Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 8 april 2014, nr. PO/563679, houdende regels voor subsidieverstrekking in het kader van de pilot tweetalig primair onderwijs (Subsidieregeling pilot tweetalig primair onderwijs)

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op de artikelen 116 en 123 van de Wet op het primair onderwijs en artikel 2 eerste lid van de Regeling OCW-subsidies;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

a) minister:

minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

b) bevoegd gezag:

bevoegd gezag van een school die toestemming heeft gekregen om deel te nemen aan de pilot tweetalig primair onderwijs. Het bevoegd gezag is tevens de subsidieontvanger.

c) school:

basisschool als bedoeld in artikel 1 van de Wet op het primair onderwijs die toestemming heeft gekregen om deel te nemen aan de pilot tweetalig primair onderwijs;

d) pilot tweetalig primair onderwijs:

experiment waarbij 30 tot 50 % van de onderwijstijd in het Engels of Frans of Duits wordt gegeven, met een sterke internationale oriëntatie.

Artikel 2. Te subsidiëren activiteiten

  • 1. De minister kan, in het kader van de pilot tweetalig primair onderwijs, een subsidie verstrekken aan een bevoegd gezag.

  • 2. De subsidie wordt verstrekt, ten behoeve van scholen die van 1 augustus 2014 tot en met 31 juli 2019 of van 1 augustus 2015 tot en met 31 juli 2019 deelnemen aan de pilot tweetalig primair onderwijs, met inachtneming van de artikelen 3 tot en met 11.

Artikel 3. Subsidieaanvrager

  • 1. Een bevoegd gezag komt alleen in aanmerking voor subsidie indien zijn school in het bezit is van een besluit van de minister waarin:

    • a) de school op grond van de artikelen 2, 3 en 4 van de Experimentenwet onderwijs toestemming van de minister heeft om af te wijken van de voorschriften in artikel 9, tiende lid, van de Wet op het primair onderwijs;

    • b) de school tevens toestemming van de minister heeft om op basis van de artikelen 2, 3 en 4 van de Experimentenwet onderwijs te starten met de invoering van tweetalig primair onderwijs voor het tijdvak waarvoor de subsidie wordt verstrekt.

  • 2. Subsidie op grond van deze regeling wordt slechts verstrekt aan een bevoegd gezag ten behoeve van de invoering van tweetalig primair onderwijs op zijn school.

  • 3. Een school kan slechts bij één aanvraag voor subsidie op grond van deze regeling betrokken zijn. Een bevoegd gezag kan bij meerdere aanvragen betrokken zijn.

  • 4. Er kunnen maximaal twintig scholen deelnemen aan de pilot tweetalig primair onderwijs.

Artikel 4. Subsidieaanvraag

  • 1. Het aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs, wordt beschouwd als aanvraag voor subsidie.

  • 2. Het aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs diende voor de eerste groep scholen, zoals bedoeld in artikel 6, tweede lid, uiterlijk op 28 oktober 2013 te zijn ingediend bij het Europees Platform.

  • 3. Het aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs dient voor de tweede groep scholen, zoals bedoeld in artikel 6, derde lid, uiterlijk op 19 juli 2014 te zijn ingediend bij het Europees Platform.

  • 4. Het aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs is digitaal beschikbaar op de website van het Europees Platform via www.europeesplatform.nl/tpo en wordt bij het Europees Platform digitaal ingediend.

Artikel 5. Subsidieverstrekking

Aan een bevoegd gezag wordt subsidie verstrekt voor de activiteiten zoals vermeld in het ingediende en goedgekeurde aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs. Het eventueel niet voor de activiteiten aangewende deel van de subsidie kan, mits de activiteiten volledig zijn uitgevoerd, worden besteed aan andere activiteiten van het bevoegd gezag waarvoor bekostiging wordt verstrekt.

Artikel 6. Tijdvak subsidieverstrekking

  • 1. De subsidieverstrekking geschiedt voor de duur van de pilot tweetalig primair onderwijs, waarbij twee startmomenten worden aangehouden.

  • 2. Voor de eerste groep scholen start de pilot tweetalig primair onderwijs op 1 augustus 2014 en loopt door tot 31 juli 2019.

  • 3. Voor de tweede groep scholen start de pilot tweetalig primair onderwijs op 1 augustus 2015 en loopt door tot 31 juli 2019.

Artikel 7. Subsidiebedrag

  • 1. De subsidie bedraagt € 10.000 per jaar voor de eerste groep scholen, zoals bedoeld in artikel 6, tweede lid, in de jaren 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 met een maximum van € 50.000 per school voor het gehele subsidietijdvak.

  • 2. De subsidie bedraagt € 10.000 per jaar voor de tweede groep scholen, zoals bedoeld in artikel 6, derde lid, in de jaren 2015, 2016, 2017 en 2018 met een maximum van € 40.000 per school voor het gehele subsidietijdvak.

Artikel 8. Begrotingsvoorbehoud

Subsidie ten laste van een begroting die nog niet is vastgesteld, wordt verstrekt onder de voorwaarde, bedoeld in artikel 4:34, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 9. Verplichtingen

Meldingsplicht

  • 1. Het bevoegd gezag heeft een algemene meldingsplicht op grond van de Regeling OCW-subsidies. Het bevoegd gezag doet onverwijld een melding bij de minister van feiten en omstandigheden die van belang kunnen zijn voor de subsidieverstrekking. Bij de melding worden de stukken overgelegd die betrekking hebben op de gemelde feiten en omstandigheden en wordt de oorzaak van de gemelde feiten en omstandigheden toegelicht.

  • 2. Het bevoegd gezag doet in ieder geval een melding indien het voor het bevoegd gezag aannemelijk is of had moeten zijn dat:

    • a) de activiteiten waarvoor de subsidie is verstrekt niet, niet tijdig of niet geheel zijn verricht of zullen worden verricht of;

    • b) niet, niet tijdig of niet geheel aan de subsidieverplichtingen wordt voldaan of zal worden voldaan.

  • 3. Het bevoegd gezag heeft een bijzondere meldingsplicht op grond van de Wet bestuurlijke boete meldingsplichten door ministers verstrekte subsidies. Het bevoegd gezag doet onverwijld melding bij de minister zodra de datum waarop de activiteiten waarvoor subsidie is verstrekt uiterlijk moeten zijn verricht, is verstreken zonder dat de activiteiten geheel zijn verricht. Het niet voldoen aan deze bijzondere meldingsplicht is een overtreding ter zake waarvan door de minister een bestuurlijke boete kan worden opgelegd.

  • 4. Meldingen geschieden schriftelijk onder vermelding van ‘Melding’, aan: DUO, Postbus 606, 2700 ML te Zoetermeer en aan de directeur Primair Onderwijs, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Postbus 16375, 2500 BJ, Den Haag.

Voortgangsrapportage

  • 5. Het bevoegd gezag toont aan de hand van een voortgangsrapportage jaarlijks aan dat aan de voorwaarden voor deelname aan de pilot tweetalig primair onderwijs wordt voldaan.

  • 6. De voortgangsrapportage wordt jaarlijks voor 1 juli digitaal ingediend bij het Europees Platform, via tpo@epf.nl.

Artikel 10. Steekproefsgewijze controle

  • 1. Gedurende een jaar na afloop van de in artikel 6, tweede en derde lid, genoemde datum kan de minister steekproeven uitvoeren naar de uitvoering van gesubsidieerde activiteiten en kan de minister het bevoegd gezag verzoeken om aan te tonen dat de gesubsidieerde activiteiten zijn uitgevoerd, en dat aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen is voldaan.

  • 2. Het bevoegd gezag toont in dat geval op verzoek aan de hand van bijvoorbeeld een prestatiedocument zoals de voortgangsrapportage, een lesrooster, factuur, congresprogramma, rapport, folder, foto’s, etc. aan dat de gesubsidieerde activiteiten zijn uitgevoerd en dat aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen is voldaan.

Artikel 11. Betaling

De betaling van het subsidiebedrag vindt jaarlijks plaats uiterlijk op 1 september, in gelijke delen van € 10.000.

Artikel 12. Subsidievaststelling en terugvordering

  • 1. De subsidie wordt jaarlijks direct vastgesteld op het in artikel 7 genoemde subsidiebedrag.

  • 2. Het niet voldoen aan de aan de subsidie verbonden verplichtingen kan tot gevolg hebben dat de subsidie wordt beëindigd en vervolgbetalingen worden stopgezet en reeds betaalde subsidie geheel of gedeeltelijk wordt teruggevorderd.

Artikel 13. Toepasselijke regelgeving

Deze subsidie wordt verstrekt op grond van de artikelen 116 en 123 van de Wet op het primair onderwijs en artikel 2 eerste lid van de Regeling OCW-subsidies. Deze wet en regeling, alsmede de navolgende regelgeving is van toepassing op de subsidieverstrekking:

  • Wet overige OCW-subsidies;

  • Algemene wet bestuursrecht;

  • Wet bestuurlijke boete bijzondere meldingsplichten door ministers verstrekte subsidies;

  • (Europese) regels omtrent aanbesteding.

