Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 14 mei 2014, kenmerk 358735-119498-PG, houdende tijdelijke wijziging van de Vergoedingsregeling bestuur ZorgOnderzoek Nederland in verband met een aanpassing van de vergoeding van de voorzitter

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 14, tweede lid, van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1 van de Vergoedingenregeling bestuur ZorgOnderzoek Nederland wordt ‘0,2’ vervangen door: 0,4.

ARTIKEL II

Met ingang van 1 september 2015 wordt in artikel 1 van de Vergoedingenregeling bestuur ZorgOnderzoek Nederland ‘0,4’ vervangen door: 0,2.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

ZonMw heeft op 17 maart 2014 het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geïnformeerd over het feit dat de hoogte van de deeltijdsfactor in de aanstelling van haar bestuursvoorzitter ontoereikend blijkt.

ZonMw geeft aan dat het beroep dat wordt gedaan op haar bestuursvoorzitter structureel de overeengekomen vergoeding overstijgt. Daaraan liggen verschillende redenen ten grondslag:

De benoeming van de huidige bestuursvoorzitter van ZonMw vond plaats per september 2007. Vanaf 2011/2012 neemt het beroep dat wordt gedaan op haar bestuursvoorzitter toe. Externe representatie van ZonMw wordt in het kader van samenwerking met derden – nationaal en internationaal – steeds vaker gevraagd.

De huidige vice-voorzitter van ZonMw heeft bij zijn benoeming in 2009 aangegeven dat een verwachte inzet van gemiddeld 8 uur per week niet compatibel was met zijn ander functie en stelde voor uit te gaan van een inzetbaarheid die overeenkomt met een percentage van 0.1. De vergoeding van de vice-voorzitter is hierop aangepast. De afwentelmogelijkheden van de voorzitter naar de vice-voorzitter, die in het verleden wel bestond, zijn hierdoor afgenomen.

De gevraagde uitbreiding van het aanstellingspercentage van de bestuursvoorzitter van ZonMw gaat als tijdelijke maatregel met terugwerkende kracht in per 1 januari 2014 en vervalt met ingang van 1 september 2015. In het kader van de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter van ZonMw, per 1 september 2015, zal opnieuw bezien worden of de deeltijdfactor van 0,2 toereikend is.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

Naar boven