Logo Hilvarenbeek
Mer-beoordelingsbesluit Koekhovenseweg 2 te Hilvarenbeek

Burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek maken als bevoegd gezag, gelet op artikel 7.17, lid 4 van de Wet milieubeheer het volgende bekend:

Op 2 december 2013 hebben wij een m.e.r.-aanmeldingsnotitie ontvangen van Dieker-Vosters B.V. voor een inrichting waar vleesvarkens, zeugen en biggen worden gehouden. De inrichting is gelegen aan de Koekovenseweg 2, kadastraal bekend gemeente Hilvarenbeek, sectie Q, nr. 1391.

De aanmeldingsnotitie is ingediend in verband met een geplande wijziging van de inrichting. De initiatiefnemer is van plan binnen de inrichting nieuwe stallen (stallen 2a en 4) op te richten. In stal 2a worden in totaal 312 guste en dragende zeugen, 96 kraamzeugen en 2.352 gespeende biggen gehouden. In stal 4 worden in totaal 2.970 vleesvarkens gehouden. Verder wordt in stal 2 de dierbezetting verlaagd. Stal 1 wordt verkleind en de sleufsilo naast stal 1 komt te vervallen.

Voor de inrichting is op 31 mei 2012 een omgevingsvergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verder Wabo) verleend. Daarbij was sprake van de aanwezigheid van 32 stuks vrouwelijk jongvee, 5.340 vleesvarkens, 2.610 gespeende biggen, 472 guste en dragende zeugen, 2 dekberen, 120 kraamzeugen en 140 opfokzeugen. Daarnaast is op 16 januari 2014 een omgevingsvergunning milieuneutraal veranderen verleend. De verandering betrof het gewijzigd uitvoeren van een luchtwasser op de vleesvarkensstal.

De totaal vergunde ammoniak- en fijnstofemissie bedraagt daarmee 3.765,32 kg/jaar resp. 230.678 g/jaar. De totale geuremissie bedraagt 41.603,4 OUE/s.

De m.e.r.-aanmeldingsnotitie d.d. 27 november 2013 ziet aldus toe op het houden van 122 fokstieren, 8.310 vleesvarkens, 4.710 gespeende biggen, 816 guste en dragende zeugen, 2 dekberen, 216 kraamzeugen en 90 opfokzeugen.

Inhoud besluit

De door de initiatiefnemer verstrekte m.e.r.-aanmeldingsnotitie geeft geen aanleiding tot de conclusie dat er voor de voorgenomen activiteiten een milieueffectrapport moet worden gemaakt. De activiteiten leiden niet tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu.

Burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek hebben met betrekking tot bovenstaande activiteiten negatief besloten over het uitvoeren van een milieueffectrapportage.

Zienswijzen

Dit besluit moet worden aangemerkt als een voorbereidingsbesluit als bedoeld in artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht en is niet vatbaar voor bezwaar of beroep, tenzij deze beslissing de belanghebbende los van het voor te bereiden besluit rechtstreeks in zijn belang treft. Wel kan eenieder gebruik maken van het rechtsmiddel dat geboden wordt in het kader van de procedure voor het verlenen van een vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de betreffende activiteiten.

Naar boven