Logo MaasgouwTervisielegging vaststellingsbesluit bestemmingsplannen “Land van Thorn” en “Oude Kern Thorn”  / Maasgouw

Bestemmingsplan vastgesteld door:

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maasgouw maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 lid 3 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de bestemmingsplannen “Land van Thorn” en “Oude Kern Thorn” zijn vastgesteld door de gemeenteraad van Maasgouw bij besluit d.d. 21 mei 2014. De vastgestelde bestemmingsplannen wijken op onderdelen af van de ontwerp-bestemmingsplannen, zoals dat ter inzage heeft gelegen.

Wat zijn de plannen?

In het kader van de tienjaarlijkse actualisering van bestemmingsplannen wordt een algehele herziening van de bestemmingsplannen “Land van Thorn” en “Oude Kern Thorn” voorgesteld. De bestemmingsplannen zijn consoliderend van aard, waarmee is bedoeld dat datgene wordt geregeld in een juridisch- planologisch regime, wat noodzakelijk is om ruimtelijke karakteristieken van het plangebied te behouden en mogelijk te verbeteren.

Voor welk gebied is dit?

Voor de kern Thorn en het omliggende buitengebied.

Het plangebied van het bestemmingsplan “Land van Thorn”beslaat de bebouwing van de kern Thorn, behalve het beschermd stadsgezicht en het gebied de Groeskamp, het daaromheen gelegen buitengebied en de haven van Wessem. Het bebouwde gebied van Thorn bestaat nagenoeg geheel uit woningen. Aan de doorgaande weg Ittervoort-Wessem en ter hoogte van de Akker zijn verspreid nog een aantal voorzieningen en bedrijven gelegen. Aan de Meers, de weg vanuit Thorn naar Wessem, is van oudsher nog een aantal grotere bedrijfslocaties gelegen. De bedrijven in de haven van Wessem zijn voornamelijk gericht op de jacht- en botenmarkt.

Het buitengebied ten noorden en oosten van de kern Thorn bestaat overwegend uit agrarische gebieden. In het zuidoostelijke deel overheerst het water. Dit betreft het recreatiegebied de Maasplassen.

Het plangebied van het bestemmingsplan “Oude Kern Thorn” beslaat de grens van het beschermd stadsgezicht van Thorn. De oude kern is het centrumgebied met diverse voorzieningen afgewisseld met woningen. Ten noorden van het plangebied zijn de latere uitbreidingen van Thorn, met name de woonbuurten, gelegen. Voor het overige grenst de oude kern aan het buitengebied, de Maasvallei met haar wateren en heggenlandschap.

 

Wat ligt ter inzage?

De ontwerp bestemmingsplannen “Land van Thorn” en “Oude Kern Thorn” met de hierbij behorende stukken liggen ter inzage. De ontwerp bestemmingsplannen bestaan uit de verbeelding, de regels en een toelichting.

 

Wanneer ligt dit ter inzage?

De vastgestelde bestemmingsplannen met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit liggen vanaf donderdag 3 juli 2014 tot en met woensdag 13 augustus 2014 (dus gedurende zes weken) ter inzage.

Waar is dit raadpleegbaar?

  • 1.Het vastgestelde bestemmingsplan met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit is raadpleegbaar in de informatieruimte van het publiekscentrum in Maasbracht, Markt 36 te Maasbracht (op werkdagen, tijdens de openingstijden van het publiekscentrum, behalve tijdens de avondopenstelling).

  • 2.Het vastgestelde bestemmingsplan met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit wordt tevens langs elektronische weg beschikbaar gesteld en wel via www.gemeentemaasgouw.nl.

  • 3.Verder kunt u op www.ruimtelijkeplannen.nl het vastgestelde bestemmingsplan met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit raadplegen. U kunt hier onder andere op een kaart inzoomen en op die manier het bestemmingsplan inzien.

  • 4.Voorts wordt iedereen in de gelegenheid gesteld het vastgestelde bestemmingsplan met de hierbij behorende stukken en voormeld raadsbesluit op het gemeentehuis langs elektronische weg te raadplegen.

 

Hoe beroep instellen?

Tijdens de tervisielegging kunt u beroep in stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage als u:

  • 1.een belanghebbende bent die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;

  • 2.een belanghebbende bent aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8, eerste lid Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;

  • 3.als belanghebbende tegen de aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan bent.

 

Verzoek om voorlopige voorziening

Soms kunt u niet wachten op de uitspraak op uw beroepschrift. U kunt dan om een voorlopige voorziening vragen. Iedereen die beroep instelt / heeft ingesteld, heeft tevens het recht om een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist). Verzoeken om voorlopige voorziening dienen te worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

 

Wanneer treedt het bestemmingsplan in werking?

Daags na afloop van de beroepstermijn treedt het vaststellingsbesluit en daardoor de bestemmingsplannen in werking. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

 

Vragen?

Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met de heer N. Brouwers of, bij afwezigheid, bij een van de andere medewerkers Ruimtelijke Ordening, telefoon (0475) 85 25 00.

Naar boven