Artikel 14. Inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Deze regeling vervalt met ingang van 31 december 2019.

  • 3. In afwijking van het tweede lid blijft deze regeling, zoals die luidde op 30 december 2019, van toepassing op de afhandeling van de subsidies op grond van deze regeling.

Artikel 15. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling pilot tweetalig primair onderwijs.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker.

TOELICHTING

I. Algemene toelichting

Met het groeiende belang van Engels in onze samenleving in het achterhoofd biedt een steeds groter deel van de scholen in het primair onderwijs Engels op steeds jongere leeftijd aan.

Er is ook een toenemende behoefte onder ouders en scholen aan tweetalig primair onderwijs. Deze ouders willen hun kinderen vanaf jonge leeftijd een sterke internationale oriëntatie meegeven en vinden dat reguliere basisscholen te weinig Engels bieden om een goed niveau te behalen. Dit type onderwijs is echter in het primair onderwijs wettelijk gezien niet mogelijk. De alternatieven, een internationaal georiënteerde basisschool of een Europese school, zijn alleen toegankelijk voor kinderen waarvan de ouders tijdelijk in Nederland verblijven, of waarvan de ouders bij een internationaal bedrijf of de Europese Unie werken. In het voorgezet onderwijs bestaat tweetalig onderwijs al langer. Het primair onderwijs sluit hier niet op aan.

Het ministerie van OCW wil ruimte geven aan scholen die bereid en in staat zijn om te starten met tweetalig primair onderwijs (tpo). De pilot tweetalig primair onderwijs heeft als doel om:

  • met een beperkt aantal scholen kwalitatief hoogwaardig tpo te ontwikkelen;

  • te onderzoeken of tpo (Engels of Frans of Duits) wettelijk mogelijk moet worden gemaakt en onder welke voorwaarden dit binnen ons onderwijsbestel past zodat het voor alle leerlingen toegankelijk kan zijn.

Het ministerie van OCW start met deze regeling de pilot tweetalig primair onderwijs in 2014 met een looptijd van vijf jaar. De pilot kent twee startmomenten. De eerste groep scholen start met ingang van 1 augustus 2014, de tweede groep scholen met ingang van 1 augustus 2015. De opbrengst van de pilot wordt door het Europees Platform gecoördineerd en is het resultaat van het netwerk van de deelnemende scholen. De opbrengst moet per 31 december 2019 als volgt zijn:

  • er zijn leerdoelen voor tpo ontwikkeld;

  • er zijn schoolorganisatorische eisen voor tpo ontwikkeld (format voor de schoolorganisatie);

  • er is een competentieprofiel tpo voor leerkrachten en vertaling daarvan in opleiding en nascholing ontwikkeld;

  • er zijn einddoelen tpo voor leerlingen ontwikkeld (beheersingsniveau van de vreemde taal, kennis over internationalisering);

  • er zijn voorbeelden van doorlopende leerlijnen voor tweetalig onderwijs met het voortgezet onderwijs ontwikkeld;

  • er is een (onderling) kwaliteitsborgingsysteem voor tpo opgezet;

  • er is vastgesteld of en wat voor invloed tpo heeft op de ontwikkeling van het Nederlands van de leerlingen;

  • er ligt een advies of tpo wettelijk mogelijk moet worden gemaakt;

  • er ligt een advies over aan welke voorwaarden een school moet voldoen om tpo te kunnen aanbieden en hoe dit in ons onderwijsbestel past.

Het gaat in deze pilot om een tweetalig programma dat:

  • a) toegankelijk is voor alle leerlingen;

  • b) een substantieel deel (minimaal 30% en maximaal 50%) van het onderwijs in de doeltaal (Engels of Frans of Duits) aanbiedt;

  • c) internationale oriëntatie bevat.

Deze subsidieregeling bevat de voorwaarden en verplichtingen waaraan een bevoegd gezag moet voldoen om een financiële bijdrage van het ministerie van OCW te ontvangen, voor de ontwikkeling van tpo op hun school. Deze subsidieregeling is enkel bedoeld voor de bevoegde gezagen van scholen die door de minister geselecteerd zijn voor deelname aan de pilot tweetalig primair onderwijs. De minister is door een selectiecommissie geadviseerd over deelname van scholen aan deze pilot. Deze selectiecommissie heeft haar advies gebaseerd op een aanmeldingsformulier en eventueel een mondelinge toelichting daarop door de aanvrager. De selectiecommissie heeft haar advies gevormd aan de hand van een beoordelingsformulier. Iedere aanvrager is beoordeeld op basiskwaliteit en op aspecten die van belang zijn voor het succesvol kunnen uitvoeren van de pilot tweetalig primair onderwijs.

