Kennisgeving Kernenergiewet definitieve vergunning HollandPTC, Ministerie van Economische Zaken

Reactor Instituut Delft

Vanaf 19 juni 2014 tot en met 31 juli 2014 ligt de definitieve vergunning Protonenkliniek HollandPTC ter inzage. Tot en met 31 juli 2014 kan door belanghebbenden, die eerder een zienswijze hebben ingediend, beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

De Technische Universiteit Delft (TUD) heeft een Kernenergiewetvergunning voor de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) te Delft. De HOR is een onderzoeksreactor van het Reactor Instituut Delft (RID). Dit is een universitair centrum van de TUD voor onderzoek en onderwijs op het gebied van nucleaire straling. De reactor produceert geen elektriciteit, maar is alleen bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Holland Particle Therapy Centre BV (verder: HollandPTC), een samenwerkingsverband van het Erasmus Universitair Medisch Centrum, het Leids Universitair Medisch Centrum en de TUD, heeft het voornemen om op het terrein van het RID een protonenkliniek te realiseren. Het betreft een bestralingsfaciliteit waar kankerpatiënten poliklinisch behandeld kunnen worden met een nieuwe vorm van radiotherapie, namelijk met protonen. De bedoeling is dat de protonen-kliniek in 2016 opent en zo’n 600 patiënten per jaar gaat behandelen. Daarnaast zal zij zich ook richten op wetenschappelijk onderzoek en scholing verzorgen.

In verband met de voorgenomen protonenkliniek heeft HollandPTC op 2 december 2013 een vergunning op grond van de Wet bijzondere medische verrichtingen gekregen van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur.

Daarnaast is voor de protonenkliniek een wijziging van de aan de TUD verleende Kernenergiewetvergunning nodig. De TUD heeft daartoe een aanvraag ingediend waarop beslist zal moeten worden.

De Minister van Economische Zaken is bevoegd om op deze vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 20 december 2013 is van de TUD in verband met HollandPTC een vergunningaanvraag op grond van de Kernenergiewet (Kew) ontvangen. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 13 en 25 februari 2014 en op 19 maart 2014 door de TUD nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Naar aanleiding van de aanvraag is op 8 april 2014 op grond van de artikelen 15, onder b, 19, eerste en derde lid, 29 en 34 van de Kew een ontwerpvergunning afgegeven.

Van 10 april 2014 tot en met 21 mei 2014 is eenieder in de gelegenheid geweest om zienswijzen over de ontwerpvergunning naar voren te brengen. In verband met de ontwerpvergunning is op 17 april 2014 in Delft een informatieavond georganiseerd, waar gelegenheid was tot het stellen van vragen en het indienen van zienswijzen. Tot en met 21 mei 2014 is één zienswijze ontvangen.

Definitieve vergunning

De Minister van Economische Zaken heeft bij besluit van 16 juni 2014 de definitieve vergunning verleend en aan TUD bekendgemaakt. In de vergunning is met de aangevraagde wijziging onder voorwaarden ingestemd.

De naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijze heeft geleid tot een aanpassing van twee voorschriften in de definitieve vergunning ten opzichte van het ontwerp daarvan. Naast de gevraagde wijziging heeft tevens ambtshalve aanpassing van een aantal voorschriften plaatsgevonden.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning en de overige relevante stukken kunt u inzien vanaf donderdag 19 juni 2014 tot en met donderdag 31 juli 2014 op de volgende plaatsen:

  • de receptie (hoofdingang) van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag. Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.00 uur tot 21.00 uur;

  • de afdeling Publiekszaken van de gemeente Delft, Phoenixstraat 16 te Delft. Inzage is alleen mogelijk op afspraak van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 20.00 uur via telefoonnummer 14 015 keuze 1.

De vergunning en de overige relevante stukken zijn ook beschikbaar via www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 31 juli 2014 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

Ook kunt als belanghebbende worden aangemerkt als u bezwaren heeft tegen de wijzigingen die bij het nemen van dit besluit ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht.

De vergunning treedt op 1 augustus 2014 in werking tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gemotiveerd en voorzien zijn van een naam, datum en het adres van de indiener.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 44 26.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of het bezoeken van de website nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u bellen met het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 379 89 80, of contact opnemen per e-mail: Postbus.AanvraagHollandPTC@minez.nl onder vermelding van ‘HollandPTC’.

Naar boven