Logo Overijssel
Besluiten Ruimte voor de Rivier IJsseldelta, Overijssel

Terinzagelegging besluiten Ruimte voor de Rivier IJsseldelta:

  • Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

  • Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid met als onderdeel de hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep)

Voor de Zomerbedverlaging Beneden-IJssel maakt de Minister van Infrastructuur en Milieu bekend dat zij en de andere betrokken bevoegd gezaginstanties besluiten hebben vastgesteld.

Voor de Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid maken Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel, Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland, Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Kampen en Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dronten bekend dat zij en de andere betrokken bevoegd gezaginstanties besluiten hebben genomen.

Deze besluiten liggen ter inzage van 23 januari 2014 tot en met 6 maart 2014. Het gaat om besluiten als bestemmingsplannen, projectplannen Waterwet, vergunningen, ontheffingen en goedkeuringsbesluiten.

Op de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten voor de Zomerbedverlaging Beneden-IJssel is de rijkscoördinatieregeling uit de Wet ruimtelijke ordening van toepassing. Voor de Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid zijn de provinciale coördinatieregeling en de gemeentelijke coördinatieregeling uit dezelfde wet van toepassing.

Algemeen

Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier

In 2007 is de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier in werking getreden. In deze PKB is besloten tot uitvoering van een Basispakket van maatregelen om de bescherming van het rivierengebied tegen overstromingen op het vereiste niveau te brengen en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit.

In het Basispakket is de maatregel Zomerbedverlaging Beneden-IJssel opgenomen. Bij de uitwerking van de planstudie is gebleken dat deze maatregel niet volledig uitvoerbaar is in verband met negatieve effecten op beschermde natuur en op drinkwaterwinning. De PKB is daarom gewijzigd. De Zomerbedverlaging Beneden-IJssel over 22 km is vervangen door een verkorte Zomerbedverlaging Beneden-IJssel over 7,5 km en een beperkte hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep). De hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep) is onderdeel van de Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. Beide maatregelen zijn nodig om de vereiste waterstandsdaling in de Beneden-IJssel tot aan Zwolle te realiseren.

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

De zomerbedverlaging bestaat uit twee onderdelen:

  • vergraving van het zomerbed voor de waterstandsverlaging;

  • uiterwaardmaatregelen voor de bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit.

Het zomerbed van de IJssel zal over een lengte van 7,5 km worden verlaagd, tussen de Molenbrug bij Kampen en de Eilandbrug bij de monding van de IJssel. Het zomerbed wordt stroomafwaarts meer verlaagd dan stroomopwaarts. Het stroomopwaarts gelegen gedeelte (circa 3 km) wordt gemiddeld verlaagd met 1,8 m. Het resterende, stroomafwaarts gelegen gedeelte wordt met 2,3 m verlaagd. Bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit gebeurt door in de uiterwaarden meer ruimte te geven aan natuurlijke dynamiek, waardoor bijzondere natuur- en landschapswaarden behouden blijven en versterkt worden. Deze waarden worden beleefbaar gemaakt door de recreatieve toegankelijkheid te vergroten. De uiterwaardmaatregelen worden getroffen in Scherenwelle, Koppelerwaard, Zalkerbosch, Bentinckswelle en Vreugderijkerwaard.

Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid met als onderdeel de hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep)

In de Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid werken gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk samen aan een klimaatbestendige inrichting van een deel van de IJsseldelta.

De Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid combineert het realiseren van de waterveiligheid door de aanleg van de hoogwatergeul met doelen op het gebied van natuur, toerisme en recreatie, bereikbaarheid, wonen, versterken van de regionale concurrentiekracht, leefbaarheid en verbetering van de agrarische structuur.

Het project is een initiatief van de provincie Overijssel als reactie op de uitwerking van de maatregelen voor de PKB Ruimte voor de Rivier.

De plannen hebben betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd:

  • aan de westzijde door de Drontermeerdijk;

  • aan de noordwestzijde door de waterkering Roggebot;

  • aan de oostzijde door de dijk langs de Kamperstraatweg.

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

Welke besluiten liggen nu ter inzage?

  • 1. Omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit “afwijking van het bestemmingsplan” van het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen met bijbehorende documenten;

  • 2. Projectplan op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Milieu met bijbehorende documenten, waaronder het milieueffectrapport (MER) Zomerbedverlaging Beneden-IJssel;

  • 3. Watervergunning op grond van de Waterwet van het Dagelijks Bestuur van Waterschap Groot Salland met bijbehorende documenten;

  • 4. Vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van de Staatssecretaris van Economische Zaken met bijbehorende documenten, waaronder de Passende Beoordeling;

  • 5. Vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel met bijbehorende documenten, waaronder de Passende Beoordeling;

  • 6. Ontheffing op grond van de Flora- en faunawet van de Staatssecretaris van Economische Zaken met bijbehorende documenten;

  • 7. Vergunning op grond van de Ontgrondingenwet van de Minister van Infrastructuur en Milieu met bijbehorende documenten, waaronder het MER Zomerbedverlaging Beneden-IJssel.

