureau Erkenningen geven aan dat uniformiteit en eenduidigheid van certificaten leidt tot betere handhaving van vakbekwaamheidseisen.

Administratieve lasten

De AOC-Raad ziet geen verhoging van de uitvoeringslasten voor scholen. Uniformering en formalisering dragen bij aan duidelijkheid voor onderwijsinstelling en deelnemer.

Notificatie

De ontwerpregeling is op 26 februari 2014 ingevolge artikel 8 eerste lid van Richtlijn 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften (PbEG L204/37) voorgelegd aan de Europese Commissie (2014/0092/NL). Er zijn geen opmerkingen binnengekomen op de notificatie van deze regeling.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A
Artikel 1

Het Vleeskuikenbesluit 2010 vereist dat een houder van vleeskuikens in het bezit is van een erkend bewijs van vakbekwaamheid. De eisen aan het bewijs van vakbekwaamheid zijn opgenomen in de Regeling vleeskuikens. Door dit artikel wordt aan het onderdeel Welzijn Vleeskuikens van de kwalificatie Dierenhouder hokdieren een certificaat verbonden.

Onderdeel B
Artikel 2, eerste lid

Voor een toelichting op het model voor certificaten wordt verwezen naar de toelichting bij bijlage 1. In deze toelichting staan de regels vermeld voor het invullen van het modelcertificaat.

Artikel 2, tweede lid

Aan het papier van het certificaat worden technische veiligheidseisen gesteld. Deze eisen dragen bij aan fraudebestrijding. Door het waardedocument te drukken op papier dat voldoet aan de veiligheidseisen wordt namaak en vervalsing tegengegaan. De gestelde veiligheidseisen sluiten aan op de eisen die in het mbo en voortgezet onderwijs worden gesteld (zie de Regeling modeldiploma mbo en de Regeling modellen diploma’s v.w.o.-h.a.v.o.-v.m.b.o.).

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven