Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 23 juni 2014, nr. WJZ / 14100582, houdende wijziging van de Regeling tarieven Plantenziektenwet

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 6a van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tarieven Plantenziektenwet wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 26a, onderdeel d, wordt ‘€ 51,30’ vervangen door: € 54,00.

B

Artikel 26b wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘€ 172,15’ vervangen door: € 154,95.

2. In onderdeel b wordt ‘€ 155,65’ vervangen door: € 140,00.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 23 juni 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

1. Inleiding

Onderhavige regeling wijzigt de Regeling tarieven Plantenziektenwet (hierna: de tarievenregeling). In de tarievenregeling zijn de tarieven vastgelegd die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna: NVWA) en de plantaardige keuringsdiensten Stichting Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad- en pootgoed van landbouwgewassen, Stichting Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw, Stichting Bloembollenkeuringsdienst (hierna: BKD) en Stichting Kwaliteits-Controle-Bureau in rekening worden gebracht als vergoeding voor hun fytosanitaire werkzaamheden. Het betreft tarieven voor fytosanitaire inspecties en voor een aantal andere werkzaamheden, zoals laboratoriumonderzoek en de afgifte van certificaten.

Op grond van artikel 6a van de Plantenziektenwet stelt de Minister van Economische Zaken de tarieven als vergoeding van de door de NVWA en de plantaardige keuringsdiensten verrichte werkzaamheden vast. BKD heeft een voorstel gedaan om een aantal tarieven per 1 juli 2014 in de tarievenregeling te laten wijzigen. Met de onderhavige regeling worden deze tarieven van BKD gewijzigd. Uitgangspunt is dat deze fytosanitaire tarieven kostendekkend zijn.

2. Tarieven BKD

Het in rekening te brengen tarief bij het laboratoriumonderzoek van de grondmonsters ten behoeve van het vervroegd vrijgeven van percelen waarvoor een teeltverbod in verband met een geconstateerde besmetting met Ditylenchus dipsaci geldt, wordt gewijzigd in € 54,00 per geanalyseerd grondmonster (zie artikel I onder A). Verder wijzigen twee tarieven verband houdende met verplichte laboratoriumonderzoeken (ArMV en SLRSV) bij voor export bestemde zendingen (zie artikel I onder B).

Buiten de hierboven genoemde wijzigingen worden de tarieven als vergoeding van de door BKD verrichte werkzaamheden met deze regeling niet gewijzigd.

3. Regeldrukeffecten

Omdat retributies buiten de definitie van administratieve lasten of nalevingskosten vallen, heeft aanpassing van de tarieven geen gevolgen voor de regeldruk.

4. Inwerkingtreding

In lijn met het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309) treedt deze wijzigingsregeling in werking per 1 juli 2014. Op grond van genoemd beleid geldt dat in beginsel twee maanden voor inwerkingtreding, publicatie van de ministeriele regeling dient plaats te vinden. Als gevolg van het ontbreken van definitieve informatie over alle tarieven was dit echter niet mogelijk.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven