Regeling van de Minister van Economische Zaken van 12 juni 2014, nr. WJZ / 14097755, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2014 in verband met openstelling van subsidiemogelijkheden voor innovatieve scheepsbouw

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In de tabel in artikel 1, derde lid, van de Tijdelijke regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2014 wordt na nummer 3.3 een rij ingevoegd, luidende:

3.4

Subsidieregeling sterktes in innovatie (Innovatieve scheepsbouw)

10e.2

Scheepsbouw innovatieprojecten

t/m

30-06-2014

5.200.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 12 juni 2014

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Op grond van de Subsidieregeling sterktes in innovatie, Hoofdstuk 10e Innovatieve scheepsbouw (hierna SIS) kan aan Nederlandse scheepswerven subsidie worden verstrekt voor de innovatieve nieuw- of verbouw van schepen.

Deze regeling past binnen de mogelijkheden die de Europese Commissie biedt middels de kaderregeling nr. 2011/C 364/06 van 14 december 2011 inzake staatssteun aan de scheepsbouw (PbEU 2011, C364) (hierna: kaderregeling), om onderzoek, ontwikkeling en innovatie in de Europese scheepsbouwindustrie financieel te ondersteunen. De Europese Commissie heeft de kaderregeling, die tot en met 31 december 2013 zou gelden, verlengd tot en met 30 juni 2014 (Mededeling van de Commissie van 6 december 2013 betreffende de verlenging van de toepassingsduur van de kaderregeling inzake staatssteun aan scheepsbouw, PbEU 2013, C357). Met de verlenging van de kaderregeling is het mogelijk de periode voor het indienen van aanvragen in 2014 vast te stellen.

Tijdens de behandeling van de EZ-begroting op 19 december 2013 heeft de Tweede Kamer het amendement Schouten (Kamerstukken II 2013/14, 33 805 XIII, nr. 4) aangenomen, waarmee voor een nieuw budget van € 5,3 mln. voor de SIS is gezorgd. Omdat het amendement in 2013 niet meer kon worden uitgevoerd, heeft de minister besloten de middelen, in de geest van het amendement, in 2014 beschikbaar te stellen. De SIS wordt met deze publicatie voor de tweede keer opengesteld.

De uiterste datum voor het indienen van aanvragen op grond van de SIS is 30 juni 2014. In deze regeling wordt ook het subsidieplafond vastgesteld voor het jaar 2014. De SIS wordt inhoudelijk niet gewijzigd.

Staatssteun

Deze wijzigingsregeling bevat een louter technische wijziging.

Aangezien de bestaande goedkeuringsbeschikking van de Commissie is verlopen, is op 13 mei 2014 een staatssteunmelding voor het opnieuw openstellen van de SIS met nummer SA 38742 aan de Europese Commissie gedaan. Omdat de goedkeuring door de Europese Commissie op deze melding nog niet is ontvangen, kan subsidieverlening pas plaatsvinden nadat de Nederlandse overheid een goedkeuringsbesluit van de Europese Commissie heeft ontvangen, doch niet na 31 december 2014.

Regeldruk

De wijziging heeft geen effect op de administratieve lasten. De scheepsbouwinnovatieprojecten vallen onder de Subsidieregeling sterktes in innovatie. Met de onderhavige regeling worden geen informatieverplichtingen gewijzigd, maar wordt slechts een nieuwe tender opengesteld. Het percentage administratieve lasten blijft daarom ca. 2,2%.

Inwerkingtreding en vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking op de dag volgend op de datum waarop de regeling in de Staatscourant wordt geplaatst. Met de bekendmaking en inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de systematiek van de Vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden en minimaal twee maanden voordien worden bekendgemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven