Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 17 april 2014, nr. MinBuZa-2014.158709, tot wijziging van de Regeling elektronische bekendmaking Tractatenblad met betrekking tot de beschikbaarstelling van geconsolideerde teksten van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Gelet op artikel 16c, van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Regeling elektronische bekendmaking Tractatenblad wordt na artikel 4 een nieuw artikel 4a ingevoegd, luidende:

Artikel 4a

  • 1. De teksten en in voorkomend geval de vertalingen in het Nederlands van de op grond van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen bekendgemaakte verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties zijn in geconsolideerde vorm voor een ieder beschikbaar op internet.

  • 2. Het eerste lid is niet van toepassing op:

    • a. verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties, die voor 1 januari 2005 tot stand gekomen zijn en die op die datum niet in werking zijn getreden of niet voorlopig worden toegepast voor enig deel van het Koninkrijk der Nederlanden;

    • b. verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties, voor zover deze strekken tot wijziging van een of meer verdragen of besluiten van volkenrechtelijke organisaties;

    • c. bijlagen, als bedoeld in artikel 20, derde lid, van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen;

    • d. bijlagen, die in geconsolideerde vorm worden aangeboden door de Europese Unie;

    • e. verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties, die niet bekend gemaakt zijn in het Tractatenblad of het Staatsblad.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij geplaatst wordt en werkt terug tot en met 10 april 2014.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant, in het Afkondigingsblad van Aruba, in het Publicatieblad van Curaçao en in het Afkondigingsblad van Sint Maarten worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans.

TOELICHTING

Algemeen

De verplichting om teksten van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties in geconsolideerde vorm beschikbaar te stellen en te houden, is neergelegd in artikel 16c van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen. Zoals vermeld in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel Wijziging van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen in verband met de elektronische bekendmaking van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties en de beschikbaarstelling daarvan in geconsolideerde vorm (Kamerst. II 2007/08, 31 343 (R 1846), nr. 3) heeft de publicatie van geconsolideerde teksten niet het karakter van rechtsgeldige bekendmaking.

De collectie teksten van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties, die nu in geconsolideerde vorm op wetten.overheid.nl is te raadplegen, bevat inmiddels alle voor enig deel van het Koninkrijk der Nederlanden geldende verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties.

Artikelsgewijs

Artikel I

Artikel 4a

De geconsolideerde teksten en eventuele vertalingen in het Nederlands van de op grond van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen bekendgemaakte verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties zijn ingevolge artikel 16c, eerste lid, te raadplegen op internet, te weten op wetten.overheid.nl.

Ter uitvoering van het tweede lid van artikel 16c van de Rijkswet worden bepaalde categorieën verdragen uitgesloten van de verplichting tot consolideren.

Voor verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties die voor 1 januari 2005 tot stand gekomen zijn en die op die datum niet meer in werking zijn of niet voorlopig worden toegepast voor enig deel van het Koninkrijk der Nederlanden wordt een uitzondering gemaakt. Deze verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties zullen waarschijnlijk niet meer in werking treden, of zijn al buiten werking getreden. Deze uitzondering voorkomt dat een complete historische verzameling van niet geldende verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties zou moeten worden gepubliceerd, hetgeen een onevenredige inspanning zou vergen en bovendien geen redelijk doel dient.

Voorts worden in het tweede lid uitzonderingen op de consolidatieverplichting gemaakt voor verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties, voor zover deze strekken tot wijziging van een of meer verdragen of besluiten. Geconsolideerd worden de materiële bepalingen van teksten van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties. Door de formulering ‘voor zover’ wordt bewerkstelligd dat alleen wijzigingen van de materiële bepalingen worden verwerkt in de tekst van de daarmee gewijzigde verdragen of besluiten van volkenrechtelijke organisaties. Van wijzingsverdragen of -besluiten, die naast wijzigingsbepalingen ‘zelfstandige’ materiële bepalingen bevatten, wordt een afzonderlijke geconsolideerde tekst gemaakt. Wijzigingsverdragen en -besluiten, die geen ‘zelfstandige’ materiële bepalingen bevatten, worden niet als een afzonderlijke regeling in de verzameling van geconsolideerde verdragen opgenomen.

Voorts worden bijlagen, die in hun oorspronkelijke vorm om technische redenen niet langs elektronische weg maar via terinzagelegging ingevolge artikel 20 van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking zijn bekendgemaakt, niet geconsolideerd.

Verder worden voor de inwerkingtreding van deze regeling in het Tractatenblad bekendgemaakte omvangrijke bijlagen van technische aard bij verdragen in het kader van de Europese Unie, waarvan de tekst door de Unie in het Publicatieblad van de Europese Unie of via internet is gepubliceerd, niet geconsolideerd. Consolidatie dient in dat geval geen redelijk doel, omdat deze bijlagen eenvoudig voorhanden zijn. In de geconsolideerde tekst van het verdrag zelf wordt dan verwezen naar die tekst van de Unie.

Tenslotte zijn uitgesloten van de consolidatieverplichting verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties, die niet zijn bekend gemaakt in het Tractatenblad of het Staatsblad. Deze uitzondering betreft oudere verdragen, waarvoor geen elektronische tekst in een officiële bekendmaking beschikbaar is.

Artikel II

De regeling werkt terug tot en met de datum van inwerkingtreding van artikel 16c van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans.

Naar boven