Logo Teylingen
Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Teylingen en bijbehorende ontwerpplanMER liggen ter inzage, Teylingen

Identificatienummer: NL.IMRO.1525.TEY01015-0301

Burgemeester en wethouders hebben een vervolgstap gezet op weg naar een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in Teylingen dat voldoet aan de juridische en ruimtelijke eisen van deze tijd. Het ontwerpbestemmingsplan is klaar en ligt vanaf donderdag 12 juni ter inzage.

Eerder heeft een voorontwerp van dit bestemmingsplan ter inzage gelegen. De inspraak hierop leverde zo’n 140 reacties op. Deze inspraakreacties hebben geholpen het plan aan te scherpen en inzichtelijk te maken welke ontwikkelingswensen er zijn in het buitengebied.

Ontwerpbestemmingsplan

Alle geldende bestemmingsplannen voor het buitengebied Teylingen zijn samengevoegd tot één (ontwerp)bestemmingsplan.

Het plangebied betreft globaal het gehele buitengebied van de gemeente Teylingen. Ten opzichte van het voorontwerp zijn de contouren van het plangebied aangepast.

Het gebied “Trappenberg-Kloosterschuur” (Voorhout) is toegevoegd aan het plangebied van dit bestemmingsplan. Het gebied recreatiepark “Watertuin” (Warmond) maakt geen onderdeel meer uit van dit ontwerpbestemmingsplan. Hiervoor is een afzonderlijk bestemmingsplan in voorbereiding. Dit geldt ook voor de Bollendreef (voorheen Noordelijke Randweg) en de N444.

Inhoudelijk is het bestemmingsplan voornamelijk gericht op het vastleggen van de bestaande (en vergunde) situaties en het harmoniseren van de bouw- en gebruiksregels van de bestaande bestemmingsplannen. Ook is het bestemmingsplan afgestemd op het huidige gemeentelijk, regionale en provinciale beleid. Daarnaast zijn naar aanleiding van ingediende inspraakreacties verschillende gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied mogelijk gemaakt.

Bestemmingsplan Trappenberg-Kloosterschuur Teylingen opgeschort

De gemeente Teylingen en Greenport Ontwikkelingsmaatschappij B.V. (GOM) hebben afgesproken om de planontwikkeling van de glastuinbouw in Trappenberg-Kloosterschuur op grondgebied van de gemeente Teylingen (Voorhout) op te schorten. De GOM gaat echter wel door met de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied op het grondgebied van de gemeente Katwijk.

Door het opschorten van het bestemmingsplan Trappenberg-Kloosterschuur Teylingen hebben wij besloten deze percelen alsnog mee te nemen in het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Teylingen. De strekking van de planregels van dit ontwerpbestemmingsplan blijven voor deze percelen ongewijzigd ten opzichte van het huidige ter plaatse geldende bestemmingsplan.

Indien alsnog wordt verder gegaan met de planontwikkeling van de glastuinbouw zal het bestemmingsplan Trappenberg-Kloosterschuur Teylingen weer (verder) worden opgepakt.

OntwerpplanMER

Voor de onderbouwing van dit nieuwe bestemmingsplan is een ontwerpmilieueffectrapport (planMER) opgesteld. Een planMER is in dit geval verplicht vanwege de agrarische aanwezige bedrijven, de (uitbreiding van) bouwvlakken en de in het bestemmingsplan opgenomen wijzigingsmogelijkheden. In het ontwerp van het planMER zijn de milieueffecten van het ontwerpbestemmingsplan onderzocht en beoordeeld. De planMER bevat ook een passende beoordeling van de natuuraspecten.

Strijdige situaties

In het buitengebied zijn verschillende situaties geconstateerd die in strijd zijn met het bestemmingsplan. Dit betreft strijdig gebruik van gronden en de aanwezigheid van gebouwen en bouwwerken zonder vergunning en/of in strijd met bestemmingsplan. Sommige situaties zijn al zo lang aanwezig dat deze gelegaliseerd moeten worden. Voor andere gevallen zal een handhavingstraject worden gestart. Het onderzoek of een situatie gelegaliseerd kan/moet worden en het handhavingstraject zal op basis van prioritering gefaseerd worden gestart.

Ter inzage

Burgemeester en wethouders maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Teylingen bestaande uit een verbeelding, planregels en een toelichting en het ontwerpplanMER tot en met woensdag 23 juli 2014 voor eenieder ter inzage liggen. Deze bekendmaking is in overeenstemming met artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 7.112 van de Wet milieubeheer.

Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpplanMER liggen ter inzage op het Gemeentekantoor te Sassenheim.

De digitale versie van dit ontwerpbestemmingsplan kunt u inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Op www.teylingen.nl vindt u een link naar het digitale ontwerpbestemmingsplan. Daarnaast vindt u een link naar de authentieke digitale bestanden en kunt u een pdf van de analoge versie van het ontwerpbestemmingsplan downloaden.

(N.B. Indien er verschillen zijn tussen de analoge en digitale versie, is op grond van artikel 1.2.3. van het Besluit Ruimtelijke Ordening de digitale versie beslissend.)

Zienswijze

Binnen de termijn, dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kunt u schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen bij de gemeenteraad van Teylingen, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. U kunt uw zienswijze ook digitaal indienen bij de gemeente Teylingen via emailadres: gemeente@teylingen.nl

Openbaar

Wanneer u een zienswijze indient, dan kan iedereen deze zienswijze op de website www.teylingen.nl inzien. Uw zienswijze wordt niet geanonimiseerd. Hierdoor worden uw naam, adres en woonplaats op het internet zichtbaar.

Procedure

Nadat het plan ter inzage heeft gelegen worden de ingediende zienswijzen beoordeeld. Dit kan leiden tot aanpassing en aanvulling van het bestemmingsplan. Naar verwachting kan het bestemmingsplan in het eerste kwartaal van 2015 worden vastgesteld.

Informatie

Voor vragen en informatie over het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met Ron van der Geest of Lindy van der Klaauw van de afdeling Ruimte. Gaat uw vraag specifiek over woonschepen, dan kunt u vragen naar Koos van Kampen van de afdeling Ruimte. Allen zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer 140252.

Naar boven