Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 16 april 2014, nr. WJZ/14015966, tot wijziging van het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de NVWA

De Staatssecretaris van Economische Zaken, mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de NVWA wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, onderdeel l, komt te luiden:

  • l. productveiligheidsregels en -eisen: regels en eisen, gesteld bij of krachtens de Warenwet, de Wet Milieubeheer en de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, waaraan een natuurlijk persoon of een rechtspersoon die producten of waren verhandelt, niet zijnde eet- en drinkwaren, moet voldoen;.

B

Artikel 3, eerste lid, komt te luiden als volgt:

  • 1. De openbaarmaking van de controlegegevens op de website van de NVWA geschiedt niet eerder dan vier weken na verzending van het besluit, bedoeld in artikel 2, aan de belanghebbenden.

C

Artikel 5c wordt als volgt gewijzigd:

onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. waar relevant producttype en merknaam van het product.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 april 2014

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de NVWA (hierna: beleidsregels). Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur en de genoemde beleidsregels worden bepaalde controlegegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) actief openbaar gemaakt.

Dit besluit geeft de mogelijkheid om ten aanzien van productveiligheid door middel van actieve openbaarmaking een beter inzicht te geven in producttype en merknaam van producten van bedrijven. Daarnaast is de definitie van productveiligheidsregels en -eisen vereenvoudigd door in het algemeen te verwijzen naar besluiten op basis van de Warenwet, in plaats van naar individuele Warenwetbesluiten en -regelingen. Aan deze definitie zijn tevens toegevoegd besluiten op basis van de Wet milieubeheer en de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden zodat ook actieve openbaarmaking van NVWA gegevens op die terreinen mogelijk is.

Een andere wijziging betreft het verkorten van de termijn tussen de verzending van het besluit tot openbaarmaking aan belanghebbenden en de uiteindelijke feitelijke openbaarmaking van de controlegegevens: de zogenaamde uitgestelde openbaarmaking. Die termijn wordt in dit besluit verkort van zes naar vier weken. Bij de eerdere trajecten van openbaarmaking is geen rekening gehouden met de tijd van twee weken die de NVWA de betrokkene gunt voor het geven van een zienswijze (op basis van artikel 4:8, eerste lid, Algemene wet bestuursrecht). Deze twee weken worden in nieuwe trajecten van openbaarmaking opgeteld bij de termijn van vier weken die nu in artikel 3, eerste lid, van dit besluit opgenomen wordt. Dat betekent dat de termijn vanaf het moment dat betrokkene met het voornemen tot openbaarmaking wordt geconfronteerd tot het moment waarop tot openbaarmaking wordt overgegaan, minimaal zes weken bedraagt. In feite blijft hiermee de termijn in de nieuwe situatie gelijk aan de termijn die werd gehanteerd bij de eerdere trajecten van openbaarmaking.

Zoals aangegeven bij de vorige wijziging van de beleidsregels bereidt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een wijziging van de Gezondheidswet voor waarin de openbaarmaking van de controlegegevens van de NVWA door VWS bij wet geregeld wordt. Daarin zal ook de nieuwe aanpak van de NVWA inzake openbaarmaking verder worden uitgewerkt. Deze wetswijziging zal in 2014 bij de Tweede Kamer worden ingediend.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven