Logo Zeeland
(Gewijzigd) vastgestelde Rijksinpassingsplan ‘Natuurgebied Het Zwin’

Kennisgeving terinzagelegging van het (gewijzigd) vastgestelde Rijksinpassingsplan ‘Natuurgebied Het Zwin’ en de (gewijzigd) vastgestelde uitvoeringsbesluiten eerste tranche alsook van de terinzagelegging van de ontwerpuitvoeringsbesluiten tweede tranche

De staatssecretaris van Economische Zaken geeft hierbij kennis van de terinzagelegging van het (gewijzigd) vastgestelde Rijksinpassingsplan ‘Natuurgebied Het Zwin’ en de daarbij behorende (gewijzigd) vastgestelde uitvoerings-besluiten (eerste tranche) alsook van de terinzagelegging van de ontwerp-omgevingsvergunning en de ontwerp ontheffing Flora- en faunawet (tweede tranche).

Duurzaam behoud en uitbreiding van natuurgebied het Zwin

Het Zwin is een natuurgebied op de grens van Nederland en Vlaanderen, dat bestaat uit schorren en slikken. Slikken zijn laaggelegen platen die bij vloed overstromen en bij eb droog staan. Schorren zijn de hoger gelegen delen van het estuariene gebied die maar een paar keer per jaar overstromen en begroeid zijn met bijzondere planten.

Natuurgebied het Zwin wordt bedreigd. Het unieke landschap van slik en schor verzandt en slibt dicht. Zonder ingrijpen zal het Zwin op termijn niet meer in verbinding staan met de Noordzee en verandert het landschap waardoor de unieke estuariene natuur verloren gaat. Kustvogels raken hierdoor hun leefgebied kwijt en bijzondere slikken en schorren gaan verloren. Om dit tegen te gaan wordt het Zwin uitgebreid met 120 hectare, waarvan 10 hectare op Nederlands grondgebied en 110 hectare op Vlaams grondgebied. Deze natuurherstelopgave is verankerd in een verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Vlaams Gewest over de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium. Dit verdrag is op 1 oktober 2008 in werking getreden.

Het Rijksinpassingsplan, de Beleidsregel nadeelcompensatie en het Milieueffect-rapport

Om het Zwinproject uit te kunnen voeren, is onlangs het Rijksinpassingsplan ‘Natuurgebied Het Zwin’ vastgesteld door de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Infrastructuur en Milieu. Ten behoeve van de onderbouwing van dit plan, is een projectplan dijkverlegging opgesteld en is er een Kosten Effectiviteitsanalyse (KEA) en inrichtingsplan gemaakt. Daarnaast is er een Milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu goed in beeld te brengen. In het kader van de m.e.r.-procedure is de Commissie voor de Milieueffectrapportage om advies gevraagd. Na de indiening van een Aanvulling op het MER en de Passende beoordeling, heeft de commissie een definitief advies uitgebracht over het MER.

In een Nota van Beantwoording zijn de 152 zienswijzen die zijn ingediend op de ontwerpstukken, die ter inzage hebben gelegen van 1 oktober tot en met 11 november 2013 (Rijksinpassingsplan met bijlagen en uitvoeringsbesluiten eerste tranche) samengevat en van een reactie voorzien. Daarbij is aangegeven of een zienswijze aanleiding heeft gegeven tot aanpassing van het Rijksinpassingsplan of de uitvoeringsbesluiten. Ook zijn een aantal ambtelijke wijzigingen doorgevoerd. Een volledig overzicht van de aanpassingen en wijzigingen is opgenomen in een apart hoofdstuk van de Nota van Beantwoording.

Voor het Zwinproject is een Beleidsregel nadeelcompensatie opgesteld. Deze is als bijlage bij het besluit tot vaststelling van het Rijksinpassingsplan gevoegd.

Al deze plannen liggen ter inzage van 25 juni tot en met 6 augustus 2014.

De uitvoeringsbesluiten eerste tranche

Daarnaast zijn er door de verschillende bevoegde gezagen de volgende uitvoeringsbesluiten vastgesteld:

  • Staatssecretaris EZ: een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998;

  • Rijkswaterstaat: een ontgrondingsvergunning

  • Provincie Zeeland: een ontgrondingsvergunning

  • Waterschap Scheldestromen: een watervergunning

Ten behoeve van de Natuurbeschermingswetvergunning 1998, is een aanvulling op de passende beoordeling ingediend.

De uitvoeringsbesluiten tweede tranche

Het ontwerp van het Rijksinpassingsplan, als ook van de vier uitvoeringsbesluiten eerste tranche, hebben in het najaar van 2013 ter inzage gelegen. Thans worden ook de uitvoerings- besluiten tweede tranche in ontwerp ter inzage gelegd.

