Beleidsregel van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 28 juni 2014, nr. WJZ / 14105072, houdende wijziging van de Beleidsregels dierenwelzijn 2009 in verband met de inwerkingtreding van het Besluit houders van dieren en de Regeling houders van dieren

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, artikel 6.3, tweede lid, Wet dieren, de artikelen 2.17, 2. 18, derde lid, en 2.19, derde lid, van het Besluit houders van dieren en artikel 4.8 van de Regeling houders van dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregels dierenwelzijn 2009 worden als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1 (definities)

In deze beleidsregels wordt verstaan onder minister: Minister van Economische Zaken.

B

De begripsbepaling van artikel 2, eerste gedachtestreepje, vervalt.

C

Artikel 3

Voor de toepassing van deze beleidsregels wordt onderscheid gemaakt in:

  • a. geringe overtredingen: overtredingen van de bepalingen van de transportverordening waarbij de risico’s of de gevolgen van een overtreding voor de volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of milieu gering zijn of ontbreken;

  • b. overtredingen: overtredingen van bepalingen van de transportverordening die niet zijn aan te merken als geringe of ernstige overtredingen;

  • c. ernstige overtredingen: overtredingen van bepalingen van de transportverordening waarbij de risico’s of de gevolgen van een overtreding voor de volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of milieu ernstig zijn.

D

Artikel 17 wordt gewijzigd als volgt:

1. Onderdeel b komt te luiden:

  • b. besluit: Besluit houders van dieren;.

2. Onderdeel c komt te luiden:

  • c. regeling: Regeling houders van dieren.

E

In artikel 18 wordt ‘als bedoeld in artikel 7 van het besluit’ telkens vervangen door: als bedoeld in artikel 2.19, derde lid, van het besluit.

F

Artikel 19 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘als bedoeld in artikel 4, tweede lid, van het besluit, artikel 6, tweede lid, en artikel 8, tweede lid van de regeling’, vervangen door: als bedoeld in artikel 2.17 van het besluit.

2. In het tweede lid wordt ’als bedoeld in artikel 5, derde lid, van het besluit, en artikel 7, tweede lid, en artikel 8, vierde lid, van de regeling’ vervangen door: als bedoeld in artikel 2.18, derde lid, van het besluit

G

De artikelen 20 en 22 vervallen.

ARTIKEL II

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 juli 2014. Indien de Staatscourant waarin deze beleidsregel wordt geplaatst wordt uitgegeven na 30 juni 2014, treedt deze beleidsregel in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin hij wordt geplaatst, en werkt, met uitzondering van artikel I, onderdeel C, terug tot en met 1 juli 2014.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 28 juni 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

1. ALGEMEEN

Met ingang van 1 juli 2014 treden het Besluit houders van dieren en de Regeling houders van dieren in werking. In verband daarmee zijn enkele technische aanpassingen in de Beleidsregels dierenwelzijn 2009 nodig. Deze worden hieronder bij de afzonderlijke onderdelen toegelicht.

II. ARTIKELEN

Artikel I

Onderdeel B

Een definitie van bestuurlijke boete is niet nodig omdat in de Algemene wet bestuursrecht al een begripsbepaling is opgenomen.

Onderdeel C

Artikel 3 van de beleidsregels bevat een omschrijving van de begrippen geringe overtreding, overtreding en ernstige overtreding. Deze begrippen zijn van belang voor de toepassing van de bepalingen in de beleidsregels inzake de toepassing van bepaalde handhavingsmiddelen. De omschrijvingen van geringe en ernstige overtredingen worden aangepast aan de omschrijving van deze begrippen artikel 2.3 van het Besluit handhaving en overige zaken Wet dieren, die materieel op hetzelfde neerkomt.

Onderdelen D, E en F

De verwijzingen naar de bepalingen van het Varkensbesluit en de Vrijstellingsregeling dierenwelzijn zijn vervangen door verwijzingen naar het Besluit houders van dieren.

Onderdeel G

Artikel 20

In artikel 2.11 van het Besluit houders van dieren is een omschrijving van het begrip ‘stal’ opgenomen. De aparte omschrijving in deze beleidsregel kan vervallen.

Artikel 22 is uitgewerkt en kan vervallen.

Artikel II

Omdat het Besluit houders van dieren en de Regeling houders van dieren met ingang van 1 juli 2014 in werking treden, dient deze beleidsregel ook zo spoedig mogelijk in werking te treden, en zo nodig terug te werken tot die datum. Gelet op de aard van de voorgestelde wijziging is artikel I, onderdeel C daarvan uitgezonderd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven