Logo ZwartewaterlandVerkeersbesluit vergroten parkeerschijf-zone Havenplein in het centrum van Genemuiden

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland

BESLUITEN

  • 1.Tot vergroting van de parkeerschijf-zone in het centrum van Genemuiden zodat deze het hele gebied tussen 't Olde Staduus, Readshop en voormalige Boni omvat;

  • 2.Dienovereenkomstig over te gaan tot verplaatsing van het bord E10 en E11 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 zoals weergegeven op het bordenplan;

  • 3.Dit besluit op straat te effectueren na de herinrichting van de openbare ruimte.

Hasselt, 2 juni 2014

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland,
Namens dezen, Mevr. drs. S.E. Lenderink
Manager eenheid Ontwikkeling

TOELICHTING

Bevoegdheid

De manager van de eenheid Ontwikkeling is bevoegd dit verkeersbesluit te nemen op grond van:

  • 1.artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994;

  • 2.de Mandaatregeling gemeente Zwartewaterland van 2 juli 2013.

Wetgeving

De grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:

  • 1.Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);

  • 2.Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW);

  • 3.Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);

  • 4.Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb).

Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit

Aanleiding

Op 9 december 2013 heeft de gemeenteraad het Centrumplan Genemuiden vastgesteld. Het Centrumplan is in samenwerking met een groot aantal stakeholders uit het centrum van Genemuiden opgesteld. Het Centrumplan is gericht op een samenhangende verbetering van de leefbaarheid, de economische vitaliteit, de duurzaamheid en de ruimtelijke kwaliteit van het centrum van Genemuiden. De nadruk ligt daarbij op de inrichting en de beeldkwaliteit van de openbare ruimte.

Vereiste van beslu it

Op grond van artikel 15, eerste lid van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. De in het besluit genoemde borden vallen allen onder dit artikel.

Motivering

Met het collegebesluit van 27 oktober 2008 is een parkeerschijf-zone ingesteld op een gedeelte van het parkeerterrein (Havenplein) tussen de Boni-supermarkt, het oude gemeentehuis en het kantoorgebouw van de ABN bank waarbinnen van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 een maximale parkeertijd geldt van anderhalf uur. In het Centrumplan wordt gesproken over het creëren van een aantrekkelijker verblijfsklimaat met meer ruimte voor de voetganger en daardoor minder ruimte voor het parkeren van motorvoertuigen. Voor het gebied waarin in de huidige situatie de parkeerschijf-zone van kracht is, wordt in het Centrumplan voorgesteld het totaal aantal parkeerplaatsen te verminderen van 50 naar 28 parkeerplaatsen. In het kader van het doelmatig gebruik van deze 28 parkeerplaatsen is het noodzakelijk een parkeermaatregel te treffen waarmee langparkeerders worden geweerd en de parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor bezoekers van het centrum. Dit kan door de parkeerschijf-zone te vergoten door het hele gebied tussen 't Olde Staduus, Readshop en voormalige Boni bij de parkeerschijf-zone te betrekken.

De volgende van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de WVW genoemde belangen liggen aan dit verkeersbesluit ten grondslag:

  • 1.het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 2.het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte hinder.

Advies

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is het voorgenomen besluit voorgelegd aan de Politie Regio IJsselland. Op 15 mei 2014 heeft de Politie Regio IJsselland een advies uitgebracht over de voorgenomen maatregelen.

Belangenafweging

Het Centrumplan Genemuiden is tot stand gekomen in een interactief planproces met een groot aantal stakeholders uit het centrumgebied. In de periode maart-juni 2013 zijn vier goed bezochte stakeholderbijeenkomsten georganiseerd en daarnaast hebben nog diverse aparte overleggen plaatsgevonden. De inwoners van Genemuiden zijn tijdens het planproces via twee inloopavonden over de plannen zijn geïnformeerd. Het vergroten van de parkeerschijf-zone heeft tot gevolg dat op alle parkeerplaatsen in het gebied tussen 't Olde Staduus, Readshop en de voormalige Boni een parkeerduurbeperking van kracht wordt. Voor omwonenden en ondernemers in het gebied zal dat merkbare gevolgen hebben. Uit parkeertellingen blijkt echter dat er in de directe omgeving nog voldoende vrije parkeerruimte beschikbaar is binnen acceptabele loopafstanden. In de overweging wordt daarbij meegenomen dat de parkeerbeperkingen zijn gekoppeld aan de winkeltijden. ’s Avonds, ’s nachts en zondags zijn er geen parkeerbeperkingen. De beperkende werking van dit verkeersbesluit wordt daarom als acceptabel beoordeeld. Het algemeen belang van leefbaar, aantrekkelijk en vitaal centrumgebied prevaleert boven het persoonlijk belang van bewoners en ondernemers om een auto vrij te parkeren op korte afstand van woning of bedrijf.

Mededelingen

Publicatie

De bekendmaking van dit besluit geschiedt overeenkomstig het bepaalde in artikel 26 van het BABW. Het verkeersbesluit ligt gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis, Telvorenstraat 2 te Hasselt. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur.

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift sturen naar: College van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland, t.a.v. de secretaris van de bezwaarschriftencommissie, Postbus 23, 8060 AA Hasselt. Zorgt u er voor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken na de verzenddatum van het besluit. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer in behandeling kunnen nemen omdat het te laat door ons is ontvangen. In uw bezwaarschrift vermeldt u: uw naam en adres, de datum van uw bezwaarschrift, een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar maakt (kopie meesturen) en waarom u het niet met de beslissing eens bent. Vermeldt u in uw bezwaarschrift ook het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Na de ontvangst van het bezwaarschrift nemen wij contact met u op om te overleggen of voor uw bezwaren buiten de bezwarenprocedure om een oplossing kan worden gevonden. Daarvoor willen wij weten welke de redenen zijn om een bezwaarschrift in te dienen en willen wij van u horen of u over de juiste informatie beschikt en of deze juist door u is geïnterpreteerd.

Verzoek om een voorlopige voorziening

Door het indienen van een bezwaarschrift wordt het besluit niet buiten werking gesteld. Als u er een dringend belang bij hebt dat de werking van het besluit wordt geschorst, dan kunt u desgewenst de Voorzieningenrechter van de Rechtbank om het treffen van een voorlopige voorziening vragen. Daartoe stuurt u een schriftelijk verzoek aan het adres Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Voor de behandeling van een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. De griffie van de rechtbank zendt u ter betaling daarvan een acceptgiro toe.

Afschriften

De volgende partijen hebben een afschrift ontvangen van dit verkeersbesluit:

  • 1.Politie, regio IJsselland;

  • 2.Eenheid Beheer, team Buitendienst gemeente Zwartewaterland.

Naar boven