Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 25 juni 2014, nr. IENM/BSK-2014/133711, tot wijziging van de Regeling taken Dienst Wegverkeer ten behoeve van het omwisselen van papieren kentekenbewijzen voor een kentekencard

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 4b, tweede lid, onderdeel b, van de Wegenverkeerswet 1994;

BESLUIT:

ARTIKEL I

Aan artikel 2 van de Regeling taken Dienst Wegverkeer wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel aa door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • bb. het op verzoek van de eigenaar of houder van een motorrijtuig of aanhangwagen afgeven van een kentekencard ter vervanging van een voor 1 januari 2014 voor dat motorvoertuig of die aanhangwagen afgegeven kentekenbewijs.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin ze wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

TOELICHTING

Per 1 januari 2014 is in Nederland een plastic kentekencard op creditcardformaat geïntroduceerd. Gebleken is dat bij houders van oude (papieren) kentekenbewijzen behoefte bestaat om dat papieren kentekenbewijs om te wisselen voor een kentekencard. Deze wijziging van de Regeling taken Dienst Wegverkeer voorziet in een taak voor de Dienst Wegverkeer om aan die behoefte tegemoet te komen.

Op grond van artikel 4b, derde lid, van de Wegenverkeerswet 1994 is voor het omwisselen door de Dienst Wegverkeer van een papieren kentekenbewijs voor een kentekencard een door die dienst vast te stellen tarief verschuldigd.

Op grond van artikel 17, eerste lid, van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen behoeft dat tarief de goedkeuring van de Minister van Infrastructuur en Milieu.

Deze regeling schept geen verplichtingen voor burgers of bedrijven en heeft daarom geen effecten op de administratieve lasten.

In afwijking van het stelsel van vaste verandermomenten en invoeringstermijnen treedt deze regeling de dag na publicatie van de Staatscourant waarin ze wordt geplaatst in werking. Door eigenaren en houders van motorrijtuigen, zowel individuele burgers als bijvoorbeeld autoleasebedrijven, is uitdrukkelijk gevraagd om het omwisselen van kentekenbewijzen voor kentekencards mogelijk te maken. Voor de autoleasebedrijven voorkomt dat de noodzaak van het voeren van een administratie met zowel papieren kentekenbewijzen als met kentekencards. Daarom is de uitzonderingsgrond hoge private kosten van toepassing.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven