Regeling van het College voor examens van 15 april 2014, nummer CvE-14.01038, houdende vaststelling van de syllabus centraal ontwikkeld examen Nederlandse taal referentieniveau 3F bij centrale examinering in het mbo (Regeling vaststelling syllabus centraal examen mbo Nederlandse taal referentieniveau 3F)

Het College voor examens,

Gelet op artikel 3 van de Wet College voor examens; het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB artikel 6, eerste lid onderdeel a; het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen; de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2012 en de Regeling gedeeltelijke centrale examinering Nederlandse taal;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gegeven op 12 mei 2014, nummer 629707;

Besluit:

Artikel 1 syllabus

De syllabus, bedoeld in artikel 6,eerste lid, onderdeel a, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB, wordt vastgesteld voor het centraal examen Nederlandse Taal referentieniveau 3F.

Artikel 2 bekendmaking

  • 1. Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

  • 2. De onder artikel 1 genoemde syllabus wordt gepubliceerd op Examenbladmbo.nl.

Artikel 3 inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 augustus 2014.

Artikel 4 citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling syllabus centraal examen mbo Nederlandse taal referentieniveau 3F.

Het College voor examens, Namens deze, de voorzitter, H.W. Laan

TOELICHTING

Deze Regeling betreft de vaststelling van de syllabus centraal examen Nederlandse taal referentieniveau 3F bij centrale examinering in het mbo.

Syllabus

De syllabus is overeenkomstig de referentieniveaus als opgenomen in het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen en de voor de desbetreffende opleiding vastgestelde kwalificatiedossiers, zoals vastgesteld in de Regeling vaststelling kwalificatiedossiers en opleidingsdomeinen 2012.

In deze syllabus wordt de specificatie van de kwalificatie-eisen voor het centraal examen Nederlandse Taal 3F gegeven. Allereerst worden de uitgangspunten voor het examen gegeven, namelijk dat beheersing van het referentieniveau 2F wordt verondersteld en dat de teksten in 3F generiek en niet beroepsspecifiek van aard zijn. Verder wordt aangegeven wat onder niveau 3F wordt verstaan en wat het verschil is met 2F. Voor het domein ‘lezen’ wordt een nadere beschrijving van de leesteksten en de leestaken gegeven, aangevuld met de kenmerken van de taakuitvoering. Ook wordt aandacht besteed aan het onderwerp drogredenen. Van het domein ‘luisteren’ worden de (kijk)luisterteksten, respectievelijk (kijk)luistertaken nader omschreven inclusief de kenmerken van de bijbehorende taakuitvoering.

De syllabus is te raadplegen op Examenbladmbo.nl (kies de desbetreffende jaarring). De syllabi worden uitsluitend digitaal gepubliceerd.

Het College voor examens, Namens deze, de voorzitter, H.W. Laan

Naar boven