Op die specifieke aspecten is gescoord op een schaal lopend van 1 tot 5. De score 1 stond voor ‘voldoet totaal niet’, de score 3 voor ‘twijfel/net voldoende’ en de score 5 voor ‘voldoet compleet’. De aspecten haalbaarheid en invoering zijn beiden voor 25% meegewogen. Startsituatie, motivatie, internationalisering, de investering van school en bestuur in competenties van leerkrachten en de investering van school en bestuur in de pilot zelf tellen allemaal voor 10% mee. Bij gelijke geschiktheid wordt eerst gekeken naar een gelijke spreiding van de scholen over het land en naar een gelijke verdeling over onderwijssoorten (bijvoorbeeld scholen met een internationale afdeling). Indien dat niet de doorslag geeft, wordt geselecteerd op basis van behoefte. Dat wil zeggen dat gekeken wordt naar aantallen van geïnteresseerde ouders. Indien daarna nog steeds sprake is van gelijke geschiktheid vindt loting plaats.

II. Artikelsgewijze toelichting

Artikel 2

Artikel 2 geeft aan voor welke activiteiten een bevoegd gezag in aanmerking kan komen voor subsidieverstrekking in het kader van deze regeling. Subsidie wordt verstrekt in het kader van de pilot tweetalig primair onderwijs.

Artikel 3

Artikel 3 geeft aan wanneer een bevoegd gezag in aanmerking komt voor subsidieverstrekking in het kader van deze regeling. Enkel het bevoegde gezag van een school die door de minister is geselecteerd voor deelname aan de pilot tweetalig primair onderwijs komt voor een subsidie onder deze regeling in aanmerking. Deze scholen hebben van de minister op grond van artikel 2, 3 en 4 van de Experimentenwet onderwijs toestemming gekregen om af te wijken van artikel 9, tiende lid, van de Wet op het primair onderwijs en te starten met de invoering van tweetalig primair onderwijs. Hierdoor is het mogelijk voor deze scholen om een substantieel deel van hun onderwijstijd les te geven in een andere taal dan de wettelijk voorgeschreven Nederlandse voertaal (of Fries in Friesland). Het gaat dan om de talen Engels of Frans of Duits. Dit zijn de talen die zijn toegestaan in de Wet op het primair onderwijs. De selectie vindt plaats op basis van een advies van een daartoe ingestelde selectiecommissie. Deze selectiecommissie adviseert aan de hand van een beoordelingsformulier op basis van een schriftelijke aanvraag en eventueel een mondelinge toelichting daarop door de aanvrager.

Artikel 4

In artikel 4 wordt bepaald dat het bevoegd gezag geen aparte aanvraag voor subsidie hoeft in te dienen. De aanvraag voor deelname aan de pilot, middels het aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs, wordt tevens beschouwd als aanvraag voor subsidie voor deze pilot. De eerste groep scholen is al geselecteerd voor publicatie van deze subsidieregeling. In het tweede lid is daarom een datum genoemd die in het verleden ligt, te weten de einddatum voor inschrijving voor deelname aan de eerste groep scholen. Alle geselecteerde scholen hebben voor die datum hun aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs ingediend en daarmee dus ook hun aanvraag voor subsidie. Inschrijving voor deelname aan de tweede groep scholen staat nog open, tot aan de in het derde lid genoemde datum.

Artikel 5

Bij aanvraag voor deelname aan de pilot heeft het bevoegd gezag het aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs ingediend. Op dit aanmeldingsformulier hebben het bevoegd gezag en de betreffende school ingevuld welke activiteiten zij gaan ondernemen voor de invoering van tpo op de betreffende school. De subsidie wordt voor deze activiteiten verstrekt.

De toegekende subsidie is bedoeld als tegemoetkoming aan de investering die een bevoegd gezag dient te maken voor de ontwikkeling van tweetalig primair onderwijs op zijn school. Indien nadat alle activiteiten voor deze subsidie zijn uitgevoerd er nog een deel van de subsidie over blijft, mag het bevoegd gezag dit resterende deel besteden aan andere activiteiten waarvoor bekostiging wordt verstrekt. Dit is een vorm van bijzondere bekostiging op grond van artikel 123 van de Wet op het primair onderwijs.

Artikel 6

De subsidieverstrekking geldt voor de duur van de pilot. Betaling vindt conform artikel 11 echter jaarlijks plaats.

