Kennisgeving structuurvisie schaliegas, Ministerie van Economische Zaken

Voornemen tot het opstellen van de structuurvisie schaliegas en inspraak op opzet van het milieueffectrapport

Waarom dit voornemen?

Het kabinet kiest voor een optimale energiemix in Nederland. Daarom kijkt het ook naar schaliegas als nieuwe energiebron. Er zijn mogelijke risico’s van schaliegaswinning voor mens en milieu. Daarom komt er een goede, evenwichtige visie op de winning van schaliegas in Nederland.

De minister van Economische Zaken ontwikkelt, samen met de minister van Infrastructuur en Milieu, een structuurvisie schaliegas welke begin 2015 klaar is. De ministers nemen een besluit op basis van zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek, inspraak van betrokkenen en overleg met belanghebbenden. Tot die tijd worden bestaande vergunningen aangehouden en nieuwe verzoeken niet in behandeling genomen.

De structuurvisie zal aangeven of en zo ja waar in Nederland mogelijk schaliegas gewonnen kan worden met zo min mogelijk overlast voor mens, milieu en natuur. Ook wordt beschreven op welke manier schaliegas mogelijk een rol kan spelen in de overgang naar een meer duurzame energievoorziening.

Voordat de structuurvisie schaliegas kan worden geschreven, moet er eerst onderzoek worden gedaan naar de risico’s en gevolgen van schaliegaswinning. Dit gebeurt door een zogeheten milieueffect-rapport (plan-MER) op te stellen.

Hoe de overheid dit onderzoek wil uitvoeren, staat in de concept-notitie reikwijdte en detailniveau. Iedereen kan deze conceptnotitie nu lezen en er zijn of haar commentaar op geven.

Dat kan van donderdag 29 mei tot en met woensdag 9 juli 2014.

Milieueffectrapportage en besluitvorming

De eerste stap op weg naar de structuurvisie is een onderzoek naar de milieueffecten: een zogenaamde milieueffectrapportage (plan-MER). Een plan-MER brengt de milieugevolgen van schaliegaswinning in kaart. Hierbij wordt uitgegaan van de gebieden waarvan TNO aangeeft dat er mogelijk schaliegas in de grond zit. In de plan-MER worden geen gebieden aangewezen waarin eventuele opsporing en winning van schaliegas mogelijk zijn. De keuze voor gebieden wordt gemaakt in de structuurvisie.

Passende beoordeling

Ten behoeve van het project wordt een passende beoordeling gemaakt, om te beoordelen welke gevolgen het project heeft voor Natura 2000-gebieden.

Hoe kunt u bijdragen aan een goede afweging?

Om het onderzoek naar milieueffecten zo zorgvuldig mogelijk op te stellen, kunt u meedenken over de opzet en uitvoering van het onderzoek. U kunt bijvoorbeeld reageren op de volgende vragen:

  • Zijn er milieuthema’s die volgens u ontbreken in het onderzoek naar de milieueffecten?

  • Kunt u zich vinden in de criteria op grond waarvan bepaalde gebieden al dan niet worden uitgesloten van het milieuonderzoek?

  • Is er sprake van onjuistheden of worden zaken over het hoofd gezien in de conceptnotitie reikwijdte en detailniveau?

  • Kunt u aangeven welke aspecten voor u belangrijk zijn bij eventuele opsporing en winning van schaliegas?

Waar kunt u de stukken inzien?

De conceptnotitie reikwijdte en detailniveau voor de plan-MER kunt u van donderdag 29 mei tot en met woensdag 9 juli 2014 (digitaal) inzien op www.bureau-energieprojecten.nl en tijdens reguliere openings-tijden (op papier) bij het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag, T (070) 379 89 11.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

Tot en met woensdag 9 juli 2014 kunt u digitaal, mondeling of schriftelijk uw reactie geven op de conceptnotitie reikwijdte en detailniveau.

Digitaal:

Via een online-formulier op www.bureau-energieprojecten.nl.

Schriftelijk:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt conceptnotitie structuurvisie schaliegas

Postbus 23

2290 AA Wateringen

Mondeling:

Via het Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt er daarna?

Tussen 29 mei en 9 juli 2014 wordt tevens advies aan de wettelijke adviseurs gevraagd (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Inspectie voor de Leefomgeving en de directeur Regionale Zaken van het ministerie van Economische Zaken) en de betrokken bestuursorganen (de relevante provincies, gemeenten en waterschappen en de relevante overheden in Duitsland en België). Ook geeft de Commissie m.e.r. haar advies over de reikwijdte en het detailniveau van de plan-MER.

Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van de definitieve ‘notitie reikwijdte en detailniveau’.

Op deze definitieve notitie zijn geen zienswijzen meer mogelijk.

Als de plan-MER is afgerond, wordt de ontwerp-structuurvisie schaliegas opgesteld. De ontwerp-structuurvisie wordt begin 2015 samen met de plan-MER ter inzage gelegd, u krijgt dan weer de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen.

Nadere informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/schaliegas. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met het Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven