Logo Beuningen
M.E.R.-beoordelingsnotitie Wet milieubeheer Kooistraat 6, Beuningen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen maken, overeenkomstig bijlage D (onder D14, onder 7 en 8) van het Besluit van 7 mei 1999 (Staatsblad 224), houdende wijziging van Besluit milieu effect rapportage 1994, het volgende bekend.

Op 9 oktober 2013, aangevuld 9 december 2013 en 18 maart 2014 is een aanmeldingsnotitie voor een m.e.r. beoordelingsplichtige veehouderij bij het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen ingediend. Hierin heeft melkveebedrijf Lam-Van Oosterom V.O.F. het voornemen kenbaar gemaakt om een bestaande rundveehouderij uit te breiden. Volgens de vigerende milieuvergunning uit 2012 mogen in deze inrichting 238 melk- en kalfskoeien, 180 stuks jongvee en 1 fokstier worden gehouden.

De geplande uitbreiding bestaat onder meer uit de bouw van een nieuwe stal voor 450 melkkoeien en uitbreiding van een bestaande stal voor het houden van 200 stuks jongvee, onder handhaving van de bestaande aantallen dieren in de inrichting.

Besluit burgemeester en wethouders

De hoofdvraag in het kader van de beoordelingsplicht is of voor de voorgestane activiteit van de initiatiefnemer een m.e.r. moet worden opgesteld. Dit kan aan de orde zijn als er zich in relatie tot de activiteit bijzondere omstandigheden zijn die een m.e.r.‑procedure noodzakelijk maken.

Voor de beantwoording van deze vraag zijn de volgende omstandigheden beoordeeld:

  • Kenmerk van de activiteit

  • Plaats van de activiteit

  • Kenmerken van het potentiële effect.

De activiteit betreft het uitbreiden van een rundveehouderij. Voor de beoordeling van de milieueffecten ten gevolgen van deze activiteit is in het kader van de milieuwetgeving een aanvraag om vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) noodzakelijk. Naast de beoordeling van de milieugevolgen (hoofdstuk 4) zijn de omstandigheden van de activiteit in relatie tot de locatie beoordeeld (hoofdstuk 2 en 3). Burgemeester en Wethouders hebben d.d. 14 mei 2014 besloten dat de gewenste uitbreiding niet leidt tot effecten die nader moeten worden beschreven in een Milieueffectrapport.

Inzage

Het besluit ligt vanaf 22 mei 2014 tot en met 3 juli 2014 voor eenieder ter inzage en zijn raadpleegbaar gemaakt en beschikbaar gesteld op de volgende wijze:

  • 1. Inzage elke werkdag op afspraak (tel. 14 024) op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het gemeentehuis.

  • 2. Via de website www.beuningen.nl (Ga naar bekendmakingen).

Het besluit betreft een procedure ter voorbereiding van het besluit op de aanvraag om een milieuvergunning. Conform artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht is tegen deze beslissing geen bezwaar of beroep mogelijk, tenzij deze beslissing de belanghebbende, los van het voor te bereiden besluit, rechtstreeks in zijn belang treft.

Naar boven