Logo Menterwolde
Bestemmingsplan Buitengebied Menterwolde – gewijzigde vaststelling, Menterwolde

Burgemeester en wethouders van de gemeente Menterwolde maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht en paragraaf 7.5 Wet milieubeheer bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 14 november 2013 het bestemmingsplan Buitengebied Menterwolde (plan ID: NL.IMRO.1987.01BPBuiten2013-0401) gewijzigd heeft vastgesteld. Voor dit plan is eveneens een plan-mer opgesteld. De gemeenteraad heeft besloten om geen exploitatieplan vast te stellen voor het bestemmingsplan.

Plangebied en zakelijke inhoud

Het plangebied omvat nagenoeg het gehele buitengebied van de gemeente Menterwolde. Voor een exact overzicht van de begrenzing van het plangebied wordt verwezen naar de verbeelding van het bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan voorziet in de actualisatie van de huidige bestemmingsplannen voor het buitengebied en is overwegend conserverend van karakter. Alle aanwezige functies zijn bestemd. Er is aangegeven welke bebouwing mag worden opgericht en hoe percelen gebruikt mogen worden. Het bestemmingsplan bevat flexibiliteitsbepalingen om o.a. in te kunnen spelen op trends van schaalvergroting, verbrede landbouw en vrijkomende agrarische bebouwing.

Omdat er rekening wordt gehouden met uitbreiding van agrarische bedrijven in de toekomst, is voor het plan een milieueffectrapportage als bedoeld in de Wet milieubeheer opgesteld. Hierin zijn de milieueffecten van het bestemmingsplan in beeld gebracht. De plan-mer bevat tevens een passende beoordeling vanwege natuuraspecten in verband met mogelijke significante gevolgen voor Natura 2000-gebieden als bedoeld in de Natuurbeschermingswet 1998.

Gewijzigde vaststelling

Het vastgestelde bestemmingsplan is naar aanleiding van de ontvangen zienswijzen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan op verschillende punten gewijzigd. Daarnaast zijn er diverse ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Bovendien is naar aanleiding van het advies van de Commissie m.e.r. een aanvulling voor de plan-mer opgesteld. Het advies van de Commissie m.e.r. is ook aanleiding geweest om wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan op te nemen. Voor een overzicht van de gewijzigde punten wordt verwezen naar de zienswijzennota, de ambtshalve wijzigingen en het raadsbesluit tot vaststelling.

Het plan inzien

Het bestemmingsplan inclusief de nota zienswijzen en ambtshalve wijzingen, het besluit tot vaststelling, de milieueffectrapportage en alle bijlagen liggen met ingang van donderdag, 23 januari 2014 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis te Muntendam. Digitaal is het bestemmingsplan te raadplegen op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl, waar de interactieve verbeelding rechtstreeks te raadplegen is. Verder is het bestemmingsplan beschikbaar op www.menterwolde.nl. Hier vindt u ook een link naar de bronbestanden.

Reageren op het plan

Volgens artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening kunt u gedurende de termijn van ter inzage ligging beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit. Beroep kan worden ingesteld door:

  • iedere belanghebbende die tijdig zijn of haar zienswijze tegen het eerdere ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt;

  • iedere belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn zienswijze tegen het eerdere ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • iedere belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad van Menterwolde bij de vaststelling van het plan heeft aangebracht in het plan.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019 te 2500 EA Den Haag. Het instellen van beroep schorst de werking van het vastgestelde bestemmingsplan niet. Het bestemmingsplan treedt in werking daags na het aflopen van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Beleid en Beheer, doorkiesnummers (0598) 658881 of 654704.

Naar boven