Logo Assen
Reconstructiebesluit Blauwe As 2e fase en besluit hogere waarde Het Kanaal, Assen

Burgemeester en wethouders van Assen maken de volgende besluiten bekend:

  • een wegreconstructie in het kader van de Wet geluidhinder voor de reconstructie van de kruisingen van Het Kanaal met de Industrieweg, de Jan Fabriciusstraat, de Groningerstraat en de Nobellaan

  • nieuwe hogere waarden Wet geluidhinder voor de woningen Het Kanaal 219, 221, 223 en 225.

Ontwerpbesluiten

De ontwerpbesluiten en de daarop betrekking hebbende stukken hebben zes weken ter inzage gelegen; van 7 maart tot en met 17 april 2014. Tegen de ontwerpbesluiten zijn geen zienswijzen ingediend.

Stukken inzien

Deze stukken liggen met ingang van 15 mei 2014, gedurende zes weken, ter inzage bij de balie Bouwen, Wonen & Ondernemen in het Stadhuis.

Inhoud

Met de Blauwe As 2e fase wordt Het Kanaal bevaarbaar gemaakt om daarmee als katalysator te dienen voor opwaarderig van de openbare ruimte en gebiedsontwikkelingen langs Het Kanaal. Naast het bevaarbaar maken van Het Kanaal worden ook de beide zijden van Het Kanaal opnieuw ingericht. In het kader van deze reconstructie moeten drie verkeersaders worden voorzien van bruggen. Hierbij gaat het om de kruisingen van Het Kanaal met de Industrieweg, de Groningerstraat en de Nobellaan.

Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat er sprake is van een wegreconstructie in de zin van de Wet geluidhinder. Daarnaast wordt op een aantal geluidgevoelige objecten de voorkeursgrenswaarde overschreden. De hogere grenswaarde die wordt verzocht bedraagt:

  • 55 dB voor de woningen Het Kanaal 219 en 221;

  • 54 dB voor de woningen Het Kanaal 223 en 225.

Aangezien het niet doelmatig is om voor de woningen aan de bron dan wel in de overdrachtssfeer maatregelen te treffen, waardoor de voorkeursgrenswaarde kan worden gehaald, zal het college van burgemeester en wethouders de grenswaarde vanwege wegverkeerslawaai vaststellen op bovengenoemde waarde.

Crisis- en herstelwet en de coördinatieregeling

De besluiten zijn ter uitvoering van de FlorijnAs. De FlorijnAs is aangemerkt als een lokaal project met nationale betekenis (artikel 2.18 en verder van de Crisis herstelwet). De Blauwe As 2e fase is een deelproject van de Florijnas. Hiervoor is onder de Crisis- en Herstelwet een structuurvisie vastgesteld op 27 oktober 2011. Ten aanzien van alle te nemen besluiten die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van de projecten binnen de FlorijnAs geldt de gemeentelijke coördinatieregeling (paragraaf 3.6.1. van de Wet ruimtelijke ordening).

Mogelijkheden instellen beroep

De dag na aanvang van de bovengenoemde termijn van terinzagelegging, kan beroep worden ingesteld door degenen die tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt alsmede door belanghebbenden die aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest zienswijzen kenbaar te maken. Het beroep moet schriftelijk worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is op de besluiten van toepassing. Dit betekent onder meer dat de beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en kunnen na de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Het besluit tot vaststelling treedt in werking op de dag na de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven