Wijzigingsbesluit houdende wijziging van de nadere regel ‘Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ’ (NR/CU-535) in verband met een wijziging van de wijze waarop een gebudgetteerde zorgaanbieder informatie dient te verstrekken in het kader van deze nadere regel per 1 juni 2014

Vastgesteld op 6 mei 2014

Wijzigingsbesluit WB/NR/CU-535

De Nederlandse Zorgautoriteit,

Gelet op artikel 62 en 68 van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg);

Besluit

ARTIKEL I

De nadere regel ‘Informatieverstrekking gebudgetteerde zorgaanbieders van gespecialiseerde GGZ’, kenmerk NR/CU-535, wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 4.1 komt als volgt te luiden:

Artikel 4.1

Gebudgetteerde zorgaanbieders verstrekken vóór, doch uiterlijk 1 juni 2014 een opgave van de realisatie van de doorloop DBC’s 2012. Daarvoor dient gebruik te worden gemaakt van het formulier ‘Nacalculatie doorloop DBC’s GGZ Zvw 2012’. Er wordt aan de aanleververplichting voldaan, indien deze tenminste de volgende onderdelen bevat, respectievelijk aan de volgende eisen voldoet:

  • een ondertekeningsdocument met handtekening dat beschikbaar wordt gesteld via de applicatie;

  • de datumtijdstempel (voorheen controlegetal) op het ondertekeningsdocument moet overeenkomen met de ingediende aanvraag;

  • de bijbehorende controleverklaring op de realisatie van de doorloop DBC’s (zie artikel 5).

Voor het formulier ‘Nacalculatie doorloop DBC’s GGZ Zvw 2012’ geldt dat de representerende zorgverzekeraar, die over het jaar 2012 de 1e representerende zorgverzekeraar was voor een zorgaanbieder, enkel medeondertekent voor een eventuele aanpassing van de rekenfactor doorloop DBC’s 2012 zoals bedoeld in artikel 4.3 en 4.4 van de beleidsregel ‘Nacalculatie doorloop DBC’s 2012 en nacalculatie DBC’s 2013’. Voor wat betreft de opgave van de realisatie van de doorloop DBC’s 2012 geeft de accountant een controleverklaring af op juistheid van de verstrekte gegevens en inlichtingen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op 1 juni 2014.

Van dit besluit wordt mededeling in de Staatscourant gedaan. Indien de Staatscourant waarin de mededeling als bedoeld in artikel 20, tweede lid, onderdeel a, van de Wmg wordt geplaatst, wordt uitgegeven na datum inwerkingtreding, treedt dit besluit in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin de mededeling wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juni 2014.

Nederlandse Zorgautoriteit, T.W. Langejan, voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

Artikelsgewijs

Artikel 4.1

Op grond van de nadere regel (NR/CU-535) dienen gebudgetteerde zorgaanbieders vóór, doch uiterlijk 1 juni 2014, een opgave van de realisatie van de doorloop DBC's 2012 in te dienen. Hiervoor dient gebruik te worden gemaakt van het formulier 'Nacalculatie doorloop DBC's GGZ Zvw 2012'. In de nadere regel is bepaald dat het formulier beschikbaar is gesteld in een Excel format. Echter, het formulier is begin 2014 via een nieuwe web applicatie (Mendix) beschikbaar gesteld, en derhalve niet meer in Excel. Er is dus sprake van een wijziging van de wijze waarop een gebudgetteerde zorgaanbieder informatie dient te verstrekken in het kader van deze nadere regel. De voorwaarden voor een complete indiening sluiten niet meer aan bij de huidige situatie. Met dit wijzigingsbesluit worden deze voorwaarden aangepast aan de huidige situatie.

Nederlandse Zorgautoriteit, T.W. Langejan, voorzitter Raad van Bestuur

Naar boven