Alle besluiten zijn gewijzigd vastgesteld ten opzichte van de ontwerpbesluiten. Bijlage 1 van de Reactienota Zomerbedverlaging Beneden-IJssel bevat een overzicht van de wijzigingen.

Deze besluiten worden volgens dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling) voorbereid.

De ontwerpbesluiten hebben ter inzage gelegen van 6 juni 2013 tot en met 17 juli 2013. Gedurende deze zes weken bestond de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. De in deze periode ingediende zienswijzen hebben geleid tot diverse wijzigingen in de besluiten. Ook is een aantal ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Voor de beantwoording van de zienswijzen en de motivering van de (ambtshalve) wijzigingen wordt verwezen naar de Reactienota Zomerbedverlaging Beneden-IJssel die onderdeel uitmaakt van de besluiten.

Op 16 augustus 2013 heeft de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) een toetsingsadvies over het MER uitgebracht. In de Reactienota is een bijlage toegevoegd waarin is toegelicht hoe het advies van de commissie is verwerkt in de definitieve m.e.r.-plichtige besluiten.

Hoe komt u aan informatie?

Van 23 januari 2014 tot en met 6 maart 2014 liggen alle documenten op de volgende locaties ter inzage:

  • provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle, geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur;

  • gemeentehuis Kampen, Burgemeester Berghuisplein 1 te Kampen, geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur, woensdag tot 19.00 uur en vrijdag tot 16.00 uur.

In het provinciehuis te Zwolle kunt u de documenten ook buiten kantooruren inzien. Wilt u van deze mogelijkheid gebruikmaken, neem dan contact op met mevrouw Spoelder via 038 499 81 14, zodat met u een afspraak gemaakt kan worden.

Alle documenten zijn te raadplegen via www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl.

De omgevingsvergunning van de gemeente Kampen is ook digitaal te raadplegen via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt zoeken op de naam “Uiterwaardmaatregelen Zomerbedverlaging Beneden-IJssel” of op het planidentificatienummer NL.IMRO.0166.00991133-VB01.

De watervergunning van Waterschap Groot Salland is tevens te raadplegen op www.wgs.nl .

De vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van de Staatssecretaris van Economische Zaken is tevens te raadplegen op www.hetlnvloket.nl/overzicht-vergunning-natuurbeschermingswet .

De vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel is tevens te raadplegen op http://www.overijssel.nl/loket/vergunningen/bekendmakingen/ .

Vragen

Voor vragen en nadere informatie over het project en de procedure kunt u terecht bij de coördinator procedures Zomerbedverlaging Beneden-IJssel, de heer J. Ponsioen, via telefoonnummer 06 53 81 01 84.

Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid met als onderdeel de hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep)

Welke besluiten liggen nu ter inzage?

  • 1. Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid van de gemeenteraad van Kampen met bijbehorende documenten, waaronder het MER planstudie IJsseldelta-Zuid.

  • 2. Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid-Dronten (8090) van de gemeenteraad van Dronten met bijbehorende documenten, waaronder het MER planstudie IJsseldelta-Zuid.

  • 3. Projectplan “Inrichting IJsseldelta-Zuid (Reevediep)” op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Milieu met bijbehorende documenten, waaronder het MER planstudie IJsseldelta-Zuid.

  • 4. Goedkeuringsbesluiten van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel en Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland en het Projectplan “Waterkeringen IJsseldelta-Zuid” op grond van de Waterwet van het Algemeen Bestuur van Waterschap Groot Salland en de Minister van Infrastructuur en Milieu met bijbehorende documenten, waaronder het MER planstudie IJsseldelta-Zuid.

  • 5. Ontheffing op grond van de Flora- en faunawet van de Staatssecretaris van Economische Zaken met bijbehorende documenten.

  • 6. Vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van de Staatssecretaris van Economische Zaken met bijbehorende documenten, waaronder de Passende Beoordeling.

  • 7. Vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel met bijbehorende documenten, waaronder de Passende Beoordeling.

  • 8. Vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland met bijbehorende documenten, waaronder de Passende Beoordeling.

  • 9. Besluit op grond van de Wet geluidhinder van Burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen (dat betrekking heeft op de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting op de nieuwe geluidgevoelige functies in het plandeel Reeve als onderdeel van het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid van de gemeente Kampen).

  • 10. Besluit op grond van de Wet geluidhinder van Burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen (dat betrekking heeft op de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting op de nieuwe geluidgevoelige functies in de overige locaties als onderdeel van het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid van de gemeente Kampen).

Alle besluiten met uitzondering van de besluiten op grond van de Wet geluidhinder (nrs. 9 en 10) zijn gewijzigd vastgesteld ten opzichte van de ontwerpbesluiten. Wel is het verkeers-/geluidrapport dat als basis dient voor deze besluiten herzien. Bijlage 1 van de Reactienota Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid bevat een overzicht van de wijzigingen.

Deze besluiten worden volgens dezelfde procedure (gemeentelijke en provinciale coördinatieregeling) voorbereid, waarbij de provincie Overijssel zorg draagt voor de algehele coördinatie.

De ontwerpbesluiten hebben ter inzage gelegen van 6 juni 2013 tot en met 17 juli 2013. Gedurende deze zes weken bestond de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. De in deze periode ingediende zienswijzen hebben geleid tot diverse wijzigingen in de besluiten. Ook is een aantal ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Voor de beantwoording van de zienswijzen en de motivering van de (ambtshalve) wijzigingen wordt verwezen naar de Reactienota Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid die onderdeel uitmaakt van de besluiten.

Op 16 augustus 2013 heeft de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) een toetsingsadvies over het MER uitgebracht. In de Reactienota is een bijlage toegevoegd waarin is toegelicht hoe het advies van de commissie is verwerkt in de definitieve m.e.r.-plichtige besluiten.

Hoe komt u aan informatie?

Van 23 januari 2014 tot en met 6 maart 2014 liggen alle documenten op de volgende locaties ter inzage:

  • provinciehuis Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle, geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur;

  • provinciehuis Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad, geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur;

  • gemeentehuis Kampen, Burgemeester Berghuisplein 1 te Kampen, geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur, woensdag tot 19.00 uur en vrijdag tot 16.00 uur;

  • gemeentehuis Dronten, de Rede 1 te Dronten (publieksbalie), geopend op maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur en woensdag tot 16.00 uur;

  • openbare bibliotheek Dronten, de Rede 80-82 te Dronten, geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en 19.00 uur tot 20.30 uur, dinsdag tot 17.00 uur en zaterdag tot 15.00 uur.

In het provinciehuis te Zwolle kunt u de documenten ook buiten kantooruren inzien. Wilt u van deze mogelijkheid gebruik maken, neem dan contact op met mevrouw Spoelder via 038 499 81 14, zodat met u een afspraak gemaakt kan worden.

Alle documenten zijn te raadplegen via www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl .

De vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland is tevens te raadplegen op http://www.flevoland.nl/digitaal-loket/inzien/ .

De vergunning op grond van van de Natuurbeschermingswet 1998 van de Staatssecretaris van Economische Zaken is tevens te raadplegen op www.hetlnvloket.nl/overzicht-vergunning-natuurbeschermingswet .

De vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel is tevens te raadplegen op http://www.overijssel.nl/loket/vergunningen/bekendmakingen/ .

De goedkeuringsbesluiten van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel en Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland en het projectplan “Waterkeringen IJsseldelta-Zuid” op grond van de Waterwet van Waterschap Groot Salland en de Minister van Infrastructuur en Milieu zijn tevens te raadplegen op www.wgs.nl .

Het bestemmingsplan van de gemeenteraad van Dronten is tevens te raadplegen op www.dronten.nl .

De bestemmingsplannen van de gemeenteraad van Kampen en de gemeenteraad van Dronten zijn ook digitaal te raadplegen via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt zoeken op de naam “bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid” of voor het bestemmingsplan van Kampen op het planidentificatienummer NL.IMRO.0166.00991013-VB01 en voor het bestemmingsplan van Dronten op NL.IMRO.0303.8090-0VA.

Vragen

Voor vragen en nadere informatie over het project en de procedure kunt u terecht bij de coördinator procedures IJsseldelta-Zuid van de provincie Overijssel, de heer M. Tonkes, via telefoonnummer 038-499 78 52.

Hoe kunt u beroep instellen op de besluiten van Zomerbedverlaging Beneden-IJssel en de Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid met als onderdeel de hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep)?

Binnen zes weken na de dag waarop het besluit ter inzage is gelegd, te weten van 24 januari 2014 tot en met 6 maart 2014 kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Deze rechter beslist in enige instantie over de ingestelde beroepen.

Het instellen van beroep is mogelijk voor:

  • belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen op de ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijzen naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden die het niet eens zijn met de wijzigingen die zijn aangebracht in de definitieve besluiten ten opzichte van de ontwerpbesluiten, ook wanneer zij geen zienswijzen hebben ingediend.

Het ondertekende beroepschrift dient tenminste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht (zo mogelijk kopie van het besluit bijvoegen);

  • een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Crisis- en herstelwet

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing op de besluiten. Voor het instellen van beroep betekent dit:

  • dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend en

  • deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inwerkingtreding en verzoek om voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld een schorsing van het besluit.

Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Griffierecht

Voor het indienen van een beroepschrift en een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Meer informatie over de beroepsprocedure vindt u op de internetsite van de Raad van State: www.raadvanstate.nl .

Naar boven