Ontheffing oproepverplichting CTR Deelen

17 april 2014

Nr. MLA/072/2014

De Minister van Defensie,

Gelezen de e-mail van de havenmeester van Terlet van 24 februari 2014;

Gelet op artikel 38, vijfde lid, van het Luchtverkeersreglement;

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Besluit:

Artikel 1

Aan de gezagvoerders van zweefvliegtuigen die vluchten uitvoeren in de geactiveerde zweefvliegsectoren van de luchthaven Terlet, wordt ontheffing verleend van artikel 38, eerste lid, van het Luchtverkeersreglement.

Artikel 2

Aan het zweefvliegverkeer dat na de start de CTR Deelen verlaat via de geactiveerde zweefvliegsectoren van de luchthaven Terlet of de CTR Deelen nadert en binnenvliegt via de geactiveerde zweefvliegsectoren is het toegestaan, zonder radio/telefonie toestemming van Deelen TWR of AOCS NM, de Terlet-sectoren uit dan wel binnen te vliegen en zich direct te melden op de frequentie van Terlet-radio.

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de datum na dagtekening van de Staatscourant waarin zij is geplaatst en vervalt op 1 januari 2017.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans, Kolonel-vlieger

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienst- verlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

De zweefvliegsectoren van de luchthaven Terlet zijn gesitueerd binnen de begrenzingen van de CTR Deelen. Ingevolge artikel 38, eerste lid, van het Luchtverkeersreglement is voor het uitvoeren van zweefvluchten in deze gebieden een tweezijdige radioverbinding met de betrokken luchtverkeersleidingsdienst verplicht (bij openstelling van de vliegbasis Deelen, Deelen TWR of indien Deelen is gesloten AOCS NM). De toestemming voor het activeren van de zweefvliegsectoren wordt verleend door de betrokken luchtverkeersleidingsdienst. Het gebruik van de radioverbinding leidt tot een extra belasting van de radiofrequentie van de betrokken luchtverkeersleidingsdienst. Indien de zweefvluchten in de geactiveerde sectoren plaatsvinden of de CTR via de geactiveerde sectoren wordt binnengevlogen dan wel verlaten, is geen tweezijdige radioverbinding met de betrokken luchtverkeersleidingsdienst noodzakelijk en kunnen de gezagvoerders zich direct melden op de radiofrequentie van Terlet-radio.

Naar boven