Regeling van de Minister van Economische Zaken van 22 april 2014, nr. WJZ / 14033160, tot wijziging van de Financiële regeling handelsregister 2014 in verband met het raadplegen van bepaalde gegevens uit het handelsregister via een internetapplicatie

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van het Financieel besluit handelsregister 2014;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1 van de Financiële regeling handelsregister 2014 worden onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel i door een puntkomma twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • j. voor het door middel van internet raadplegen van basisgegevens van ondernemingen, rechtspersonen en vestigingen die zijn ingeschreven in het handelsregister (‘In het kort’), indien het raadplegen geschiedt via een internetapplicatie die bedoeld is voor mobiele kanalen: € 0,99 per inzage;

  • k. voor het door middel van internet raadplegen van basisgegevens van ondernemingen, rechtspersonen en vestigingen die zijn ingeschreven in het handelsregister (‘Inschrijving’ en ‘Vestiging’), indien het raadplegen geschiedt via een internetapplicatie die bedoeld is voor mobiele kanalen: € 1,99 per inzage.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 22 april 2014

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

In deze regeling worden de tarieven vastgelegd voor drie producten van de Kamer van Koophandel die aangeboden worden via een nieuw kanaal, namelijk een internetapplicatie gericht op mobiele kanalen. Het betreft het door middel van internet raadplegen van basisgegevens van ondernemingen, rechtspersonen en vestigingen die zijn ingeschreven in het handelsregister, in het bijzonder de rubrieken ‘In het kort’, ‘Inschrijving’ en ‘Vestiging’. Omdat het hier om een bijzondere wijze van inzage met behulp van internet gaat, is een aanpassing van de regeling noodzakelijk.

Via de bovengenoemde internetapplicaties wordt het voor de afnemers van de betreffende informatieproducten uit het handelsregister mogelijk om deze op te vragen, te betalen en in te zien via bijvoorbeeld een smartphone of een tablet. Dit betekent een aanvulling op de huidige mogelijkheden, waarbij via de website van de Kamer van Koophandel, dataservices of op papier informatie uit het handelsregister wordt opgevraagd. Deze ontwikkeling past in de modernisering van de handelsregisterproducten, en is vooral gericht op afnemers die minder via de traditionele kanalen (computer of balie) informatie opvragen.

De regeling is ingevolge richtlijn nr. 98/34/EG van het Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften (PbEG L 204) voorgelegd aan de Europese Commissie. Het gaat hier om een kennisgeving die betrekking heeft op technische specificaties of andere eisen die verbonden zijn met fiscale of financiële maatregelen als bedoeld in artikel 1, lid 11, tweede alinea, derde streepje, van richtlijn nr. 98/34/EG. Voor deze kennisgeving geldt geen status-quoperiode (artikel 10, vierde lid, van die richtlijn).

Aan de regeling zijn geen administratieve lasten gebonden.

De termijn van de inwerkingtreding wijkt af van het beleid inzake de vaste verandermomenten. Deze afwijking houdt verband met het feit dat de afnemers van de betreffende producten gebaat zijn bij spoedige inwerkingtreding.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven