Openbare kennisgeving van het ontwerp-luchthavenbesluit en het Milieueffectrapport militaire luchthaven Volkel, Ministerie van Defensie

De minister van Defensie maakt bekend dat het ontwerp-luchthavenbesluit en het Milieueffectrapport militaire luchthaven Volkel ter inzage liggen en nodigt het publiek uit hun mening te geven.

Inleiding

De minister van Defensie is, mede namens de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (IenM), voornemens voor de militaire luchthaven Volkel een luchthavenbesluit op grond van de Wet luchtvaart vast te laten stellen. Het luchthavenbesluit legt het gebruik van de luchthaven door militaire vliegtuigen en burgervliegtuigen en de invloed (het effect) hiervan op de omgeving vast. Als voorbereiding op het opstellen van het luchthavenbesluit is een Milieueffectrapport (MER) opgesteld. Een ieder krijgt de gelegenheid een zienswijze in te dienen met betrekking tot het ontwerp-luchthavenbesluit en het MER. Daarvoor worden beide documenten ter inzage gelegd.

Ontwerp-luchthavenbesluit Volkel

In het luchthavenbesluit worden het terrein van de luchthaven (het luchthavengebied) en het gebied buiten de luchthaven waar beperkingen gelden voor de omgeving (het beperkingengebied) vastgelegd. Het beperkingengebied is opgebouwd uit de geluidszone als weergave van de geluidsbelasting van het gezamenlijke luchtverkeer (waarbinnen regels gelden voor het bouwen van woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen), de obstakelbeheergebieden (waar maximaal toelaatbare hoogtes gelden voor objecten) en het vogelbeheersgebied (waarbinnen regels gelden voor een bestemming die of een gebruik dat vogels aantrekt). Ook legt het luchthavenbesluit de openstellingstijden en een maximum aantal recreatieve vliegbewegingen per jaar vast. Het militaire luchtverkeer is gebaseerd op de militaire functies van Volkel.

Milieueffectrapport militaire luchthaven Volkel

In het MER zijn de milieueffecten van het luchtverkeer beschreven. De milieueffecten zijn vergeleken voor drie situaties. De volgende milieueffecten zijn beschreven: geluidsbelasting, externe veiligheid en luchtkwaliteit. Voorts is aandacht besteed aan bodem, grondwater, ecologie en verkeer.

Waar kunt u het ontwerp-luchthavenbesluit en het Milieueffectrapport inzien?

Het ontwerp-luchthavenbesluit en het MER zijn van 7 mei 2014 tot en met 17 juni 2014 in te zien bij het ministerie van Defensie, Plein 4, 2511 CR Den Haag, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, locatie Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag (bij Madurodam), bij de provinciehuizen in Den Bosch en Maastricht en bij de gemeentehuizen van de gemeenten Boekel, Cuijk, Gennep, Grave, Landerd, Mill en Sint-Hubert, Mook en Middelaar, Sint Anthonis, Sint Oedenrode, Uden en Veghel. Houdt u bij een bezoek rekening met de openstellingstijden. Ook zijn beide documenten te raadplegen via de website www.centrumpp.nl – Projecten – Actuele zienswijzeprocedures – Ontwerp-luchthavenbesluit Volkel.

Voor nadere toelichting en informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heren A.N. Lefferts en A.W.C. van den Biggelaar van het ministerie van Defensie, telefoon 070 318 7714 en 070318 6951.

Informatiebijeenkomst

Er wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd waar nadere toelichting en informatie wordt verstrekt over het ontwerp-luchthavenbesluit en het MER en waar eventuele vragen kunnen worden beantwoord.

De informatiebijeenkomst vindt plaats op woensdag 14 mei 2014 van 19.00 tot 22.00 uur in Van der Valk Hotel Uden-Veghel, Rondweg 2, 5406 NK Uden.

Hoe kunt u uw mening geven?

Eenieder kan tot en met 17 juni 2014 zijn mening geven over het ontwerp-luchthavenbesluit en het MER door het indienen van een zogenoemde zienswijze. Dit kan digitaal met het zienswijzeformulier dat staat op de website www.centrumpp.nl – Projecten – Actuele zienswijzeprocedures – Ontwerp-luchthavenbesluit Volkel. U kunt uw zienswijze ook per post indienen. Schrijft u dan naar Directie Participatie, o.v.v. Ontwerp-luchthavenbesluit Volkel, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. U kunt uw zienswijze ook mondeling indienen. Dat kan telefonisch via een van de bovengenoemde telefoonnummers. Voor de procedure totstandkoming van het luchthavenbesluit is Afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard.

Wat gebeurt er met uw mening?

De ingediende zienswijzen worden, samen met de reactie van de Commissie voor de milieueffectrapportage, betrokken bij de vaststelling van de definitieve tekst van het ontwerp-luchthavenbesluit.

Wat gebeurt er daarna?

De definitieve tekst van het ontwerp-luchthavenbesluit wordt voor advies aangeboden aan de Raad van State. Verwacht wordt dat het luchthavenbesluit nog in 2014 kan worden vastgesteld en gepubliceerd.

Naar boven