Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 21 mei 2014, nr. 14087404, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bestrijding van wortelvlieg in de teelt van wortelen en knolselderij (Tijdelijke vrijstelling Coragen ter bestrijding van wortelvlieg in de teelt van wortelen en knolselderij 2014)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

Besluit:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Coragen (13555 N) ter bestrijding van wortelvlieg in de teelt van wortelen en knolselderij.

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt met ingang van 29 augustus 2014.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling Coragen ter bestrijding van wortelvlieg in de teelt van wortelen en knolselderij 2014.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen Directeur-Generaal Agro

Bezwaar

Als u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u binnen zes weken na dagtekening van dit besluit digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen.

Een digitaal bezwaarschrift kunt u indienen via ‘mijn.rvo.nl’. Om in te loggen heeft u uw gebruikerscode en wachtwoord nodig, voor de ondertekening een TAN-code. Bij een digitaal bezwaarschrift stuurt u een kopie van dit besluit mee als pdf-bestand of u stuurt een kopie per post na.

Als u schriftelijk bezwaar wilt maken, stuurt u het ondertekende bezwaarschrift naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, afdeling Juridische Zaken, postbus 40219, 8004 DE Zwolle. Bij een schriftelijk bezwaar stuurt u een kopie van dit besluit mee met uw bezwaarschrift.

Op mijn.rvo.nl/bezwaar vindt u meer belangrijke informatie over het digitaal en schriftelijk indienen van een bezwaarschrift.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over uw bezwaarschrift, kijk dan op onze website: mijn.rvo.nl. Of bel ons: 088 042 42 42 (lokaal tarief).

BIJLAGE WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT CORAGEN (13555N)

Toegestaan is uitsluitend het gebruik als insectenbestrijdingsmiddel door middel van een gewasbehandeling in:

  • a. de teelt van wortelen, mits niet vaker toegepast dan 2 keer per jaar

  • b. de teelt van knolselderij, mits niet vaker toegepast dan 2 keer per jaar

    • Om het grondwater te beschermen mag dit product niet worden gebruikt in grondwaterbeschermingsgebieden.

    • Gevaarlijk voor bijen en andere bestuivende insecten. Gebruik dit product niet wanneer bloeiende onkruiden aanwezig zijn. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

    • Om in het water levende organismen, bijen en andere bestuivende insecten te beschermen is de toepassing van het middel in de teelt van wortelen en knolselderij uitsluitend toegestaan indien gebruik wordt gemaakt van minimaal 75% driftreducerende spuitdoppen.

Veiligheidstermijnen:

De termijn tussen de laatste toepassing en de oogst mag niet korter zijn dan 21 dagen voor wortelen en knolselderij;

Dit middel is uitsluitend bestemd voor professioneel gebruik.

Gebruiksaanwijzing

Algemeen

Coragen is een insecticide voor de bestrijding van larven van Lepidoptera (motten en vlinders) en Coleoptera (kevers) soorten. Werking vindt vooral plaats door opname van het middel door middel van vraat en contact. Verlamming vindt plaats binnen enkele uren na blootstelling en zorgt voor het stoppen van beweging en vraat. Na 2-4 dagen zijn de insecten dood.

In het kader van resistentiemanagement wordt aanbevolen om Coragen af te wisselen met middelen uit een andere chemische groep.

Toepassingen

Wortelen en knolselderij ter bestrijding van de wortelvlieg (Psila rosae).

De toepassing dient plaats te vinden zodra voor wortelvlieg een bestrijdingsadvies wordt afgegeven of na verschijning van de eerste vliegen.

Bij een zware aantasting kan de toepassing worden herhaald na minimaal 14 dagen. Het middel mag maximaal 2 keer per seizoen worden toegepast.

Dosering: 175 ml middel per ha

Resistentie management

Wanneer insecticiden met dezelfde werkingswijze herhaaldelijk toegepast worden, gedurende verschillende jaren, om dezelfde soorten insecten te bestrijden, in hetzelfde veld, kunnen bepaalde resistente biotypes, die van nature aanwezig zijn in een populatie, overleven en dominant worden in deze percelen. Een insect wordt als resistent of minder gevoelig aangemerkt als deze niet afdoende wordt bestreden bij de aanbevolen dosering en toepassingsmoment, onder normale weersomstandigheden.

Om te vermijden dat resistentieontwikkeling optreedt, is het belangrijk dat de teler:

  • in hetzelfde gewas, in hetzelfde teeltjaar de toepassing van Coragen afwisselt met producten (of mengingen van producten) van een verschillende chemische groep, met een andere werkingswijze dan chlorantraniliprole.

  • de ontwikkeling van de insect populaties volgt en Coragen toepast indien de economische schadedrempels worden behaald. Meer dan één toepassing kan noodzakelijk zijn om de populatie voldoende te onderdrukken.

  • de gebruiksaanwijzing, zoals deze op het etiket staat vermeld, met betrekking tot de dosering, het spuitinterval en het optimale toepassingsmoment opvolgt.

TOELICHTING VOOR DE STAATSCOURANT

Algemeen

Artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een gevaar dat op geen enkele andere redelijke manier te beheersen is.

Met dit besluit wordt tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Coragen, ter bestrijding van wortelvlieg (Psila rosae).

in de teelt van knolselderij en wortelen.

Op 25 april 2013 (Staatscourant van 29 april 2013, nr. 11508) is eerder vrijstelling verleend voor het gebruik van Coragen ter bestrijding van wortelvlieg in de teelt van wortelen en knolselderij.

Gevaar voor de teelt

Schade in de teelt van knolselderij:

Larven van de wortelvlieg vreten de wortels van de selderijplant weg. Planten blijven hierdoor achter in groei of sterven af, met opbrengstderving tot gevolg. In een later stadium vreten larven gangen in de knol, wat leidt tot afkeuring en declassering door kwaliteitsverlies. Deze schade treedt elk jaar op.

Indien bij knolselderij de schade oppervlakkig blijft, is deze partij nog slechts geschikt voor verwerking in de industrie (na wegschilling van de aantasting). Met het wegvallen van het middel op basis van dimethoaat wordt de inkomstenderving bij de teelt van knolselderij geschat op 10–25 procent.

Schade in de teelt van wortelen:

Larven van de wortelvlieg vreten gangen in de peen, wat leidt tot afkeuring en declassering. Schade treedt elk jaar op.

Wanneer meer dan 3–5 procent (afhankelijk van de vraag in de markt) van de partij wortelen is aangetast, wordt de partij afgekeurd. Met het wegvallen van dimethoaat wordt de inkomstenderving in bospeen geschat op 10–25 procent en voor waspeen of winterpeen op 5–15 procent.

Een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde teelt van wortelen en knolselderij wordt bedreigd door onvoldoende bestrijding van wortelvlieg indien het gebruik van een effectief gewasbeschermingsmiddel niet is toegestaan.

Alternatieven

De beschikbare preventieve en teelttechnische maatregelen worden algemeen toegepast maar zijn onvoldoende effectief om het wortelvlieg probleem op te lossen. Niet-chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn niet beschikbaar. Het beschikbare pakket aan maatregelen en middelen is ontoereikend voor een effectieve bestrijding van wortelvlieg in de teelt van wortelen en knolselderij.

Bijzondere omstandigheden

In 2010 en 2011 had een middel op basis van dimethoaat een toelating als dringend vereist gewasbeschermingsmiddel (DVG) en in 2012 een vrijstelling op basis van artikel 38 Wgb voor de bestrijding van wantsen in de teelt van wortel en knolselderij. Door nevenwerking van dit middel op wortelvlieg werd wortelvlieg afdoende bestreden. In december 2012 is een ander middel toegelaten voor de bestrijding van wantsen in knolselderij, echter zonder nevenwerking op wortelvlieg. Met deze toelating is een vrijstelling voor de bestrijding van wantsen niet meer nodig en leidt het niet kunnen bestrijden van wortelvlieg tot een noodsituatie.

Een reguliere toelatingsaanvraag voor Coragen ter bestrijding van wortelvlieg in de teelt van knolselderij en wortelen is thans in behandeling bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Ter overbrugging van een periode zonder toegelaten gebruik is een kortstondig noodverband gerechtvaardigd.

Advies College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Het Ctgb adviseert een vrijstelling op basis van artikel 38 Wgb voor het gewasbeschermingsmiddel Coragen in de teelt van knolselderij en wortelen te verlenen onder vermelding van de volgende risicoreducerende maatregelen:

  • Om het grondwater te beschermen mag dit product niet worden gebruikt in grondwaterbeschermingsgebieden.

  • Gevaarlijk voor bijen en andere bestuivende insecten. Gebruik dit product niet wanneer bloeiende onkruiden aanwezig zijn. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

  • Om in het water levende organismen en bijen en andere bestuivende insecten te beschermen is de toepassing van het middel in de teelt van wortelen en knolselderij uitsluitend toegestaan indien gebruik wordt gemaakt van minimaal 75% driftreducerende spuitdoppen.

Deze voorschriften zijn in het Wettelijk Gebruiksvoorschrift, als bijlage opgenomen bij deze vrijstelling, opgenomen.

De overwegingen

Een vrijstelling is gewenst, omdat aantasting door larven van de wortelvlieg een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde teelt van wortelen en knolselderij bedreigt. De schade door deze larven is op geen enkele andere redelijke wijze te beheersen.

In overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, heb ik besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Coragen, ter bestrijding van wortelvlieg in de teelt van knolselderij en wortelen.

Deze vrijstelling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant en vervalt met ingang van 29 augustus 2014.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen Directeur-Generaal Agro

Naar boven