Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 24 juni 2014, nr. WJZ/14100276, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij ten behoeve van aanpassing van de gebieden in de Waddenzee waar het verbod op het vissen met sleepnetten met wekkerkettingen geldt

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 3 en 4 van het Reglement zee- en kustvisserij 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

In bijlage 3a van de Uitvoeringsregeling visserij wordt, na de coördinaten van gebied ‘IV. Molenrak’, ingevoegd:

V. Molenrak 2

Het gebied dat wordt begrensd door de lijn lopend door de volgende coördinaten:

NB

OL

53-09-545

05-20-415

53-09-839

05-21-673

53-09-585

05-21-834

53-09-291

05-20-574

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 juni 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

1. Inhoud van deze regeling

Met deze regeling wordt de Uitvoeringsregeling visserij gewijzigd. Met deze wijziging wordt een gebied in het Waddenzeegebied dat wordt aangeduid als Molenrak 2 gesloten voor bodemberoerende visserij ten behoeve van effectenonderzoek van garnalenvisserij.

2. Aanleiding

In 2012 is onderzoek gestart naar de effecten van de garnalenvisserij op het bodemleven in de Voordelta, Noordzeekustzone en Waddenzee in het algemeen en de effecten van de klossenpees op het bodemecosysteem in het bijzonder. Hiervoor zijn enkele onderzoeksgebieden aangewezen. De onderzoeksopzet is ernstig gecompromitteerd geraakt door ongecontroleerde bevissing in een groot aantal onderzoeksgebieden. Er wordt nu aanvullend onderzoek uitgevoerd in het gebied Molenrak 2, dat met deze regeling wordt gesloten. Dat gebied heeft een oppervlak van 1.500 X 500 meter (75 ha.). Daarnaast zal aansluiting worden gezocht bij bestaande onderzoeken, zoals VIBEG (Visserij In Beschermde Gebieden) en het puls-experiment binnen BENTHIS (pan-Europees onderzoeksproject, dat de impact van sleepnetten bestudeert op de zeebodem en op alle dieren in en op de zeebodem). Hierdoor zal de benodigde aanvullende relevante informatie worden verkregen om de oorspronkelijke onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden.

3. Regeldrukeffecten

Deze regeling leidt niet tot een wijziging van de administratieve lasten en nalevingskosten. Het gebied Molenrak 2 heeft een oppervlakte van 75 hectare, hetgeen overeenkomt met circa 0,03 % van de gehele Waddenzee. Deze regeling is relevant voor maximaal 89 garnalenvissers in de Waddenzee. Om het effect op de omzet te minimaliseren is de locatie van het gebied afgestemd met de garnalenvissers. De garnalensector heeft ingestemd met deze sluiting.

4. Vaste verandermomenten

Ingevolge het kabinetsbesluit tot instelling van Vaste Verandermomenten zijn er vier momenten in het jaar dat ministeriële regelingen in werking kunnen treden en dienen regelingen minimaal twee maanden voor inwerkingtreding te worden gepubliceerd.

Het onderzoek naar de effecten van de garnalenvisserij is inmiddels medio 2012 gestart. Onlangs is gebleken dat een aantal onderzoeksgebieden niet langer geschikt zijn voor het garnalenonderzoek. Door aansluiting te zoeken bij bestaand onderzoek in relatie tot de sluiting van een nieuw gebied in de westelijke Waddenzee kan het lopende onderzoek toch nog succesvol worden afgerond. Het voorgenomen onderzoeksgebied ‘Molenrak 2’ wordt nu vrijwillig niet bevist. De handhaving op deze sluiting kan pas worden uitgevoerd als de sluiting formeel is geregeld in de regeling. Gelet op het voorgaande dient deze sluiting zo snel mogelijk geëffectueerd te worden in de regeling. Hierover heeft afstemming plaatsgevonden met de garnalensector, die kan instemmen met een versnelde inwerkingtreding. Derhalve wordt van vaste verandermomenten afgeweken en vindt inwerkingtreding zo spoedig mogelijk plaats.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven