Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht tot wijziging van de Uitvoeringsverordening Economic Board

Gedeputeerde staten van Utrecht,

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening provincie Utrecht;

Overwegende dat het wenselijk is de Uitvoeringsverordening Economic Board Utrecht te wijzigen om de financiële ondersteuning van life sciences adequaat vorm te kunnen geven;

Besluiten:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsverordening Economic Board Utrecht wordt als volgt gewijzigd.

A

Aan artikel 2 wordt een vierde lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Voor subsidie als bedoeld in 2.2, onder a, sub iv (versterken valorisatieketen life science) geldt niet deze uitvoeringsverordening maar de Uitvoeringsverordening MKB-ers Life science Economic Board provincie Utrecht, als de aanvrager:

    • a. een MKB’er is, zijnde een onderneming met minder dan 250 personen in dienst en tevens een jaaromzet van minder dan € 50 miljoen of een balanstotaal van minder dan € 43 miljoen;

    • b. activiteiten verricht op het gebied van Public health (one-health, neuro, food&health), cardiovasculair, kanker, regeneratief geneeskundig onderzoek en stamcellen;

    • c. de onderzoeks- en economische activiteiten in Utrecht uitbreidt,

    • d. als besloten vennootschap is vormgegeven; en

    • e. in één van de onderstaande ontwikkelingsfases verkeert:

      • i. zich nog niet op de markt begeeft, zich niet langer dan 7 jaar op de markt begeeft of voor de verdere ontwikkeling financiering nodig van minimaal 50% van de omzet van de afgelopen 5 jaren; of

      • ii. in een doorgroeifase verkeert waarbij de plannen voor het doorgroeien van de aanvrager al waren opgenomen in het aanvankelijke businessplan en de aanvrager geen andere aandeelhouders heeft gekregen vanaf de start van de onderneming. Deze bepaling geldt eveneens voor een aanvrager die zich langer dan 7 jaar op de markt begeeft.

  • 5. In afwijking van het vierde lid geldt deze uitvoeringsverordening wel als de cofinanciering, bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Uitvoeringsverordening MKB-ers Life science Economic Board provincie Utrecht uitblijft.

B

In artikel 5, eerste lid, wordt ‘€ 6 mln’ vervangen door: € 4,75 mln.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van het Provinciaal blad waarin het wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld in de vergadering van gedeputeerde staten van Utrecht, juni 2014

Gedeputeerde staten van Utrecht, Voorzitter

Secretaris

TOELICHTING

De life sciences is een belangrijk thema van de EBU en om die reden wil de provincie deze sector graag ondersteunen. De provincie heeft daarom besloten om financiering beschikbaar te stellen voor MKB-ondernemingen in de life sciences en dan in het bijzonder de onderdelen Public health (one-health, neuro, food&health), cardiovescular, kanker – gerelateerde activiteiten, regeneratief geneeskundig onderzoek en stamcellen. De life sciences sector kenmerkt zich door een behoefte aan hoog-risicokapitaal met een lange looptijd. Investeringsfondsen spelen hier een belangrijke rol, omdat zij een MKB’er kunnen begeleiden en bovendien extra privaat kapitaal kunnen aantrekken.

De provincie heeft een marktconsultatie met de meest betrokken partijen gehouden. Hieruit heeft de provincie geconcludeerd dat de life sciences een kleine sector is waar hele specifieke kennis voor nodig is. De provincie acht zichzelf niet in staat op een deskundige manier te beoordelen welke MKB’er in de life sciences kansrijk zijn en in aanmerking voor financiering door de provincie moeten komen. Om die reden heeft de provincie een fonds geselecteerd die namens de provincie € 1,25 miljoen financiering beschikbaar gaat stellen. De provincie heeft ervoor gekozen dit fonds een mandaat te geven. Het voordeel hiervan dat juist deze fondsen in staat zijn om andere private middelen aan te trekken. Op deze manier kan de provincie een optimale hefboom op haar eigen middelen creëren.

De financiering van deze MKB’ers vindt echter, vanwege de specifieke rol van het fonds, plaats buiten de EBU-verordening. De provincie heeft hiervoor een aparte verordening vastgesteld, te weten de uitvoeringsverordening MKB’ers Life science Economic Board provincie Utrecht. Hierin staan de voorwaarden waaraan voldaan moet zijn om via het fonds voor financiering in aanmerking te komen. Er is bewust voor gekozen om deze verordening als afzonderlijke verordening te publiceren en niet als onderdeel van de EBU-verordening op te zetten. Dit is de meest transparantie manier om de subsidie te kunnen verstrekken. Om het onderscheid duidelijk te maken wordt de EBU verordening gewijzigd waarbij er een duidelijke verwijzing is naar de uitvoeringsverordening MKB’ers Life science Economic Board provincie Utrecht. De criteria van deze verordening zijn overgenomen. De kern van de verordening is dat het fonds als mandaatnemer zelf bereid moet zijn om te gaan investeren. In de uitvoeringsverordening MKB’ers Life science Economic Board provincie Utrecht zijn hierover bepalingen opgenomen. Als blijkt dat het fonds niet wil investeren dan kan een aanvraag worden ingediend op grond van de EBU-verordening.

Naar boven