Er wordt in de pilot tweetalig primair onderwijs gewerkt met twee startmomenten, omdat er scholen zijn die al (bijna) klaar zijn om te starten met tweetalig primair onderwijs en er scholen zijn die helemaal bij het begin moeten beginnen. In augustus 2014 start de eerste groep scholen, zij zullen vijf pilotjaren meedraaien. In augustus 2015 start de tweede groep scholen, zij zullen vier pilotjaren meedraaien.

Artikel 7

Als gevolg van de twee startmomenten zoals omschreven in artikel 6, ontvangen de bevoegde gezagen niet voor alle deelnemende scholen hetzelfde totaal bedrag. Jaarlijks ontvangen zij € 10.000 per deelnemende school voor de looptijd van de pilot. De eerste groep scholen draait vijf pilotjaren mee, daarvoor ontvangt het bevoegd gezag in totaal € 50.000. De tweede groep scholen draait vier pilotjaren mee en daarvoor ontvangt het bevoegd gezag in totaal € 40.000.

Artikel 9

Naast de algemene verplichtingen rondom de meldingsplicht en de verantwoording, wordt aan de het bevoegd gezag een overige verplichting gesteld. Deze verplichting betreft het indienden van een voortgangsrapportage. Ten behoeve van de pilot tweetalig primair onderwijs is het van belang dat het bevoegd gezag jaarlijks inzichtelijk maakt wat de voortgang op zijn school is bij de invoering van tpo. Hierdoor maakt de het bevoegd gezag tevens inzichtelijk of zijn school nog voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan de pilot tweetalig primair onderwijs. Deze voortgangsrapportage wordt jaarlijks voor 1 juli ingediend bij het Europees Platform, die de pilot coördineert.

Artikel 10

Gedurende het jaar na afloop van de pilot op 31 juli 2019, kan de minister een controle uitvoeren naar de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten. Het bevoegd gezag moet kunnen aantonen dat de activiteiten zijn uitgevoerd en dat aan de verplichtingen is voldaan. Dat kan hij doen aan de hand van diverse documenten. De genoemde documenten in het tweede lid dienen hierbij als voorbeeld.

Artikel 12

De subsidie wordt jaarlijks direct vastgesteld. Het bevoegd gezag vermeldt het subsidiebedrag in de jaarrekening en hoeft verder geen bijkomende financiële verantwoording af te leggen.

Indien tijdens de looptijd van de pilot door een school niet aan de voorwaarden voor deelname aan de pilot wordt voldaan, vervalt de toestemming om deel te nemen aan de pilot tweetalig primair onderwijs. Het Europees Platform adviseert de minister indien zij aan de hand van de voortgangsrapportage heeft geconstateerd dat een school niet meer aan de voorwaarden voor deelname voldoet. De minister besluit vervolgens binnen 8 weken of toestemming voor deelname vervalt. Als gevolg daarvan zal de subsidie worden beëindigd en zal de jaarlijkse uitbetaling van de subsidie over de resterende pilotjaren worden stopgezet.

Artikel 13

De regeling vervalt op 31 december 2019. De regeling blijft wel van toepassing op de afhandeling van subsidies die zijn verstrekt op grond van deze regeling. De regeling, zoals die luidde voor het vervallen ervan, blijft op deze gevallen van toepassing.

Artikel 14

Er wordt afgeweken van de implementatietermijn van 2 maanden in het belang van de deelnemende scholen. De regeling treedt daarom met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst inwerking. De bevoegde gezagen en hun deelnemende scholen hebben zo voldoende tijd en ruimte voor een deugdelijke voorbereiding op de start van het eerste schooljaar waarin tweetalig primair onderwijs door hen wordt aangeboden.

III. Toelichting administratieve lasten

Deelnemende scholen zullen administratieve lasten ondervinden door het invullen van het aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs en het jaarlijks indienen van de voortgangsrapportage. De incidentele administratieve lasten voor de deelnemende scholen worden geraamd op 4 uur per school per schooljaar waar € 113,– per school, per schooljaar mee gemoeid is. De totale administratieve lasten zijn berekend op € 11.250,–. De administratieve lasten uitgedrukt tegen het totale subsidiebedrag komen neer op 1%.

Om de noodzakelijke lasten zoveel mogelijk te beperken zijn bij de vormgeving alternatieven overwogen en is, gegeven de noodzaak om een informatieverplichting op te leggen, voor het minst belastende alternatief gekozen door het aanmeldingsformulier deelname pilot tweetalig primair onderwijs, tevens te beschouwen als aanvraag voor de subsidie. Daarnaast zal de financiële verantwoording enkel via de jaarrekening lopen.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker.

Naar boven