Het betreft de ontwerp-ontheffing Flora- en faunawet en de ontwerp-omgevingsvergunning.

Rijkscoördinatieregeling

Op dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing.

De coördinatie heeft tot doel de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten voor het project af te stemmen.

De staatssecretaris van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de coördinatie.

Inzien van 25 juni tot en met 6 augustus 2014

Het Rijksinpassingsplan met bijlagen, de beleidsregel nadeelcompensatie, de genoemde uitvoeringsbesluiten uit de eerste en tweede tranche en de Nota van Beantwoording worden voor een periode van zes weken ter inzage gelegd, te weten vanaf 25 juni tot en met 6 augustus 2014.

Tijdens de reguliere openingstijden kunnen de stukken worden ingezien bij:

  • Provincie Zeeland, Facilitair servicepunt, Abdij 6, Middelburg

  • Gemeente Sluis, Nieuwstraat 22, Oostburg

  • Waterschap Scheldestromen, Kennedylaan 1, Terneuzen

  • Waterschap Scheldestromen, Kanaalweg 1, Middelburg

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18, Middelburg

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, district Zuid, Buitenhaven 2, Terneuzen

  • Ministerie van Economische Zaken, Terinzagebalie, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Perscentrum, Plesmanweg 1-6, Den Haag

  • Gemeente Knokke-Heist, Alfred Verweeplein 1, Knokke-Heist

De stukken zijn ook in te zien op de website:

http://www.zeeland.nl/verkort/zwin.

Het Rijksinpassingsplan kan gedurende bovengenoemde termijn bovendien worden geraadpleegd op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u het tabblad ‘Een plan bekijken’, waarna u de locatie, de naam of het ID-nummer (NL.IMRO.0000.EZip13Zwin-3000) kunt invullen.

Zienswijze op uitvoeringsbesluiten tweede tranche

Van 26 juni tot en met 6 augustus 2014 heeft u de mogelijkheid schriftelijk of mondeling een zienswijze in te dienen op ontwerpuitvoeringsbesluiten uit de tweede tranche, te weten de ontwerp-omgevingsvergunning en de ontwerp-ontheffing Flora- en faunawet. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingediend bij de Provincie Zeeland, Abdij 6, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg, met de vermelding ‘zienswijze Zwin’ op de enveloppe. De zienswijze dient te worden ondertekend.

Ook kunt u een zienswijze indienen via een digitaal reactieformulier dat is te vinden op de website http://www.zeeland.nl/verkort/zwin.

In de zienswijze neemt u ten minste op: uw naam, adres, de dagtekening van de zienswijze en waarom u een zienswijze indient, onderbouwd met argumenten. U wordt verzocht duidelijk te vermelden op welk(e) ontwerpbesluit(en) uw zienswijze betrekking heeft. U kunt verzoeken om uw persoonlijke gegevens niet bekend te maken.

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij de bij mevrouw D. van Zalen van de Provincie Zeeland, telefoonnummer 0118 – 63 10 11.

Beroep instellen / verzoek om voorlopige voorziening Rijksinpassingsplan en uitvoeringsbesluiten eerste tranche

Van 26 juni tot en met 6 augustus kan tegen de besluiten tot vaststelling van het Rijksinpasingsplan en de uitvoerings- besluiten uit de eerste tranche beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door:

  • Belanghebbenden die hun zienswijze over het ontwerp-Rijkinpassingsplan, respectievelijk ontwerpuitvoeringsbesluiten uit de eerste tranche tijdig kenbaar hebben gemaakt;

  • Belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om tijdig een zienswijze in te dienen;

  • Belanghebbenden die bezwaren hebben tegen de aanpassingen en wijzigingen die ten opzichte van het ontwerp-Rijksinpassingsplan en de ontwerp -uitvoeringsbesluiten zijn aangebracht.

Onder belanghebbende wordt verstaan degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. Tegen het MER staat geen zelfstandig beroep open. Beroepsgronden ten aanzien van het MER kunnen worden ingebracht in het kader van het beroep tegen het Rijksinpassingsplan.

Wij wijzen u erop dat het instellen van beroep niet de werking van de besluiten schorst. Indien u beroep aantekent, kunt u tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Beroepschriften en verzoeken om een voorlopige voorziening kunnen op de volgende wijze bij de Raad van State worden ingediend:

In het beroepschrift neemt u ten minste op uw naam, uw adres, de datum, tegen welk besluit u beroep instelt (zo mogelijk een kopie meezenden) en alle beroepsgronden. Het beroepschrift dient te worden ondertekend. Zowel voor het indienen van beroep als voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening dienen griffierechten te worden betaald. De Afdeling beslist in eerste en enige instantie over de ingestelde beroepen. Actuele informatie kunt u vinden op de website van de Raad van State www.raadvanstate.nl.

Naar boven