Logo De Friese Meren
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Lemmer – Centrum, De Friese Meren

Besluit om geen exploitatie plan vast te stellen

Op 21 mei 2014 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Lemmer Centrum gewijzigd vastgesteld. Met ingang van vrijdag 27 juni 2014 ligt dit bestemmingsplan met het bijbehorende raadsbesluit en met de overige bijbehorende stukken gedurende 6 weken ter inzage.

Plangebied bestemmingsplan Lemmer Centrum

Het plangebied betreft het centrum van Lemmer. Het plangebied wordt aan de westzijde begrensd door de Flevostraat, het Waaigat en de Nieuwedijk, aan de noordzijde door de Parkstraat en de Wiepke Hofstraat, aan de oostzijde door de Polderdijk en aan de Zuidzijde door Het Leeg, de Lemster sluis, de Tramhaven en de Stationsweg. De locatie van het voormalige gemeentekantoor valt buiten het plangebied.

Doel

Het bestemmingsplan betreft een actualisatie van de verouderde bestemmingsplannen die voor het centrum van Lemmer gelden, waarvan Lemmer-Kom het grootste plan is. Verder is het bestemmingsplan gebaseerd op de Centrumvisie Lemmer, zoals de gemeenteraad die heeft vastgesteld.

Wijzigingen

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad de volgende wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan:

Wijzigingen naar aanleiding van zienswijzen

  • Voor het perceel Schans 47 is de bestemming gewijzigd van Maatschappelijk in Wonen.

  • De percelen Schans 17, 24, 25, 26, 30 – 34, 42, 44 en 50 krijgen de bestemming Centrum.

  • Voor het perceel Emmakade 5 wordt een aanduiding op de verbeelding opgenomen op grond waarvan opslag van goederen op dit perceel is toegestaan, terwijl aan artikel 19.1 wordt toegevoegd:

    • g. ter plaatse van de aanduiding ‘opslag’ mede voor opslag van goederen, niet zijnde gevaarlijke stoffen.

    De artikelen 19.1 g tot en met j worden ten opzichte van het ontwerp vernummerd tot 19.1 h tot en met k.

  • De bestemming van het perceel Stationsplein 2 wordt afgestemd op de omgevingsvergunning die op 7 januari 2014 is verleend voor de vestiging van een winkel en een kiosk in de non-food sector aan het Stationsplein 2. Daartoe wordt het bestemmings- en bouwvlak vergroot, wordt de aanduiding “specifieke vorm van detailhandel – non food” op de verbeelding opgenomen en wordt in artikel 6.1 onder a opgenomen dat ter plaatse van deze aanduiding geen detailhandel in food producten is toegestaan.

  • In de toelichting wordt de tekst over de horeca op pagina 17 en 47 vervangen in die zin dat de verwijzingen naar privaatrechtelijke afspraken komen te vervallen.

Ambtshalve wijzigingen

  • Voor een deel van het perceel Schans 6 (Shoarmazaak) wordt de aanduiding h=5 van de verbeelding verwijderd.

  • Voor het perceel Schans 10 te Lemmer (café) wordt de aanduiding h-6 op de verbeelding opgenomen.

  • Voor het perceel Kortestreek 16 wordt de bestemming Kantoor opgenomen. Op grond van de planregels is ook wonen toegestaan.

  • Voor de percelen Kortestreek 24 en 25 wordt op de verbeelding de begrenzing van de aanduiding h=7 twee meter naar het noorden verlegd.

  • Voor de percelen Langestreek 11 en 12 wordt de aanduiding h = 6 van de verbeelding verwijderd.

  • Voor het perceel Lijnbaan 21 wordt de bestemming Centrum opgenomen met de aanduiding h=7.

  • Op de analoge verbeelding is voor Polderdijk 1 alsnog de functieaanduiding “horeca” opgenomen.

De planregels

Artikel 10.1 lid a onder 1 wordt gewijzigd met dien verstande dat de tekst komt te luiden:

  • 1. ter plaatse van de aanduiding ‘horeca’ de horecafunctie is beperkt tot hotel / logiesverstrekkend bedrijf (dus geen restaurant, café, restaurantterras of caféterras).

Artikel 17.1 wordt gewijzigd in die zin dat er een lid c wordt ingevoegd met de tekst:

  • c. ter plaatse van de aanduiding 'aanlegsteiger' voor een aanlegsteiger;

onder gelijktijdige vernummering van de punten c. en d. tot d. en e.

en dat in de slotzin van artikel 17.1 de tekst “aanlegsteigers en” wordt geschrapt.

Artikel 25.1 wordt gewijzigd in die zin dat er een lid c wordt toegevoegd:

  • c. het gebruiken of laten gebruiken van gronden voor horecaterrassen anders dan die welke legaal aanwezig waren op het moment van ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan of op dat moment vergund waren.

Aan artikel 25.2 wordt een nieuw lid c. ingevoegd, waarbij lid c wordt vernummerd tot lid d. Lid c komt dan als volgt te luiden:

  • c. het gebruiken of laten gebruiken van gronden voor horecaterrassen, zoals deze legaal aanwezig waren op het moment van ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan of op dat moment vergund waren.

Aan artikel 27.1 wordt een lid h. toegevoegd met de volgende tekst:

  • h. het bepaalde in artikel 25.1 ten behoeve van nieuwe horecaterrassen of uitbreidingen van eerder vergunde horecaterrassen.

Toelichting

Voor zover nodig wordt de toelichting aan deze wijzigingen aangepast.

Inzage

Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen kunt u inzien bij:

  • de centrale balie van het gemeentehuis Herema State 1 te Joure, het servicepunt in Balk (Dubbelstraat 1) en het servicepunt in Lemmer (Vissersburen 88).

Daarnaast zijn de besluiten te raadplegen op de gemeentelijke website www.defriesemeren.nl. Verder is het plan te raadplegen via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. De planid is NL.IMRO.1921.002100-0004.

Beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van state (postbus 20019, 2500 EA Den Haag) door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren te brengen;

  • een belanghebbende die bezwaar heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling in het plan heeft aangebracht.

Ook bestaat de mogelijkheid om naast het instellen van beroep, een verzoek te richten tot de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (postbus 20019, 2500 EA Den Haag) om een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking totdat op dit verzoek is beslist.

Vragen?

Voor meer informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met Piet Loonstra van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling of één van diens vervangers via telefoonnummer 14 05 14.

Naar boven