Regeling van de Minister van Economische Zaken van 5 juni 2014, nr. WJZ / 14082247, tot wijziging van de Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2014 in verband met het vastleggen van de vergoeding voor de uitgifte van de Legal Entity Identifier

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 34, eerste lid, van de Wet op de Kamer van Koophandel;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 2, eerste lid, van de Regeling vergoedingen Kamer van Koophandel 2014 wordt onder vervanging van de punt in een puntkomma na het onderdeel p een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • q. een uitgifte van de identificatiecode voor juridische entiteiten die ingeschreven zijn in het handelsregister (Legal Entity Identifier): € 150,– voor de eerste aanvraag en € 100,– voor de jaarlijkse verlenging.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 5 juni 2014

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Aanleiding

De Legal Entity Identifier (LEI) is een wereldwijd uniek 20-cijferig identificerend nummer voor alle rechtspersonen en ondernemingen die bepaalde risicovolle financiële producten bezitten en/of verhandelen. Dit is gebaseerd op verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende otc-derivaten, centrale tegenpartijen en transactieregisters en de Uitvoeringsverordening nr. 1247/2012 van de Commissie van 19 december 2012 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen met betrekking tot de formattering en de frequentie van de transactierapportage aan transactieregisters overeenkomstig de eerstgenoemde verordening.

De Kamer van Koophandel (Kamer) fungeert op verzoek van de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank als uitgiftestation voor het uitgeven en verlengen van de LEI voor juridische entiteiten die ingeschreven staan in het handelsregister. Sinds 14 juni 2013 is de Autoriteit Financiële Markten formeel de zogenoemde Sponsor Authority van de Kamer en verifieert of de Kamer aan de wereldwijd overeengekomen vereisten voldoet.

Uitgifte LEI’s door de Kamer van Koophandel

Op basis van artikel 31, eerste lid, van de Wet op de Kamer van Koophandel kan de Kamer besluiten nog andere dan de taken, bedoeld in artikel 30, uit te voeren, voor zover deze passen binnen de doelstelling van de Kamer. De uitgifte van een LEI betreft het ondersteunen op het gebied van ondernemen, bedoeld in artikel 2 van de Wet op de Kamer van Koophandel. De Kamer geeft uitsluitend LEI’s af aan juridische entiteiten, waarvoor al geldt dat zij in het handelsregister zijn ingeschreven.

Overigens is de aanwijzing van de uitgifte van de LEI als facultatieve taak van de Kamer van tijdelijke aard; deze taak zal wettelijk worden verankerd in de handelsregisterregelgeving.

Vergoeding

Voor de vergoeding van de uitgifte van de LEI als facultatieve taak geldt dat de taak tegen kostprijs wordt uitgevoerd (artikel 35 van de Wet op de Kamer van Koophandel) en dat de minister de vergoeding daarvoor vaststelt (artikel 34, eerste lid, van de Wet op de Kamer van Koophandel). Deze regeling strekt hiertoe. Het betreft een tarief van € 150 voor de eerste aanvraag en een tarief van €  100 voor de jaarlijkse verlenging.

Notificatie

De regeling is genotificeerd op grond van artikel 15, tweede lid, onderdeel g, van de Dienstenrichtlijn en betreft een eis die vaste minimum- en/of maximumtarieven vaststelt waaraan de dienstverrichter zich moet houden.

Vaste verandermomenten

De termijn van de inwerkingtreding van deze regeling wijkt af van het kabinetsbeleid inzake de vaste verandermomenten. Deze afwijking kan worden gerechtvaardigd door het feit dat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

Aan deze regeling zijn geen administratieve lasten verbonden.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven