Logo ArnhemGemeente Arnhem – BESLUIT Rijnkade, Jacob Groenewoudplantsoen e.o.

Zaaknummer: 2014-04-01925

Aanleiding

In 2011 heeft de gemeenteraad een ruimtelijke visie voor de Rijnkade vastgesteld, de “Ruimtelijke visie Rijnkade Arnhem”. Een van de speerpunten in deze ruimtelijke visie is de omgeving rond het groene talud voor het Provinciehuis in Arnhem, bij het Jacob Groenewoudplantsoen, het zgn. “Groene Balkon”. We hebben nu de gelegenheid en de financiële middelen om dit speerpunt uit te voeren en het gebied rondom het “Groene Balkon” te herinrichten. We streven ernaar om de herinrichting vóór de zeventigste Airborne-herdenking, die in september 2014 plaatsvindt, te hebben uitgevoerd.

Herinrichting

De herinrichting bestaat uit veel verschillende maatregelen die zijn gebaseerd op de uitgangspunten in de ruimtelijke visie. Die maatregelen moeten ertoe leiden dat er een unieke plek aan het water ontstaat:

  • die een schakel vormt tussen de Rijnkade en Nieuwe Kade,

  • waar de routes tussen kade, binnenstad en singel gecontinueerd worden,

  • het contact gecreëerd wordt tussen de hoge en de lage kade en

  • waar een prominente plek is weggelegd voor de herinnering aan de Slag Om Arnhem.

Verkeersmaatregelen

De herinrichting bestaat voor een deel uit verkeersmaatregelen. Voor een aantal van deze verkeersmaatregelen is een verkeersbesluit noodzakelijk. De Rijnkade en Nieuwe Kade zijn zogenoemde “verblijfsgebieden”. Het zijn wegen die met name bedoeld zijn voor verkeer met een herkomst of bestemming aan deze wegen. In verblijfsgebieden geldt een maximumsnelheid van 30 km per uur en het accent moet er vooral op de voetganger en fietser liggen. In de oost-westverbinding van de Rijnkade bevinden zich voor fietsers en voetgangers een aantal zwakke schakels. Op het gedeelte Eusebiusplein – Kadestraat zijn geen veilige voorzieningen voor fietsers en voetgangers, terwijl dit deel van de Rijnkade nog wel onderdeel uitmaakt van het hoofdfietsnetwerk van Arnhem.

De Oranjewachtstraat en Westervoortsedijk zijn in het categoriseringsplan van de gemeente Arnhem aangewezen als verkeersader - gebiedsontsluitingsweg. Dit soort wegen is bedoeld voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Gemotoriseerd verkeer in oostelijke richting heeft in de huidige situatie de keuze om ter hoogte van het Eusebiusplein óf door te rijden over de Rijnkade naar de Nieuwe Kade, óf door te rijden over de Oranjewachtstraat naar de Westervoortsedijk. Hierin brengen we verandering aan. De rijstrook voor het gemotoriseerde verkeer over de Rijnkade wordt verlegd naar de Oranjewachtstraat. Het langzame verkeer maakt gebruik van de Rijnkade en het gemotoriseerde verkeer van de 2 rijstroken op de Oranjewachtstraat. Het langzame verkeer en het gemotoriseerde verkeer worden zo van elkaar gescheiden. Hierdoor en door het verdwijnen van parkeerplaatsen, ontstaat er aan de kant van de Rijnkade ruimte voor een goede inrichting van het verblijfsgebied. Het biedt ons de gelegenheid om een hoogwaardige, comfortabele en vooral veilige fiets- en voetgangersverbinding te maken.

Omdat de verschillende maatregelen ook consequenties hebben voor de verkeerscirculatie, moet op een paar punten het eenrichtingsverkeer worden opgeheven.

Van de parkeerplaatsen die verdwijnen, werd ook gebruik gemaakt door touringcarbedrijven om passagiers te laten in- en uitstappen bij het oorlogsmonument en het bijbehorende informatiepunt. We vinden het van belang dat hiervoor in de nieuwe situatie een voorziening wordt gecreëerd.

