Logo Noord-Brabant
Provinciaal Inpassingsplan Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69, Noord-Brabant

( NL.IMRO.9930.ipN69-on01 )

Op 13 mei heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het ontwerp Provinciaal Inpassingsplan (PIP) samen met het project-MER vastgesteld en vrijgegeven voor tervisielegging. De provincie heeft eind oktober 2013 ingestemd met het voorkeursalternatief dat de regio heeft voorgedragen voor de ligging van de verbindingsweg tussen de bestaande N69 (Luikerweg) en de A67 tot aan de Locht in Veldhoven. Dit tracé is verder uitgewerkt en beschreven in een PIP. Het heeft als doel bij te dragen aan de leefbaarheid en bereikbaarheid in de regio door een einde te maken aan de grote hoeveelheid (vracht)verkeer door Valkenswaard en Waalre en het sluipverkeer in de dorpen in de regio. Voor het PIP is een milieueffectrapportage (MER) inclusief passende beoordeling opgesteld om de milieueffecten van de aanleg van de nieuwe verbinding inzichtelijk te maken en te betrekken bij de besluitvorming. In het kader van de m.e.r.-procedure wordt de Commissie voor de m.e.r. om advies gevraagd. De Commissie voor de m.e.r. is een bij wet ingestelde onafhankelijke adviseur bij m.e.r.-procedures.

Waarom een PIP?

De aanleg van een nieuwe verbindingsweg N69 past niet binnen de geldende bestemmingsplannen. Gezien het gemeentegrensoverschrijdende karakter van de provinciale weg en het provinciaal belang om de regionale bereikbaarheid te verbeteren is, in samenspraak met de betrokken overheden en volgens de Provinciale Structuurvisie ruimtelijke ordening, ervoor gekozen een PIP op te stellen. Dit inpassingsplan is een provinciaal bestemmingsplan waarin het voorkeursalternatief voor de nieuwe verbinding in detail is uitgewerkt.

Waar kunt u het PIP inzien?

Gedurende de zienswijzeperiode van maandag 19 mei tot en met maandag 30 juni 2014 ligt het PIP samen met het project MER en de passende beoordeling tijdens de kantoortijden voor iedereen ter inzage op de volgende locaties:

  • het Brabantloket van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch (elke werkdag geopend van 9-17 uur);

  • de gemeentekantoren van Eindhoven, Veldhoven, Eersel, Waalre, Valkenswaard, Bergeijk en Lommel (B).

Verder zijn het PIP en overige informatie beschikbaar op www.brabant.nl/n69 , www.brabant.nl/n69zienswijze en via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Hoe kunt u uw reactie geven?

Gedurende de termijn van tervisielegging kan een ieder een zienswijze indienen op het PIP, het MER en de passende beoordeling. Zienswijzen op het MER kunnen alleen betrekking hebben op het niet voldoen aan de richtlijnen, dan wel op onjuistheden in het rapport. Wij ontvangen bij voorkeur zienswijzen digitaal via www.brabant.nl/n69zienswijze . U kunt uw reactie ook indienen door deze te richten aan Provincie Noord-Brabant, Gedeputeerde Staten, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch onder vermelding van: ontwerp Provinciaal Inpassingsplan Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69.

Indieners van een zienswijze verzoeken wij om duidelijk aan te geven over welk hoofdstuk, welke paragraaf, legendaeenheid of bijlage de zienswijze gaat. Gelieve slechts op één wijze te reageren; enkel schriftelijk óf digitaal is voldoende. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een ieder terecht op één van onderstaande informatiebijeenkomsten.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Alle zienswijzen worden samengevat in een Nota van Zienswijzen en voorzien van een reactie. Naar aanleiding hiervan wordt beoordeeld of het plan op onderdelen moet worden aangepast. Alle ingezonden zienswijzen gaan samen met de Nota van Zienswijzen, het advies van de Commissie voor de m.e.r. en andere wettelijke adviseurs en de reactie van Gedeputeerde Staten naar Provinciale Staten. Nadat zij het PIP hebben vastgesteld, is het nog mogelijk om beroep in te stellen op het PIP bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voordat het plan onherroepelijk wordt.

Informatiebijeenkomsten

U bent van harte welkom op de informatiebijeenkomsten over het PIP Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69 en het project-MER. Deze vinden plaats op:

Woensdag 11 juni De Ploeg – Bergeijk

Maandag 16 juni De Hofnar – Valkenswaard

Deze informatiebijeenkomsten zijn van 16.00-21.00 uur en hebben het karakter van een ‘inloopbijeenkomst’. Ieder heel uur start met een korte plenaire toelichting op de procedure. Vervolgens is er individueel ruimschoots gelegenheid voor het stellen van inhoudelijke vragen naar aanleiding van de ter inzage gelegde documenten.

Crisis- en herstelwet

Op 31 maart 2010 is de Crisis- en herstelwet (CHW) in werking getreden. Deze wet is gericht op de versnelling van projecten in het ruimtelijke domein, om de economische crisis en haar gevolgen te bestrijden en een goed en duurzaam herstel van de economische structuur van Nederland te bevorderen. De wet voorziet in een aangepast procesrecht. De crisis- en herstelwet is van toepassing op het besluit tot vaststelling van het PIP Nieuwe Verbinding Grenscorridor N69 (artikel 1.1). Het aangepaste procesrecht houdt – kort weergegeven – het volgende in:

  • in bepaalde gevallen kan een besluit door de bestuursrechter in stand worden gelaten ondanks schending van een rechtsregel of -beginsel (artikel 1.5);

  • beroepen en hoger beroepen worden versneld behandeld en de bestuursrechter doet binnen zesentwintig weken na afloop van de beroepstermijn uitspraak (artikel 1.6);

  • het buiten de beroepstermijn aanvoeren van beroepsgronden is niet toegestaan (artikel 1.6a);

  • een besluit wordt niet vernietigd vanwege schending van een rechtsregel of -beginsel indien die regel of dat beginsel kennelijk niet strekt tot bescherming van de belangen van degene die daarop een beroep heeft gedaan (artikel 1.9).

Inlichtingen

Voor verdere informatie over het PIP kunt u contact opnemen met provincie Noord-Brabant, (073) 681 28 12.

’s-Hertogenbosch, mei 2014

Naar boven