Logo Eemnes
Vastgesteld bestemmingsplan ‘Buitenrand 2012’, Eemnes

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad van Eemnes op 24 februari 2014 het bestemmingsplan Buitenrand 2012 in gewijzigde vorm heeft vastgesteld. Dit besluit is ingevolge van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (Wro) en afdeling 3.4. van de Algemene wet bestuursrecht. Het bestemmingsplan heeft het kenmerk NL.IMRO.317BPBuitenrand2012-VA01.

Het bestemmingsplan

Het plangebied bestaat uit een aantal ‘deelgebieden’ en is globaal gelegen ten westen van de Rijksweg A27 tot aan de gemeentegrens met Blaricum en Laren, en ten zuiden van de Rijksweg A1 tot aan de gemeentegrens met Baarn. Daarnaast maakt het Eemnesser deel van het bedrijventerrein Eembrugge, gelegen in het zuidoosten van de gemeente Eemnes, onderdeel uit van het plangebied. Het plangebied bestaat uit een grote diversiteit aan functies, variërend van agrarische gronden tot bedrijven en van woningen tot recreatieve- en sportvoorzieningen, waaronder een golfbaan en watersportbedrijven aan de Eem.

Bij de vaststelling van het plan is een aantal wijzigingen doorgevoerd. De door het college van burgemeester en wethouders voorgestelde aanpassingen zijn grotendeels overgenomen. Verder is bij de vaststelling van het plan nog een aantal wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen luiden als volgt:

  • Uitbreidingsmogelijkheden voor Stal Rieder, Goyergracht Noord, inclusief een verschuiving van het bouwvlak;

  • Opnemen wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van de HOV-halte ter hoogte van de Laarderweg ten oosten van de A27;

  • Opneming van de bijgebouwen van het perceel Oud Eemnesserweg 9 op de planverbeelding.

Reactieve aanwijzing (bezwaren provincie Utrecht)

Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben bij besluit van 1 april 2014 besloten om een aantal onderdelen van het bestemmingsplan een reactieve aanwijzing te geven. Door deze reactieve aanwijzing met het kenmerkt NL.IMRO.9926.RA1404EEMNESBR-VA01 maken deze onderdelen geen deel meer uit van het bestemmingsplan. De aanwijzing is vanaf 6 april 2014 te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het gaat hierbij met name om de volgende onderdelen van het bestemmingsplan:

  • a. De omvang van de in het bestemmingsplan opgenomen bebouwing voor Stal Rieder;

  • b. Het verschoven bouwvlak op het terrein van het Spookbos, Goyergracht Zuid 3a;

  • c. Artikel 3.2.C onder 1 en 3 van de planregels, waar het gaat om buiten een agrarisch bouwvlak mestopslag en/of kuilvoerplaten te realiseren.

Periode van terinzagelegging

Het vastgestelde bestemmingsplan Buitenrand 2012 wordt vanaf 22 april 2014 gedurende zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kan een ieder het bestemmingsplan inzien bij de balie Vergunningen in het kantoor van de BEL Combinatie aan de Zuidersingel 5 in Eemnes. U kunt hier terecht van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en op afspraak. Tevens is het bestemmingsplan digitaal te raadplegen via de website van de gemeente Eemnes www.eemnes.nl en via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan kan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag een beroepschrift worden ingediend door degene die een zienswijze bij de raad heeft ingediend. Daarnaast kan een ieder een beroepschrift indienen tegen de wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ter inzage gelegde ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Tevens kan een belanghebbende, tot het einde van de beroepstermijn op grond van artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening, rechtstreeks beroep instellen tegen de bovenvermelde reactieve aanwijzing van 1 april 2014. Ook een dergelijk beroepschrift kan worden ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor het indienen van een beroepschrift is een griffierecht verschuldigd.

Voorlopige voorziening

Gelijktijdig met het indienen van een beroepschrift kan voor spoedeisende zaken een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van voornoemde Afdeling. Ook voor een dergelijk verzoek is een griffierecht verschuldigd.

Inwerkingtreding

Het raadsbesluit – tot vaststelling van het bestemmingsplan – treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is ingediend, wordt de inwerkingtreding van het besluit opgeschort tot het moment waarop op het verzoek is beslist.

Naar boven