30 km per uur

Volgens artikel 15 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (Babw) dient in een verkeersbesluit voor het plaatsen van 30 km/uur borden te worden aangegeven op welke wijze aan de in de Uitvoeringsvoorschriften Babw genoemde voorschriften ten aanzien van 30 km/uur bebording is voldaan. In het onderhavige geval is op de volgende wijze aan deze bepalingen voldaan:

  • -de betrokken wegen in hebben voornamelijk een verblijfsfunctie,

  • -de maximumsnelheid van 30 km/uur vloeit redelijkerwijs voort uit de aard en inrichting van de betrokken wegen,

  • -daar waar nodig worden snelheidsremmers aangebracht,

  • -de overgang van de 30 km/uur-zone naar de 50 km/uur-wegen wordt geregeld door middel van zoneborden en attentiemarkeringen.

Belangenafweging

De in onderstaand verkeersbesluit genoemde verkeersmaatregelen strekken tot de volgende in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 (WvW 1994) genoemde belangen:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte, overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

Gemotoriseerd verkeer in oostelijke rijrichting, kan geen gebruik meer maken van het deel van de Rijnkade tussen Eusebiusplein en Kadestraat. Dat zou in strijd met het in artikel 2 WvW genoemde belang tot het verzekeren van de vrijheid van het verkeer kunnen worden geacht. Wij beseffen dat deze verkeersmaatregel een beperking van die vrijheid oplevert, omdat het gemotoriseerde verkeer van de Oranjewachtstraat gebruik moet maken om bestemmingen in de omgeving van de Nieuwe Kade te bereiken. De eerdergenoemde belangen uit artikel 2 van de WvW als het verzekeren van de veiligheid op de weg en het voorkomen of beperken van overlast, hinder of schade wegen voor ons zwaarder. Het feit dat gemotoriseerd verkeer moet omrijden of iets verder weg moet parkeren, is naar onze mening niet onevenredig in verhouding tot het doel van de verkeersmaatregelen, die leiden tot een aanzienlijke verbetering van de verkeersveiligheid voor het langzame verkeer. Daarin hebben we meegewogen dat aan het gemotoriseerde verkeer in oostelijke richting net als in de oude situatie twee rijstroken ter beschikking blijven staan.

Zienswijzen

Belanghebbenden zijn in de gelegenheid gesteld om over het voornemen tot dit verkeersbesluit hun zienswijze kenbaar te maken. Hiervan is geen gebruik gemaakt.

Genoemde wegen zijn in beheer bij de gemeente Arnhem.

Er heeft overleg plaatsgevonden met de Korpschef Politie Nederland, Regio Oost Nederland, afdeling DROS.

Op grond van het voorgaande komen wij tot het volgende besluit.

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ARNHEM;

gelet op:

  • -artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de WvW 1994,

  • -het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990),

  • -het bepaalde in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

  • -het bepaalde in artikel 15 van de WvW 1994;

mede gelet op:

  • -het Algemeen mandaat- en volmachtbesluit gemeente Arnhem 2013,

  • -het Ondermandaatbesluit cluster Openbare Ruimte;

b e s l u i t e n:

  • 1.door het plaatsen van borden overeenkomstig model A1 (zone) van bijlage 1 van het RVV 1990 in de Kadestraat en op de (hoge) Rijnkade tussen Eusebiusplein en Ooststraat een maximumsnelheid van 30 km per uur in te voeren.

  • 2.door het plaatsen van borden overeenkomstig model G11 van bijlage 1 van het RVV 1990 het gedeelte van de Rijnkade tussen Eusebiusplein en Kadestraat aan te wijzen tot verplicht fietspad.

  • 3.te verwijderen de borden C2 en C3 (eenrichtingsweg) van bijlage 1 van het RVV 1990 geldende voor het gedeelte van de Rijnkade tussen Ooststraat en Kadestraat.

  • 4.door het plaatsen van het bord E8d van bijlage 1 van het RVV 1990 aan de noordzijde van het gedeelte van de Rijnkade tussen Ooststraat en Kadestraat een parkeergelegenheid bestemd voor bussen aan te wijzen.

  • 5.dit besluit op de gebruikelijke wijze bekend te maken.

Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem,

namens het college,

J.van der Kaa

Hoofd van de afdeling Vergunningen en Toezicht

Indien u het met deze beslissing niet eens bent, kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de dag waarop deze beslissing is verzonden c.q. bekendgemaakt bij het college van burgemeester en wethouders van Arnhem (Postbus 9200, 6800 HA Arnhem) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen, onder vermelding van datum en zaaknummer van het besluit.

Tevens kan, nadat bezwaar is gemaakt, op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht een verzoek om voorlopige voorziening (in tweevoud) worden gedaan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (Rechtbank Gelderland, Afdeling bestuursrecht, Walburgstraat 2-4, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem).

Naar boven